Auto-put za pčele u Oslu

Žardinjere sa cvećem i košnice pojavljuju se na krovovima kuća, poslovnih zgrada i terasa u Oslu. Sve to kao deo plana dizajniranog da se olakša život pčelama.

Zanimljivosti 06.07.2015 | 07:25
Auto-put za pčele u Oslu

Jedna od najkorisnijih životinja od koje umnogome zavisi oprašivanje biljaka postaje sve ugroženija. U SAD se prošle godine desio neverovatan pomor pčela - skoro 40 odsto populacije je uginulo.

U ostatku sveta takođe nije bolja situacija. Pčele trpe veliku štetu od uništavanja zelenih površina, globalnog zagrevanja i korišćenja pesticida.

U Norveškoj, koja se takođe suočila sa drastičnim padom populacije pčela, odlučili su da nešto preduzmu. Plan je da se napravi auto-put za pčele preko Osla, koji im omogućiti da bezbedno migriraju preko grada u potrazi za cvećem i mestima da se nasele.

Program vodi "ByBi", grupa za zaštitu okoline, koja je već dobila podršku lokalnih kompanija. Neke od njih će na svojim krovovima napraviti zelene, cvetne površine sa kutijama u kojima pčele mogu lako da se nasele i „odmore" pre nego što nastave na neko lepše mesto.

Populacija pčela i broj košnica će moći da se prati putem aplikacije, u koju će svako moći da upiše da li su se na njegovom krovu naselile.

Pčele, inače, imaju vitalnu ulogu u polinaciji biljaka. Oko 40 odsto čovekove hrane dolazi od biljaka kojima je polinacija apsolutno neophodna.

Masovno izumiranje pčela prvi put je zabeleženo 2006. godine, a tužni trend nastavljen je sve do danas. Stručnjaci smatraju da su pesticidi, bolesti i paraziti najodgovorniji za odumiranje hiljada kolonija.

Teška situacija zabrinula je vlasti mnogih zemalja, koje sada pokušavaju da pronađu rešenje za kritičnu situaciju u kojoj su se pčele našle. Jedno od rešenja bi svakako moglo da bude i auto-put. Da li će uspeti ostaje da se vidi u narednom periodu.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar