Šid računa na obnovu pruge ka Bijeljini

Kada je pre skoro jedne decenije obustavljen saobraćaj na pruzi Šid-Bijeljina, razočaralo se stanovništvo s obe strane granice, međusobno povezano svim mogućim vezama i potrebama.

Region 04.07.2015 | 19:00
Šid računa na obnovu pruge ka Bijeljini

Pretprošle godine zabeležen je pokušaj predsednika opštine Šid Nikole Vasića i prvog čoveka Bijeljine Miće Mićića, da se otvore razgovori o mogućnostima da se pruga revitalizuje, ali u tom trenutku nije bilo ni novca ni drugih uslova da se uđe u takav projekat.

Nedavno, prilikom novog susreta predstavnika dve lokalne samouprave, ovaj put u Bijeljini, tema je otvorena u razgovoru sa izvršnim direktorom „Železnica Srbije" Milanom Kecmanom.

Na sastanku je zaključeno da postoje ekonomski pokazatelji koji idu u prilog opravdanosti revitalizacije pruge. Konstatovano je da za revitalizaciju pruge Šid - Bijeljina postoji neophodna politička volja i ekonomska opravdanost za putnički i teretni saobraćaj dve države.

Republika Srpska imala bi otvoren put preko „Železnica Srbije" na druga tržišta, a Republika Srbija bi povoljnije plasirala svoje proizvode ne samo u Republiku Srpsku već u celu Bosnu i Hercegovinu.

- Sporazum o revitalizaciji pruge nije potpisan, jer lokalne samouprave nisu nadležne za to. Sporazum će potpisati predstavnici Direkcije za imovinu i „Železnica Srbije". Očekujem da će do revitalizacije pruge doći vrlo brzo, jer nema prepreka da se taj sporazum potpiše. Za šidsku opštinu to znači da će početi da koristi svoju poziciju na Koridoru 10. Tu nam je industrijska zona, imamo i industrijske koloseke za potrebe firmi koje bi tu radile - rekao je za „Dnevnik" predsednik opštine Šid Nikola Vasić.

U okviru ovog projekta, po rečima predsednika opštine Bijeljina Miće Mićića, u Bjeljini će se izmeštati železnička stanica, dok je u Šidu predviđeno uređenje infrastrukture na Koridoru 10 u katastarskoj opštini Adaševci.

Od 1948. godine ovde je saobraćao „ćira" kojim su do đaci i studenti svakodnevno putovali na nastavu, dok su poljoprivrednici iz okolnih sela svoje proizvode nosili na pijace u Šid i Bijeljinu. U međuvremenu svi su se motorizovali, a drumski granični prelazi su zakrčeni vozilima i kamionima.

U razgovorima o revitalizaciji pruge upravo se najviše ističe potreba za teretnim saobraćajem, prevozom robe železnicom. Od toga bi privreda s obe strane granice imala višestruke koristi.

Dobro pozicionirane na bitnim saobraćajnim pravcima, sremske opštine doživljavaju procvat - Sremska Mitrovica, Ruma, Pećinci, dočekuju nove investitore, podižu se pogoni i skladišta, otvaraju nova radna mesta.

Šid, uprkos odličnoj poziciji i zalaganju lokalne samouprave, još uvek ne uspeva u tome, međutim, računa se da bi obnovom pruge, uz blizinu glavnog drumskog pravca, i to moglo da se promeni.

(Dnevnik)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

cc

04.07.2015 17:05

Ovo je po meni bacanje para, bolje da se napravi pruga Bijeljina Raca Sremska Mitrovica

ODGOVORITE
Name

advokat

04.07.2015 19:57

Prvo da se zavrsi posao oko uvodjenja tramvaja a zatim moze i ta pruga.

ODGOVORITE
Name

Miki

04.07.2015 20:10

reAdvokat. Najbolji komentar ove godine.

ODGOVORITE
Name

zeljeznicar

04.07.2015 20:41

ne treba nista praviti- ima pruga ima sinobus : KAO U SREDJEM VIJEKU , samo treba politicka odluka .

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

05.07.2015 06:58

Bilo bi lepo,prakticno, da se ta pruga aktivira.

ODGOVORITE
Name

Francuz

05.07.2015 08:28

Autobusi idu svaki sat ! vremena se promjenila ! ko bi jos isao sinobusom u danasnje vrijeme ? Jedino teretni voz bi se isplatio da malo oslobodi magistralu od kamiona .Bolje bi bilo napravit put Raca -Brcko niz savu da bi se malo oslobodio saobracaj kroz semberska sela ..pozz svima

ODGOVORITE
Name

Voz

06.07.2015 12:55

Isao bi svako vozom. Kad bi voz bio normalan. Pogledajte malo ove nove vozove u srbiji i hrvatskoj pa onda pricajte kako niko ne bi isao vozom. Al putnicki vozovi svakako ne mogu opstati bez subvencija drzave. Pruge se rade zbog tereta. I pruga ka bijeljini bi imala smisla ako se uradi i pruga bijeljina milosevac. To bi bio pun pogodak. Ovo je tek pocetak a bez pocetka se ne moze. Tako da je i ovo dobro.

Name

Geography

05.07.2015 09:35

Neka osposobe prugu i uvedu voz na relaciji Sarajevo-Doboj-Tuzla-Zvornik-Beograd o tome se govorilo a sad opet svi se ućutali.

ODGOVORITE