Пола милијарде евра у споровима СФРЈ!

Рат четири српске банке у стечају са бившим југо- републикама. Судски спорови за некретнине, ненаплаћене дугове...

Регион 05.07.2015 | 19:54
Пола милијарде евра у споровима СФРЈ!

Наше четири банке у стечају - Југобанка, Београдска, Беобанка и Инвестбанка, више од деценију чекају на окончање бројних спорова које воде у бившим југословенским републикама како би дошле до свог новца, пословног простора и некретнина, вредних више од пола милијарде евра.

Само Југобанка води 59 спорова у бившим републикама СФРЈ и то највише у Хрватској, чак 23, БиХ 11, Црној Гори 21, а у Македонији четири судска спора. Укупан износ тужбених захтева ове банке по свим основама према фирмама из држава сукцесора бивше Југославије износи 250 милиона евра.

Тако у Хрватској Југобанка у стечају потражује шест некретнина које су коришћене као главне филијале у Ријеци, Сплиту, Загребу и Подравској Слатини, као и одмаралишта на Крку и куће на Хвару. Вредност ових некретнина износи око 38 милиона евра.

Београдска банка потражује од поверилаца са територије бивших република око 12 милиона долара и 7,5 милиона евра. Највише од фирми из Словеније у износу од 11,3 милиона долара - наводе у Агенцији за осигурање депозита, стечај и санацију банака.

Предузећа са територије Македоније остала су дужна 375.000 долара, а из Црне Горе око 50.000 долара. Од компанија из БиХ остале су обавезе према Беобанци у износу од око 400.000 долара и 7,5 милиона евра.

Такође, Београдска банка у стечају има потраживања од фирми из Хрватске у укупном износу од 13.000 евра. Беобанци је у поступку закључења стечаја “Југострој”, као једном од поверилаца, пренета спорна имовина непокретности у насељу Солине, Биоград на мору и објекат у Тузли. Обе некретнине су спорне због недостатка власничке документације. Због тога, ни “Југострој” није успео да их прода.

У току су поступци прикупљања власничке документације. Споран је и објекат у Оребићу за кога се води судски поступак. Беобанка у стечају, такође, води поступак извршења против “Козаре превоз” у Републици Српској и ПТП “Трамп” из Котора.

Инвест банка у стечају на територији Хрватске има две непокретности - пословне просторе у бившим филијалама Загреб и Осијек, укупне површине преко 1.000 квадратних метара.

У вези са пословним простором у Загребу суд је 2003. године одбио тужбени захтев за накнаду штете вредности тржишне цене некретнине.

У поступку ревизије Врховни суд Хрватске одбио је као неосновану. За пословни простор у Осијеку такође је одбачен предлог за укњижбу права власништва Инвестбанке у стечају.

Покренут је парнични поступак за исељење лица која станују у тој непокретности, али је супротна страна уложила противтужбу. Поступак је још у току.

На територији БиХ Инвестбанка у тренутку отварања стечаја имала је 24 објекта, од којих је 20 продала и наплатила. Остале су још четири непродате некретнине.

ПАРИСКИ КЛУБ

Југобанка води већи број поступака за дугове фирми са територије БиХ, Македоније и Хрватске у вези обавеза према Париском клубу поверилаца. Вредност тужбених захтева у БиХ износи 22 милиона евра, у Хрватској 23 милиона евра, а у Македонији 11 милиона евра.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 0

Оставите коментар