Ауто-пут за пчеле у Ослу

Жардињере са цвећем и кошнице појављују се на крововима кућа, пословних зграда и тераса у Ослу. Све то као део плана дизајнираног да се олакша живот пчелама.

Занимљивости 06.07.2015 | 07:25
Ауто-пут за пчеле у Ослу

Једна од најкориснијих животиња од које умногоме зависи опрашивање биљака постаје све угроженија. У САД се прошле године десио невероватан помор пчела - скоро 40 одсто популације је угинуло.

У остатку света такође није боља ситуација. Пчеле трпе велику штету од уништавања зелених површина, глобалног загревања и коришћења пестицида.

У Норвешкој, која се такође суочила са драстичним падом популације пчела, одлучили су да нешто предузму. План је да се направи ауто-пут за пчеле преко Осла, који им омогућити да безбедно мигрирају преко града у потрази за цвећем и местима да се населе.

Програм води "БyБи", група за заштиту околине, која је већ добила подршку локалних компанија. Неке од њих ће на својим крововима направити зелене, цветне површине са кутијама у којима пчеле могу лако да се населе и „одморе" пре него што наставе на неко лепше место.

Популација пчела и број кошница ће моћи да се прати путем апликације, у коју ће свако моћи да упише да ли су се на његовом крову населиле.

Пчеле, иначе, имају виталну улогу у полинацији биљака. Око 40 одсто човекове хране долази од биљака којима је полинација апсолутно неопходна.

Масовно изумирање пчела први пут је забележено 2006. године, а тужни тренд настављен је све до данас. Стручњаци сматрају да су пестициди, болести и паразити најодговорнији за одумирање хиљада колонија.

Тешка ситуација забринула је власти многих земаља, које сада покушавају да пронађу решење за критичну ситуацију у којој су се пчеле нашле. Једно од решења би свакако могло да буде и ауто-пут. Да ли ће успети остаје да се види у наредном периоду.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар