Starost vozila u Srpskoj 15 godina

Prosječna starost motornih vozila, čiju je tehničku ispravnost Savez kontrolisao prošle godine na teritoriji 18 opština Srpske, iznosila je 15,47 godina, podaci su Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Republika Srpska 05.07.2015 | 13:20
Starost vozila u Srpskoj 15 godina

Od ukupno pregledanih 328 vozila, 217 je bilo tehnički ispravno, dok je kod 111 motornih vozila utvrđena neispravnost pojedinih elemenata i uređaja.

U odnosu na ukupan broj kontrolisanih, 38 vozila su imala neispravnu radnu kočnicu što čini 11,59 odsto, dok je 70 vozila imalo neispravnu parkirnu kočnicu što čini 21,34 odsto od ukupnog broja ispitanih vozila.

Neispravnost uređaja za kočenje, kao aktivnog elementa bezbjednosti vozila, često dovodi do nastajanja saobraćajne nezgode, navodi se u saopštenju iz AMS koje će u utorak, 7. juna, u Modriči besplatno preventivno kontrolisati tehničku ispravnost vozila, u okviru akcije "Da li vozite tehnički ispravno vozilo – provjerite".

Kod 46 ispitanih vozila utvrđena je neispravnost uređaja za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, dok je kod 27 utvrđena neispravnost na upravljačkom mehanizmu.

Osim ovih uređaja, iz AMS Srpske navode da je kontrolisano i stanje karoserije vozila, kojih je bilo četiri neispravne, zatim je zabilježeno i devet neispravnih uređaja koji omogućavaju normalnu vidljivost.

Iz AMS Republike Srpske ističu da se iz svega ovoga može zaključiti da najviše neispravnosti utvrđeno na aktivnim elementima bezbjednosti vozila, što posebno zabrinjava, jer sama njihova neispravnost umnogome doprinosi nastajanju saobraćajnih nezgoda.

U poređenju sa rezultatima akcije iz 2013. godine, AMS Srpske bilježi veći broj ispravnih vozila u odnosu na neispravna i to za šest odsto.

Iz AMS Republike Srpske je saopšteno da se akcija "Da li vozite tehnički ispravno vozilo – provjerite" provodi s ciljem da se vozačima pomogne da pripreme svoje vozilo za duža putovanja, s obzirom da počinje sezona godišnjih odmora i da dolazi do povećanja mobilnosti na putevima.

Pokretni tehnički pregled na platou pored Auto-moto društva "Optima" u Modriči obići će i sekretar AMS Srpske Ranko Babić, najavljeno je iz AMS Srpske.

Preventivna akcija AMS Srpske "Da li vozite tehnički ispravno vozilo – provjerite" trajaće do 17. jula, a provodi se u saradnji sa ministarstvima saobraćaja i veza i unutrašnjih poslova Republike Srpske, auto-moto društvima, te Agencijom za bezbjednost saobraćaja Srpske.

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

inženjer

05.07.2015 13:31

Moj auto je star 31nu godinu. Upravo odradio osvježenje motora. Od tad prešlo 800km. Motor radi dobro.

ODGOVORITE
Name

doktor

05.07.2015 19:11

Eh , kakva je to drzava gdje golf 2 najbolje auto,uzas.

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

06.07.2015 10:21

JEL OVO NA SLICI PREDSEDNIKOV VOZNI PARK.

ODGOVORITE