Анализа: Почело је бомбом! Правом! Сада пуца на све стране!

Почетак и могући крај најбразилскијег клуба Европе...После Вилијана и Фернандиња ове сезоне Шахтјор су напустили и Луиз Адријано и Даглас Коста, а по свему ће њиховим стопама и Фернандо!

Фудбал 05.07.2015 | 00:00
Анализа: Почело је бомбом! Правом! Сада пуца на све стране!

Класична посткумунистичка прича Украјине. Провинција се побунила против главног града. Динамо дуго није имао праву конкуренцију у Украјини. Са политичком подршком иза себе могао је да ради шта је хтео. Јозеф Сабо, бивши играч и тренер клуба из Кијева, најбоље је то описао.

"Био је то пирамидалан систем, а Динамо је био на његовом врху. Ако би се у Шахтјору или Дњепру или неком другом клубу појавио неки добар играч једним телефонским позивом би се све завршавало и он би долазио у Кијев. Ништа обештећење, ништа томе слично".

Најбољи доказ - прелазни рок по завршетку сезоне 1993/1994. Дњепар се жестоко супротставио аристрократији. Који месец касније Динамо је довео четворицу најбољих играча изазивача.

А онда се појавио Шахтјор...

Кључан детаљ одиграо се 15. октобра 1995. године. Ахат Брагин, вођа татарске мафије познат и под надимком Грк Алик, убијен је у бомашком нападу на стадиону старом Шахтјора. Страдала су и шесторица његових телохранитеља. Брагинова десна рука Ринат Ахметов преживео је зато што је каснио на утакмицу због гужви у саобраћају. Касније се и он доводио у везу с убиством, али је оно на крају прикачено бившем полицајцу Вјачеславу Синенку.

Било како, по мафијашким обичајима Брагинове послове, али и новац, наследио је управо Ахметов. Међу њима и председничку фотељу у Шахтјору, иако испрва није био велики љубитељ фудбала. Захтевао је да његова екипа игра лепршав фудбал. Када је првој Шахтјоровој шампионској генерацији истекао рок трајања те 2004. године нови, а и садае актуелни тренер Мирчеа Луческу схватио је да ће помоћ морати да потражи у иностранству. Где другде но у Бразилу. Почела је пракса по којој су Бразилци у рударски Доњецк стизали као на траци. Кога је Ахметов зажелео - тај је и стигао. Узалуд је сер Алекс Фергусон две године покушавао да доведе Дагласа Косту у Манчестер јунајтед. Доњецк је постао мека за Бразилце жељне европског фудбала.

Ахметов, чије се богатство процењује на 6.500.000.000 долара, омогућио им је да се осећају као играчи великог клуба. У тренинг центру луксузне собе, језеро за пецање, егзотичне птице у егзотичним кавезима. Требало је некако привући Бразилце навикле на плажу у индустријски град оличен и у Шахтјоровом грбу чије црне и наранџасте и боје симболизују улазак и излазак рудара из јаме на светлост дана.

На фудбалском терену пак тим из Доњецка није изгледао нимало суморно. Бразилци су му дали тај јужноамерички шмек. Играло се брзо, лепо за око, увек напред. У финалу Купа УЕФА 2009. године Жадсон и Луиз Адријано погађају за 2:0 против Вердера. Шахтјор постаје тек други украјински клуб који је освојио европски трофеј. Први после отцепљења од Русије.

Две сезоне касније игра и четвртфинале Лиге шампиона. Барселона је била прејака, али пре тога демолирана је једна Рома (3:2 и 3:0), у групи је Шахтјор био први испред Арсенала, Браге и Партизана. У тиму Адријано, Жадсон, Даглас Коста, Вилијан, Хрват бразилског порекла Едуардо да Силва, Алеш Тешеира... Само је овај последњи остао. Био је ту и Хенрик Мхитарјан. Ни њега више нема у Доњецку.

Ногу је повукао баш Жадсон, који се 2014. после седам година у Доњецку вратио у Бразил и за 4.000.000 евра потписао за Сао Пауло. Јануара 2013. је садашњи фудбалер Челсија Вилијан, доведен 2007. за 14.000.000 евра, отишао у тада расипнички Анжи за 35.000.000 европских новчаница. Лета 2013. се Фернандињо (стигао 2005. године) за 40.000.000 евра преселио у Манчестер Сити. Са обештећењем добијеним од Борусије Дортмунд за Хенриха Мхитарјана (27.500.000) Ахметов се купао у новцу. За годину дана у Доњецк се слило више од 102.500.000 евра!

Али оно Бразилаца што је остало одолевало је бочним ударима и држало се на врху неке нове украјинске пирамиде. Све ток по Доњецку поново нису почеле да падају бомбе. Овај пут оне војне. Грађански рат је захватио Украјину, а Даглас Коста и Луиз Адријано – са 129 голвоа најбољи стрелац у историји Шахтјора - спаковали кофере. Први је за 30.000.000 евра отишао у Бајерн из Минхена, други за 8.000.000 у Милан. Спекулише се да ће Фернандо, условно речено новајлија с обзиром на то да је стигао “тек“ 2013. године, ових дана би требало да задужи опрему Сампдорије.

Још су ту 25.000.000 евра евра плаћени Бернард, па Фред (стигао за 15.000.000 из Интернасионала), Тајсон (15.000.000 – Металист Харков), Велингтон Нем (8.000.000 – Флуминенсе), Дентињо (7.500.000 – Коринтијанс), те јефтинији Марлос, Исмаили, Марсио Азеведо и једини преостали члан оне генерације из четвртфинала Лиге шампиона Алеш Тешеира (дошао 2010. из Васко де Гаме за 6.000.000 евра).

Отишла је – у Кијев наравно – и титула, а ови нови Јужноамериканци не делују као достојни наследници Адријана, Косте, Вилијана... Иако су папрено плаћени (Луиз Адријано је рецимо купљен за 3.000.000 евра у Интернасиналу, Даглас Коста је стигао из Гремија за 6.000.000).

Било је на Старом континенту много бољих Бразилаца од Шахтјорових, али се чини да никада ниједан европски тим није толико зависио од Бразилаца колико Мирчеин Шахтјор. Уосталом и сам Луческу је једном приликом за Шахтјор рекао: "Најбразилскији клуб Европе". Ови нови Бразилци због рата живе у Кијеву, утакмице играју у Лавову. Овај нови Шахтјор је сезону завршио са десет бодова иза Динама. Бразилци због којих је наранџасто-црни дрес постао препознатљив широм Европе завршили су мисију у Доњецку. Остаје питање да ли је са њиховим одласком завршено и златно доба Шахтјора и да ли ће ратна збивања – као у случају Црвене звезде 90-их година прошлог века – источној Европи бити одузет још један до сржи узбудљив тим?

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цхрис

04.07.2015 22:06

како глуп текст, ниста нисам разумијео. како се зове клуб?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

05.07.2015 06:34

Оцигледбо пратис фудбал.