Sve oči svijeta sad su uprte u Grčku

Referendum u Grčkoj najvažnija je vijest dana u svim svetskim medijima. Rezultate referenduma prate mediji od Amerike do Evrope.

Svijet 06.07.2015 | 08:00
Sve oči svijeta sad su uprte u Grčku

BBC u tekstu "Grci odbili ponudu za spas" navodi da, na osnovu više od polovine prebrojanih glasačkih listića, rezultati referenduma pokazuju da su Grci odlučno odbacili uslove za spas koje im je ponudila međunarodne zajednica.

Britanski mediji u blogovima uživo prate brojanje glasova i iz minuta u minut izvještavaju o rezultatima grčkog referenduma i reakcijama svjetskih političara i ekonomista o mogućim posledicama odbijanja predloga EU i MMF-a.

"Gardijan" se detaljno već danima bavi grčkom krizom, referendumom i mogućim ekonomskim i političkim posljedicama izbora naroda Grčke, a na svom sajtu se kroz nekoliko tekstova osvrće na dan odluke za Grčku.

U tekstu "Grčki referendum: Opcija "ne" ide ka ubedljivoj pobedi" iz minuta u minut se prate rezultati referenduma, objavljuju izjave grčkih i svih svetskih političara.

I američki CNN s pažnom prati dešavanja u Evropi. U najvažnijoj vijesti dana, CNN prati rezultat referenduma, ali i navodi da je "Grčka ide ka vrlo nesigurnom putu da napusti evro i štampa svoju valutu". Kako se navodi, Grčkoj je hitno potreban novac da ponovo otvori banke i isplati plate i penzije.

"Raša tudej" javlja o rezultatima referenduma, ističući da je na ulicama Atine i ostalih grčkih gradova veliko slavlje Ciprasovih pristalica koji su se okupili zbog povoljnih rezultata koje je, prema preliminarnim rezultatima, postigla opcija "ne".

Ukrajinski mediji se takođe bave grčkom krizom i javljaju da su Grci, prema prvim informacijama, rekli "ne" uslovima kreditora.

Region

Grčki referendum je tema dana i regionalnih medija, koji uz obilje slika ilustruju slavlje Grka koji su zaokružili "ne".

Hrvatski "Jutarnji list" u naslovnoj vijesti na svom sajtu "Ludnica u centru Atine: Grci slave, iako ne znaju šta ih čeka u ponedjeljak" prenesi riječi jednog Grka:

"Gladovaćemo u svakom slučaju. Ovako smo barem pokazali da ćemo gladovati dostojanstveno. Nakon ovoga ništa neće biti isto, Evropa neće biti ista" , prenosi Jutarnji, javlja B92.

Podgoričke "Vijesti" pišu: "Grci prkose EU: Ubjedljivo "ne" na referendumu".

I mediji u BiH i Srbiji kao glavnu vijest iz svijeta tokom dana navode izbore u Grčkoj. Na većini eminetnih portala Grčka je glavna vijest.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

PITAGORA

06.07.2015 07:03

BRACO SVAKA CAST,BILI STE GOSPODA I DOK NISTE BILI U TOJ STAROJ K..VI EVROPI.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

06.07.2015 09:25

Činjenica je da su njihove vlade kroz gu..cu protjerale 500 milijardi EURa a činjenica je i da su pobjedjivali na izborima. Činjenica je da su tu potrošnju MMF i EU podsticali. Činjenica je da Grčka kao država sada nema više nikakav rejting. U Grčkoj počinje višegodišnji post. Ne kaže se džabe kod nas "Propao ko Grčka."

ODGOVORITE