Шид рачуна на обнову пруге ка Бијељини

Када је пре скоро једне деценије обустављен саобраћај на прузи Шид-Бијељина, разочарало се становништво с обе стране границе, међусобно повезано свим могућим везама и потребама.

Регион 04.07.2015 | 19:00
Шид рачуна на обнову пруге ка Бијељини

Претпрошле године забележен је покушај председника општине Шид Николе Васића и првог човека Бијељине Миће Мићића, да се отворе разговори о могућностима да се пруга ревитализује, али у том тренутку није било ни новца ни других услова да се уђе у такав пројекат.

Недавно, приликом новог сусрета представника две локалне самоуправе, овај пут у Бијељини, тема је отворена у разговору са извршним директором „Железница Србије" Миланом Кецманом.

На састанку је закључено да постоје економски показатељи који иду у прилог оправданости ревитализације пруге. Констатовано је да за ревитализацију пруге Шид - Бијељина постоји неопходна политичка воља и економска оправданост за путнички и теретни саобраћај две државе.

Република Српска имала би отворен пут преко „Железница Србије" на друга тржишта, а Република Србија би повољније пласирала своје производе не само у Републику Српску већ у целу Босну и Херцеговину.

- Споразум о ревитализацији пруге није потписан, јер локалне самоуправе нису надлежне за то. Споразум ће потписати представници Дирекције за имовину и „Железница Србије". Очекујем да ће до ревитализације пруге доћи врло брзо, јер нема препрека да се тај споразум потпише. За шидску општину то значи да ће почети да користи своју позицију на Коридору 10. Ту нам је индустријска зона, имамо и индустријске колосеке за потребе фирми које би ту радиле - рекао је за „Дневник" председник општине Шид Никола Васић.

У оквиру овог пројекта, по речима председника општине Бијељина Миће Мићића, у Бјељини ће се измештати железничка станица, док је у Шиду предвиђено уређење инфраструктуре на Коридору 10 у катастарској општини Адашевци.

Од 1948. године овде је саобраћао „ћира" којим су до ђаци и студенти свакодневно путовали на наставу, док су пољопривредници из околних села своје производе носили на пијаце у Шид и Бијељину. У међувремену сви су се моторизовали, а друмски гранични прелази су закрчени возилима и камионима.

У разговорима о ревитализацији пруге управо се највише истиче потреба за теретним саобраћајем, превозом робе железницом. Од тога би привреда с обе стране границе имала вишеструке користи.

Добро позициониране на битним саобраћајним правцима, сремске општине доживљавају процват - Сремска Митровица, Рума, Пећинци, дочекују нове инвеститоре, подижу се погони и складишта, отварају нова радна места.

Шид, упркос одличној позицији и залагању локалне самоуправе, још увек не успева у томе, међутим, рачуна се да би обновом пруге, уз близину главног друмског правца, и то могло да се промени.

(Дневник)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

цц

04.07.2015 17:05

Ово је по мени бацање пара, боље да се направи пруга Бијељина Раца Сремска Митровица

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

04.07.2015 19:57

Прво да се заврси посао око уводјења трамваја а затим мозе и та пруга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

04.07.2015 20:10

реАдвокат. Најбољи коментар ове године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зељезницар

04.07.2015 20:41

не треба ниста правити- има пруга има синобус : КАО У СРЕДЈЕМ ВИЈЕКУ , само треба политицка одлука .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

05.07.2015 06:58

Било би лепо,практицно, да се та пруга активира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

05.07.2015 08:28

Аутобуси иду сваки сат ! времена се промјенила ! ко би јос исао синобусом у данасње вријеме ? Једино теретни воз би се исплатио да мало ослободи магистралу од камиона .Боље би било направит пут Раца -Брцко низ саву да би се мало ослободио саобрацај кроз семберска села ..позз свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воз

06.07.2015 12:55

Исао би свако возом. Кад би воз био нормалан. Погледајте мало ове нове возове у србији и хрватској па онда прицајте како нико не би исао возом. Ал путницки возови свакако не могу опстати без субвенција дрзаве. Пруге се раде због терета. И пруга ка бијељини би имала смисла ако се уради и пруга бијељина милосевац. То би био пун погодак. Ово је тек поцетак а без поцетка се не мозе. Тако да је и ово добро.

Name

Геограпхy

05.07.2015 09:35

Нека оспособе пругу и уведу воз на релацији Сарајево-Добој-Тузла-Зворник-Београд о томе се говорило а сад опет сви се ућутали.

ОДГОВОРИТЕ