Analiza: ON je najbolji trgovac španskog fudbala!

Došao pre 15 godina, zaradio 200.000.000 evra i doneo Sevilji tri trofeja Lige Evrope! Malo li je?! Kako je Ramon Rodrigez Verdeho poznatiji kao Monći izgradio imperiju u Andaluziji...?

Fudbal 05.07.2015 | 23:40
Analiza: ON je najbolji trgovac španskog fudbala!

Sevilja je u poslednjoj deceniji postala sinonim za vrhunsko poslovanje tokom prelaznog roka, a za to je posebno zaslužan čovek koga pod imeno Ramon Rodrigez Verdeho retko ko poznaje, ali stvari se značajno menjaju čim se pomenje njegov nadimak - Monći.

Najpoznatiji sportski direktor u Španiji postao je noćna mora za velikane evropskog fudbala, a za navijače Sevilje istinska ikona. Od kada je Monći 2000. godine ušao u klupske strukture, uspeo je da preporodi Andalužane koji su u tom trenutku bili članovi Segunde. Stabilizacija kluba je postala prioritet, a dve godine kasnije Sevilja se vratila u najviši rang. Tada je Monći mogao da pokaže šta zna. U narednih 13 sezona, Sevilja je osvojila duplo više trofeja nego što je uspela u prethodnih 115 godina, a glavni „krivac“ za to je bio čudotvorni sportski direktor. Njegovo snalaženje na tržištu fudbalera poslednjih godina je tema broj jedan u svetskim medijima, završavavši transfere koji klubu omogućuju dalje funkcionisanje. Sevilja je u 21. veku dva puta osvajala Kup Kralja i jednom Superkup Španije, ali ono najvažnije je usledilo na evropskoj sceni, a u muđuvremenu postala bogatija za 200.000.000 evra!!!

Deset sezona je bilo potrebno Andalužanima da četiri puta osvoje Ligu Evrope (odnosno Kup UEFA) i upišu se u istoriju međunarodnog fudbala. Zbog toga, dokaza o Monćijevom detaljnom radu i vrhunskoj organizaciji u klubu, koju je doveo „pod konac“ od svog dolaska, ima na pretek, a deset najboljih transfera su tu da govore u njegovu korist.

U trenutku kada Sevilja prodaje dvojicu fudbalera za 48.000.000 evra, a da je prelazni rok tek zvanično i počeo, posvećujemo se poslovima koji su obeležili Monćijevu eru na Ramonu Sančes Pishuanu.

Prva „zlatna koka“ koja je značajno popunila klupsku kasu bio je Hose Antonio Rejes. Fudbaler ponikao u mlađim kategorijama Sevilje otišao je u Arsenal za 30.000.000 evra kada mu je bilo 20 godina. Osam godina kasnije se vratio u Andaluziju iz Atletiko Madrida, a koštao je manje od 4.000.000 evra, od tada je već odigrao blizu 100 utakmica.

Sluh za šuškanje novčanica, Monći je posebno iskazao u slučaju Žulija Baptiste. Sevilja je tada 22-godišnjeg zadnjeg veznog platila 3.000.000 evra, a on je u dve sezone postigao 50 golova. Skor koji nisu imali ni mnogo veći napadači značili su novi transfer - Real Madrid je iskeširao 20.000.000 evra, a Baptista ni u jednom narednom timu nije ostavio trag poput onog na jugu Iberijskog poluostrva.

U prvom timu Sevilje, Serhio Ramos je proveo samo jednu sezonu pre nego što je (ponovo) Real odlučio da se pojača tinejdžerom. Kraljevski klub jeste napravio pun pogodak dovevši 19-godišnjeg Ramosa za 27.000.000 evra, ali je i Sevilja pametno iskoristila troškarenje Madriđana. Ramos je napravio fenomenalnu karijeru, potvrdivši tako odličnu školu svog matičnog tima.

Najbriljantniji potez tokom Monćijeve ere desio se u leto 2008. godine. Sevilja je Barseloni prodala desnog beka za kojeg su mnogi godinama kasnije tvrdili da je najbolji na svetu, inkasiravši 35.000.000 evropskih novčanica. Dani Alves je u klub došao na pozajmicu iz Baije 2003. godine, a potom su ga otkupili od brazilskog tima za čitavih 1.350.000 evra. Sedam godina kasnije, Alves je i dalje Barsin prvi izbor uz desnu aut liniju.

Alvaro Negredo je možda i dan danas najskuplje pojačanje kluba, koji je za 15.000.000 evra došao iz Real Madrida. Blistao je na pozajmici u Almeriji, da bi posle 70 golova u dresu Sevilje prešao u Mančester Siti. Sevilja je dobila 25.000.000 evra, a Građani igrača koji se samo devet puta upisao u listu strelaca tokom dve godine.

Negredu se u Mančesteru pridružio i Hesus Navas. Brzonogi krilni igrač je proveo deset godina u prvom timu Sevilje, a posle skoro 300 utakmica, Monći i njegova svita su uspeli da obezbede klubu novih 20.000.000 evra. Posao zbog kojeg se skida kapa.

Ni to, ipak, nije bilo dovoljno upravi Sevilje. Monći je namirisao je mahnito kupovanje Liverpula koji se dobrano opario posle odlaska Luisa Suareza u Barselonu, pa je mladog levog beka Alberta Morena prodao Crvenima za 18.000.000 evra. Istog leta za istu sumu novca otišao je i Ivan Rakitić. Sjajni Hrvat je možda u Barselonu stigao ispod realne tržišne cene, ali je Sevilja bila primorana da proda igrača koji je ušao u poslednju sezonu ugovora. Rakitić je tri i po godine ranije došao iz Šalkea za mizernih 2.500.000 evra, pa su klupski čelnici ponovo zadovoljno trljali ruke.

Poslednja dva velika transfera, vredna ukupno 48.000.000 evra, desila su se ovog leta. Aleks Vidal je još jedan od igrača koji su prešli u tabor novog evropskog prvaka, a 18.000.000 evra je šestostruka zarada u odnosu na uloženo kada je Španac došao iz Almerije. Ova suma bi mogla da poraste za još 4.000.000 evra ukoliko se aktiviraju klauzule iz ugovora.

Osvajača Lige Evrope je napustio i Karlos Baka. Kolumbijac je izvanrednim igrama u prethodnoj sezoni zaludeo mnoge evropske klubove, ali za njegovo dovođenje su se izborili predstavnici Milana. Tim koji od skora predvodi bivši selektor Srbije Siniša Mihajlović dobio je odličnog napadača, a igračeva cena je posle samo dve sezone sa 7.000.000 skočila na 30.000.000 evra, koliko su Rosoneri izdvojili za Bakin potpis.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, možemo lako da zaključimo šta će se tek događati sa novim pojačanjima pristiglim na Sančes Pishuan. Mihael Kron Deli je iz Selte došao po isteku ugovora, ali čitava Evropa će iščekivati partije Viktora Konopljanke. Jedna od najvećih zvezda aktuelnog prelaznog roka je prešao u Sevilju bez obeštećenja, iako je prethodno odbio mnogo bogatije ponude drugih timova.

Ako Monći sa svojim timom nastavi da posluje kao do sada, neko će uskoro početi da sprema desetine miliona evra.

Komentari / 0

Ostavite komentar