Video - Kopa Amerika: Čileu prva titula i to protiv Argentine i Mesija!

Ole Čile! Bezobrazni penal Sančeza presudio Argentincima! Hoće li Mesi ikada uzeti trofej sa Gaučosima? Posle 120 minuta igre u finalu Kopa Amerika nije bilo golova, odluka pala nakon jedanaesteraca.

Fudbal 05.07.2015 | 12:40
Video - Kopa Amerika: Čileu prva titula i to protiv Argentine i Mesija!

Čileanci su šampioni Južne Amerike! Izabranici Horhea Sampaolija ispisali su istoriju svoje zemlje, pobedili u finalu Kopa Amerika veliku Argentinu posle penala 4:1 (0:0, 0:0, 0:0) i po prvi put osvojili titulu kontinentalnog prvaka! U penal seriji pogodili su svi Čileanci, argentinski tragičari su Iguain i Banega.

Po mnogima jedan od najboljih fudbalera sveta Lionel Mesi tako je ponovo ostao bez trofeja u dresu sa državnim grbom i ponovo je poražen u finalu. As Barselone ima 28 godina, ne može se reći da je za njega sve izgubljeno, ali svakako da su mu sada šanse jako male da karijeru obogati nekim trofejom sa Gaučosima.

Ako se za neki meč, ili ona bar jedno poluvreme - ono prvo - može reći da golovi nisu nedostajali onda je to ovo noćašnje finale Kopa Amerika. Fantastičan uvod u utakmicu, onaj čudesni ambijent tokom intoniranja himni, pa kad je krenulo - pucalo je na sve strane. Čile je nešto bolje otvorio utakmicu, bio agilniji, čvršći i presingom na sredini presekao nekoliko lopti posle čega su se izrodile neke kontre i polukontre, ali na prve šanse moralo je da se popričeka. U uvodnim minutima pod najvećim pristiskom bio je levi bek Gaučosa Roho. Duvalo je tamo po njegovoj strani baš dobro, no centaršutevi osim što su podizali publiku na noge nisu predstavljali veću pretnju za golmana Argentine Romera.

Čileanci su odradili veliki posao u markaciji Lea Mesija. Prva zvezda takmičenja je uštopovana, koliko se to može. Doduše, bilo je tu i divljačkih nasrtaja, poput onog Medelovog, kada je iz sve snage opalio argentinsku "desetku" nogom u stomak, ali vremena za kuknjavu nije bilo jer se igralo toliko brzo da je svako izležavanja moglo skupo da košta.

Kako je vreme prolazilo Argentina je polako dolazila do svoje igre. Pastore je opet bio raspoložen i u poslednjim sekundama prvog dela servirao je idealnu loptu za Lavecija, ali je ovaj sa petnaestak metara, potpuno neometan, tukao pravo u golmana Brava. Inače, Laveci nije bio starter, ušao je sredinom prvog dela kada se povredio Di Marija i to je bio veliki hendikep za Gaučose. Iz prvih 45 minuta svakako treba izdvojiti i pokušaj Aguera posle slobodnjaka Mesija. I on je gađao direktno u golmana Čilea i to sa svega tri-četiri metra...

Ritam je u drugom poluvremenu opao, igralo se i dalje veoma čvrsto, baš onako muški, ali sa mnogo manje opasnih ataka. Tome je možda doprineo i nagli pad kvaliteta u igri domaćina, što je dovelo do toga da Argentinci preuzmu konce igre u svoje ruke.

Sampaolijevi izabranici kao da sakupljali energiju za poslednjih nekoliko minuta. Između 85. i 90. "na silu" su nagazili odbranu Gaučosa, ubacivali čak i nasumice loptu u šesnaesterac rivala i baš posle jednog od takvih nasumičnih pokušaja sevnula je najbolja kontra na utakmici. Povukao je Mesi, levo je protutnjao Laveci, desno je išao Iguain, Leo se odlučio za Lavecija, ovaj poslao loptu u prazno, ali golgeter Napolija za malo je bio kratak. Igrao se u tim trencuima 92. minut, bio je bukvalno poslednji sekund regularnog dela utakmice... Stadion je za trenutask zanemeo. Santijago je oblio hladan znoj.

U dodatnih 30 minuta, očekivano, obe ekipe su malo opreznije zaigrale. Sa minimalnim rirzikom nije se moglo mnogo i meč su morali da odluče penali.

Čileanci su bili bezgrešni sa bele tačke, tukli su tako sigurno da Romero nije imao nikakve šanse, dok su kod Argentinaca promašili Iguain i Banega. Sva odgovornost posle neuspelog pokušaja Banege pala je na pleća Aleksisa Sančeza, ali on je bio hladan kao špricer i "bezobraznim" udarcem, po sredini gola, skoro pa po zemlji, doneo neopisivu radost čitavoj naciji.

ČILE – ARGENTINA 4:1 (0:0, 0:0, 0:0)

Santijago.
Nacionalni stadion Hulio Martinez Pradanos.
Sudija: Vilmar Roldan Perez (Kolumbija).

ČILE: Bravo – Isla, Medel, Silva, Busežur – Dijaz, Vidal, Arangiz – Valdivija (M. Fernandez) – Aleksis Sančez, Vargas (Enrikez). Selektor: Horhe Sampaoli.

ARGENTINA: Romero – Zabaleta, Demikelis, Otamendi, Roho – Maskerano, Bilja, Pastore (Banega) – Mesi, Aguero (Iguain), Di Marija (Laveci). Selektor: Herardo Martino.

Komentari / 0

Ostavite komentar