Анализа: ОН је најбољи трговац шпанског фудбала!

Дошао пре 15 година, зарадио 200.000.000 евра и донео Севиљи три трофеја Лиге Европе! Мало ли је?! Како је Рамон Родригез Вердехо познатији као Монћи изградио империју у Андалузији...?

Фудбал 05.07.2015 | 23:40
Анализа: ОН је најбољи трговац шпанског фудбала!

Севиља је у последњој деценији постала синоним за врхунско пословање током прелазног рока, а за то је посебно заслужан човек кога под имено Рамон Родригез Вердехо ретко ко познаје, али ствари се значајно мењају чим се помење његов надимак - Монћи.

Најпознатији спортски директор у Шпанији постао је ноћна мора за великане европског фудбала, а за навијаче Севиље истинска икона. Од када је Монћи 2000. године ушао у клупске структуре, успео је да препороди Андалужане који су у том тренутку били чланови Сегунде. Стабилизација клуба је постала приоритет, а две године касније Севиља се вратила у највиши ранг. Тада је Монћи могао да покаже шта зна. У наредних 13 сезона, Севиља је освојила дупло више трофеја него што је успела у претходних 115 година, а главни „кривац“ за то је био чудотворни спортски директор. Његово сналажење на тржишту фудбалера последњих година је тема број један у светским медијима, завршававши трансфере који клубу омогућују даље функционисање. Севиља је у 21. веку два пута освајала Куп Краља и једном Суперкуп Шпаније, али оно најважније је уследило на европској сцени, а у муђувремену постала богатија за 200.000.000 евра!!!

Десет сезона је било потребно Андалужанима да четири пута освоје Лигу Европе (односно Куп УЕФА) и упишу се у историју међународног фудбала. Због тога, доказа о Монћијевом детаљном раду и врхунској организацији у клубу, коју је довео „под конац“ од свог доласка, има на претек, а десет најбољих трансфера су ту да говоре у његову корист.

У тренутку када Севиља продаје двојицу фудбалера за 48.000.000 евра, а да је прелазни рок тек званично и почео, посвећујемо се пословима који су обележили Монћијеву еру на Рамону Санчес Писхуану.

Прва „златна кока“ која је значајно попунила клупску касу био је Хосе Антонио Рејес. Фудбалер поникао у млађим категоријама Севиље отишао је у Арсенал за 30.000.000 евра када му је било 20 година. Осам година касније се вратио у Андалузију из Атлетико Мадрида, а коштао је мање од 4.000.000 евра, од тада је већ одиграо близу 100 утакмица.

Слух за шушкање новчаница, Монћи је посебно исказао у случају Жулија Баптисте. Севиља је тада 22-годишњег задњег везног платила 3.000.000 евра, а он је у две сезоне постигао 50 голова. Скор који нису имали ни много већи нападачи значили су нови трансфер - Реал Мадрид је искеширао 20.000.000 евра, а Баптиста ни у једном наредном тиму није оставио траг попут оног на југу Иберијског полуострва.

У првом тиму Севиље, Серхио Рамос је провео само једну сезону пре него што је (поново) Реал одлучио да се појача тинејџером. Краљевски клуб јесте направио пун погодак довевши 19-годишњег Рамоса за 27.000.000 евра, али је и Севиља паметно искористила трошкарење Мадриђана. Рамос је направио феноменалну каријеру, потврдивши тако одличну школу свог матичног тима.

Најбриљантнији потез током Монћијеве ере десио се у лето 2008. године. Севиља је Барселони продала десног бека за којег су многи годинама касније тврдили да је најбољи на свету, инкасиравши 35.000.000 европских новчаница. Дани Алвес је у клуб дошао на позајмицу из Баије 2003. године, а потом су га откупили од бразилског тима за читавих 1.350.000 евра. Седам година касније, Алвес је и даље Барсин први избор уз десну аут линију.

Алваро Негредо је можда и дан данас најскупље појачање клуба, који је за 15.000.000 евра дошао из Реал Мадрида. Блистао је на позајмици у Алмерији, да би после 70 голова у дресу Севиље прешао у Манчестер Сити. Севиља је добила 25.000.000 евра, а Грађани играча који се само девет пута уписао у листу стрелаца током две године.

Негреду се у Манчестеру придружио и Хесус Навас. Брзоноги крилни играч је провео десет година у првом тиму Севиље, а после скоро 300 утакмица, Монћи и његова свита су успели да обезбеде клубу нових 20.000.000 евра. Посао због којег се скида капа.

Ни то, ипак, није било довољно управи Севиље. Монћи је намирисао је махнито куповање Ливерпула који се добрано опарио после одласка Луиса Суареза у Барселону, па је младог левог бека Алберта Морена продао Црвенима за 18.000.000 евра. Истог лета за исту суму новца отишао је и Иван Ракитић. Сјајни Хрват је можда у Барселону стигао испод реалне тржишне цене, али је Севиља била приморана да прода играча који је ушао у последњу сезону уговора. Ракитић је три и по године раније дошао из Шалкеа за мизерних 2.500.000 евра, па су клупски челници поново задовољно трљали руке.

Последња два велика трансфера, вредна укупно 48.000.000 евра, десила су се овог лета. Алекс Видал је још један од играча који су прешли у табор новог европског првака, а 18.000.000 евра је шестострука зарада у односу на уложено када је Шпанац дошао из Алмерије. Ова сума би могла да порасте за још 4.000.000 евра уколико се активирају клаузуле из уговора.

Освајача Лиге Европе је напустио и Карлос Бака. Колумбијац је изванредним играма у претходној сезони залудео многе европске клубове, али за његово довођење су се изборили представници Милана. Тим који од скора предводи бивши селектор Србије Синиша Михајловић добио је одличног нападача, а играчева цена је после само две сезоне са 7.000.000 скочила на 30.000.000 евра, колико су Росонери издвојили за Бакин потпис.

Поучени досадашњим искуством, можемо лако да закључимо шта ће се тек догађати са новим појачањима пристиглим на Санчес Писхуан. Михаел Крон Дели је из Селте дошао по истеку уговора, али читава Европа ће ишчекивати партије Виктора Конопљанке. Једна од највећих звезда актуелног прелазног рока је прешао у Севиљу без обештећења, иако је претходно одбио много богатије понуде других тимова.

Ако Монћи са својим тимом настави да послује као до сада, неко ће ускоро почети да спрема десетине милиона евра.

Коментари / 0

Оставите коментар