Видео - Копа Америка: Чилеу прва титула и то против Аргентине и Месија!

Оле Чиле! Безобразни пенал Санчеза пресудио Аргентинцима! Хоће ли Меси икада узети трофеј са Гаучосима? После 120 минута игре у финалу Копа Америка није било голова, одлука пала након једанаестераца.

Фудбал 05.07.2015 | 12:40
Видео - Копа Америка: Чилеу прва титула и то против Аргентине и Месија!

Чилеанци су шампиони Јужне Америке! Изабраници Хорхеа Сампаолија исписали су историју своје земље, победили у финалу Копа Америка велику Аргентину после пенала 4:1 (0:0, 0:0, 0:0) и по први пут освојили титулу континенталног првака! У пенал серији погодили су сви Чилеанци, аргентински трагичари су Игуаин и Банега.

По многима један од најбољих фудбалера света Лионел Меси тако је поново остао без трофеја у дресу са државним грбом и поново је поражен у финалу. Ас Барселоне има 28 година, не може се рећи да је за њега све изгубљено, али свакако да су му сада шансе јако мале да каријеру обогати неким трофејом са Гаучосима.

Ако се за неки меч, или она бар једно полувреме - оно прво - може рећи да голови нису недостајали онда је то ово ноћашње финале Копа Америка. Фантастичан увод у утакмицу, онај чудесни амбијент током интонирања химни, па кад је кренуло - пуцало је на све стране. Чиле је нешто боље отворио утакмицу, био агилнији, чвршћи и пресингом на средини пресекао неколико лопти после чега су се изродиле неке контре и полуконтре, али на прве шансе морало је да се попричека. У уводним минутима под највећим пристиском био је леви бек Гаучоса Рохо. Дувало је тамо по његовој страни баш добро, но центаршутеви осим што су подизали публику на ноге нису представљали већу претњу за голмана Аргентине Ромера.

Чилеанци су одрадили велики посао у маркацији Леа Месија. Прва звезда такмичења је уштопована, колико се то може. Додуше, било је ту и дивљачких насртаја, попут оног Меделовог, када је из све снаге опалио аргентинску "десетку" ногом у стомак, али времена за кукњаву није било јер се играло толико брзо да је свако излежавања могло скупо да кошта.

Како је време пролазило Аргентина је полако долазила до своје игре. Пасторе је опет био расположен и у последњим секундама првог дела сервирао је идеалну лопту за Лавеција, али је овај са петнаестак метара, потпуно неометан, тукао право у голмана Брава. Иначе, Лавеци није био стартер, ушао је средином првог дела када се повредио Ди Марија и то је био велики хендикеп за Гаучосе. Из првих 45 минута свакако треба издвојити и покушај Агуера после слободњака Месија. И он је гађао директно у голмана Чилеа и то са свега три-четири метра...

Ритам је у другом полувремену опао, играло се и даље веома чврсто, баш онако мушки, али са много мање опасних атака. Томе је можда допринео и нагли пад квалитета у игри домаћина, што је довело до тога да Аргентинци преузму конце игре у своје руке.

Сампаолијеви изабраници као да сакупљали енергију за последњих неколико минута. Између 85. и 90. "на силу" су нагазили одбрану Гаучоса, убацивали чак и насумице лопту у шеснаестерац ривала и баш после једног од таквих насумичних покушаја севнула је најбоља контра на утакмици. Повукао је Меси, лево је протутњао Лавеци, десно је ишао Игуаин, Лео се одлучио за Лавеција, овај послао лопту у празно, али голгетер Наполија за мало је био кратак. Играо се у тим тренцуима 92. минут, био је буквално последњи секунд регуларног дела утакмице... Стадион је за тренутаск занемео. Сантијаго је облио хладан зној.

У додатних 30 минута, очекивано, обе екипе су мало опрезније заиграле. Са минималним рирзиком није се могло много и меч су морали да одлуче пенали.

Чилеанци су били безгрешни са беле тачке, тукли су тако сигурно да Ромеро није имао никакве шансе, док су код Аргентинаца промашили Игуаин и Банега. Сва одговорност после неуспелог покушаја Банеге пала је на плећа Алексиса Санчеза, али он је био хладан као шприцер и "безобразним" ударцем, по средини гола, скоро па по земљи, донео неописиву радост читавој нацији.

ЧИЛЕ – АРГЕНТИНА 4:1 (0:0, 0:0, 0:0)

Сантијаго.
Национални стадион Хулио Мартинез Праданос.
Судија: Вилмар Ролдан Перез (Колумбија).

ЧИЛЕ: Браво – Исла, Медел, Силва, Бусежур – Дијаз, Видал, Арангиз – Валдивија (М. Фернандез) – Алексис Санчез, Варгас (Енрикез). Селектор: Хорхе Сампаоли.

АРГЕНТИНА: Ромеро – Забалета, Демикелис, Отаменди, Рохо – Маскерано, Биља, Пасторе (Банега) – Меси, Агуеро (Игуаин), Ди Марија (Лавеци). Селектор: Херардо Мартино.

Коментари / 0

Оставите коментар