Вјетар у лице или леђа властима БиХ?

Резултати посјете њемачке канцеларке Ангеле Меркел Босни и Херцеговини 9. јула увелико ће зависити од тога да ли ће до тог датума предсједавајући Савјета министара БиХ и ентитетски премијери успјети усагласити реформску агенду.

Босна и Херцеговина 04.07.2015 | 11:00
Вјетар у лице или леђа властима БиХ?

Ово је за "Независне" изјавио Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, који ће као шеф извршне власти у држави предводити овај колективни орган на састанку с Меркеловом.

"Уколико агенда буде усаглашена, тиме ће бити и ојачана британско-њемачка иницијатива. Истовремено ћемо имати још снажнију њемачку подршку, политичку и финансијску, а потпуно друга прича је ако тога не буде. Онда можемо очекивати врло оштре поруке њемачке канцеларке", поручио је Иванић.

На велики значај њемачког пријатељства, које ова кључна чланица ЕУ већ годинама пружа нашој земљи, указује и Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА и предсједавајући Представничког вијећа парламента БиХ.

Џаферовић, као актуелни шеф законодавне власти у БиХ, сматра да би посјета њемачке канцеларке умногоме требало да помогне да се одблокира европски пут БиХ.

"Деблокада је већ почела британско-њемачком иницијативом и заједничком изјавом, која је добила подршку и у парламенту БиХ. Очекујем да се БиХ да снажан вјетар у леђа. Било би јако добро да се усагласи и усвоји реформска агенда, јер је то у интересу свих у БиХ", истиче Џаферовић.

Ипак, постоје и опрезна мишљења званичника који на ову посјету гледају и у обрнутом смјеру.

Тако Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а и државни посланик, сматра да питање шта треба да очекујемо од доласка Меркелове "није право".

"Логично је питање шта она очекује од нас? А то ћемо видјети када дође", закључује Шпирић.

Лидија Брадара, предсједавајућа Вијећа народа Парламента ФБиХ и члан Предсједништва ХДЗ-а БиХ, такође наглашава да су Њемачка и канцеларка Меркел "доказани пријатељи БиХ".

"Њен долазак је прилика да се поразговара о њемачко-британској иницијативи, али и о европској будућности БиХ. Она ће, вјерујем, као и увијек изнијети неки свој став, који ће се вјероватно некима свидјети, а некима не", каже Брадара те поручује да би доласку Меркелове сви у БиХ требало да се радују.

И Мартин Рагуж, предсједник ХДЗ-а 1990 и делегат у Вијећу народа парламента БиХ, сматра да је долазак њемачке канцеларке "једна од најзначајнијих посјета БиХ".

"Ово је корак који показује да су Њемачка, кроз своје лидерство у ЕУ, али и сама Европа опредијељене да БиХ буде интегрисана у тај дио стабилне европске будућности. Њемачка показује колико јој је заправо стало до британско-њемачке иницијативе", закључује Рагуж.

Готово идентичан став има и Александра Пандуревић, члан Предсједништва СДС-а и шеф Клуба посланика ове странке у парламенту БиХ. Она је увјерена да је Њемачка земља "која дефинитивно жели да БиХ успије".

"Њемачка и сада улаже велики труд да дођемо до агенде, има искрен и пријатељски однос према БиХ и помаже да се овдје спусте тензије. То је земља која нам је јасно рекла да жели БиХ у ЕУ", истиче Пандуревићева.

Јасмин Имамовић, потпредсједник СДП-а, на долазак Меркелове гледа у контексту тога "да ће се власт у БиХ уозбиљити", поготово у контексту усвајања и спровођења реформске агенде.

"Дакле, британско-њемачка иницијатива подразумијева и нови социо-економски почетак, а ради се о неопходним реформама с циљем раста запошљавања. Ово нам је задња прилика за бржи раст и запошљавање", закључује Имамовић.

Како је то раније најављено, Меркелова ће, осим БиХ, посјетити и Албанију те Србију, а главне теме ће бити билатерални односи, те економска и енергетска питања.

Из њеног кабинета је саопштено да ће се током посјете БиХ сусрести с предсједавајућим Савјета министара и члановима Предсједништва БиХ, као и са сребреничким мајкама.

Извор: Независне

 

 

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ферид

04.07.2015 09:12

Добро је да се неће сусрести са Српским мајкама.Оне нису битне.Злотвори њемачки ,увијек исто.Увијек иду на подјелу народа а глуме неке добротворе.Нек се сретне мало на кафи са Орићем имају о чему причат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

04.07.2015 09:20

Нису могли "цетерест" друге ниста, зато це нам сада све да врате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цитаоц

04.07.2015 10:25

Ма Спиркетов коментар је најјаци. Као и обицно, млати празну сламу. Ста це оцекивати од вас него да постујете законе, да хапсите криминалце, да своје пајтасе који су у бјекству ухапсите и спроведете у затвор на одслузење затворске казне.. Укратко оцекује се да радите свој посао. И Меркелова и народ. Ста паламудис ту безвезе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

04.07.2015 13:53

Никад Њемачка није била пријатељ Срба.Боле порази од 1914 те 1945.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

04.07.2015 18:01

Јел ово она поздравља хај хитлер, ах да ово му је унука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

04.07.2015 21:15

Прасину у оци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

05.07.2015 20:42

Андзy је бог

ОДГОВОРИТЕ