Гроф: Звездин циљ није улазак у Лигу Европе!

Тренер црвено-белих сумирао утиске после пораза од Каирата у Београду .

Фудбал 05.07.2015 | 10:00
Гроф: Звездин циљ није улазак у Лигу Европе!

Фудбалери Црвене звезде доживели су у четвртак један од најтежих пораза у историји клуба када су у питању европска такмичења.

Изгубили су од најслабије рангираног противника са којим су се до сада састајали, казахстанског Каирата, и то у Београду, у првом мечу 1. кола квалификација за Лигу Европе.

Гости су славили 2:0, али им је значајно помогла чињеница да су од 2. минута имали играча више, као и да је први погодак, у последњим тренуцима првог полувремена, постигнут из офсајда.

Тренер Миодраг Божовић дан после званичног дебија на клупи Црвене звезде у разговору са новинарима сумирао је утиске.

"Увек може да се говори о грешкама, али нисам приметио да се неко није залагао, а то је најважније. Да смо били 100 одсто спремни и да смо играли са 11 играча, мислим да би била другачија утакмица. Шта је, ту је... Нико није поставио задатак да се уђе у Лигу Европе ове године. То што неко у глави има прошлост, требало би што пре да је избрише", по једнима суров, а по другима објективан био је Божовић.

На опаску да навијачи, ипак, увек имају велика очекивања, искусни тренер је одбрусио:

"Очекујем и ја да будем тренер Барселоне, па нећу бити... Овде дуго неће бити некога ко ће да прође у Лигу Европе. Такав је систем направљен, да је лакше ући у Лигу шампиона него у Лигу Европе.".

На подпитање да ли би навијачи могли да очекују, бар, да се на "Маракани" победи тим из Казахстана, црногорски стратег се упустио у расправу.

"Зар нисте приметили да су играчи Каирата били физички спремнији и бољи? Немојте да потцењујете Казахстан, пошто је то друга земља по величини у Европи. Ми не можемо никога да потцењујемо. Овде нема екипе која може некога да потцени. Сви играју фудбал, сви улажу... Они имају буџет од 40 милиона евра годишње, а ми имамо дуг од 40 милиона евра. Објективно гледано, ситуација пред реванш није за нека превелика очекивања", рекао је Божовић и додао:

"Екипа се формира и стиче искуство, када би већина играча остала на окупу, па се додатно појачала следећег лета, тек онда оно тамо лето бисмо могли нешто да очекујемо".

За разлику од играња на међународној сцени, тренер црвено-белих има другачије мишљење о домаћем првенству.

"Што се тиче шампионата Србије, можете очекивати да ће се Црвена звезда сигурно борити за прво место. И да нисам ја тренер било би тако. Што се тиче Европе, може бити и да прођемо Каират, па да буде друга песма после реванша".

"Углавном, не слажем се са писањем да је 'завијено у црно'. Друга је ствар што Звезда дуго није играла Европу, па су многи помислили да ће бити лако против Казахстанаца, али има Wикипедиа. Одеш тамо, укуцаш Казахстан и даће ти информације о Казахстану, а кад укуцаш Србија, даће ти и о Србији", покушао је Божовић да објасни основну разлику између наших и њихових клубова.

Исто тако могу се укуцати и имена клубова - Црвена звезда и Каират, подсетили су новинари.

"Јесте, али у Каирату играчи играју за милион долара, 700 хиљада, 500 хиљада... То су играчи који су играли по Бразилу, Шпанији, Украјини...", одговорио је црногорски стратег.

Божовић је објсаснио да није разочаран наступом својих играча, упркос поразу.

"Моји играчи су за мене показали да имају квалитет. То су врло талентована деца, али како они могу да играју са 18-19 година. Једноставно, у тиму фали више искуснијих играча, који су прошли више, 'намазанијих'. Видели сте то по њиховим играчима".

Посебна тема разговора било је и суђење Пољака Бартоша Франковског, који је у 2. минуту извадио жути картон, али је потом на асистенцију помоћника Павићевићу показао црвени.

"Приликом дуела када је Саво добио црвени картон, њихов играч га је ударио и ишла му је крв из носа. Уз то, њихов играч се вратио из офсајда и судија је могао да подигне заставицу, могао је Сави да покаже жути или да не свира фаул, зато што је било обострано. Али, то је фудбал...".

Тренер црвено-белих нашао је простора и да се нашали када је упитан има ли међу играчима вере да могу до повољног резултата у реваншу.

"Зашто да је нема? Резултат 2:0 је, да будем сад као што говоре сви тренери, најопаснији резултат. Био би и да смо ми победили 2:0", поручио је Божовић уз осмех.

Израелац Идан Веред у дебитантском наступу за Црвену звезду наговестио је да би могао да буде велико појачање.

"Јесте, али смо га водили да узима кисеоник. Друго полувреме смо играли без њега, јер човек није могао. Показао је да је озбиљно појачање, а први пут је играо са овим играчима", констатовао је Божовић истакавши физичку неспремност левог крила, које се пре неколико дана прикључило тиму.

На питање колико му је појачања потребно да би имао тим са којим би могао да направи нешто на европској сцени, Божовић је одговорио: "Колико ми треба појачања? 22!". Затим је додао: "За оно што су циљеви Црвене звезде у овој сезони, појачали смо се доста. Ако ова екипа остане на окупу, може до циља, а то је да буде шампион".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДЕЛИЈА

05.07.2015 08:21

Грофе,дај оставку.

ОДГОВОРИТЕ