Старост возила у Српској 15 година

Просјечна старост моторних возила, чију је техничку исправност Савез контролисао прошле године на територији 18 општина Српске, износила је 15,47 година, подаци су Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске.

Република Српска 05.07.2015 | 13:20
Старост возила у Српској 15 година

Од укупно прегледаних 328 возила, 217 је било технички исправно, док је код 111 моторних возила утврђена неисправност појединих елемената и уређаја.

У односу на укупан број контролисаних, 38 возила су имала неисправну радну кочницу што чини 11,59 одсто, док је 70 возила имало неисправну паркирну кочницу што чини 21,34 одсто од укупног броја испитаних возила.

Неисправност уређаја за кочење, као активног елемента безбједности возила, често доводи до настајања саобраћајне незгоде, наводи се у саопштењу из АМС које ће у уторак, 7. јуна, у Модричи бесплатно превентивно контролисати техничку исправност возила, у оквиру акције "Да ли возите технички исправно возило – провјерите".

Код 46 испитаних возила утврђена је неисправност уређаја за освјетљавање и свјетлосну сигнализацију, док је код 27 утврђена неисправност на управљачком механизму.

Осим ових уређаја, из АМС Српске наводе да је контролисано и стање каросерије возила, којих је било четири неисправне, затим је забиљежено и девет неисправних уређаја који омогућавају нормалну видљивост.

Из АМС Републике Српске истичу да се из свега овога може закључити да највише неисправности утврђено на активним елементима безбједности возила, што посебно забрињава, јер сама њихова неисправност умногоме доприноси настајању саобраћајних незгода.

У поређењу са резултатима акције из 2013. године, АМС Српске биљежи већи број исправних возила у односу на неисправна и то за шест одсто.

Из АМС Републике Српске је саопштено да се акција "Да ли возите технички исправно возило – провјерите" проводи с циљем да се возачима помогне да припреме своје возило за дужа путовања, с обзиром да почиње сезона годишњих одмора и да долази до повећања мобилности на путевима.

Покретни технички преглед на платоу поред Ауто-мото друштва "Оптима" у Модричи обићи ће и секретар АМС Српске Ранко Бабић, најављено је из АМС Српске.

Превентивна акција АМС Српске "Да ли возите технички исправно возило – провјерите" трајаће до 17. јула, а проводи се у сарадњи са министарствима саобраћаја и веза и унутрашњих послова Републике Српске, ауто-мото друштвима, те Агенцијом за безбједност саобраћаја Српске.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

инжењер

05.07.2015 13:31

Мој ауто је стар 31ну годину. Управо одрадио освјежење мотора. Од тад прешло 800км. Мотор ради добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор

05.07.2015 19:11

Ех , каква је то дрзава гдје голф 2 најбоље ауто,узас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

06.07.2015 10:21

ЈЕЛ ОВО НА СЛИЦИ ПРЕДСЕДНИКОВ ВОЗНИ ПАРК.

ОДГОВОРИТЕ