Grof: Zvezdin cilj nije ulazak u Ligu Evrope!

Trener crveno-belih sumirao utiske posle poraza od Kairata u Beogradu .

Fudbal 05.07.2015 | 10:00
Grof: Zvezdin cilj nije ulazak u Ligu Evrope!

Fudbaleri Crvene zvezde doživeli su u četvrtak jedan od najtežih poraza u istoriji kluba kada su u pitanju evropska takmičenja.

Izgubili su od najslabije rangiranog protivnika sa kojim su se do sada sastajali, kazahstanskog Kairata, i to u Beogradu, u prvom meču 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Gosti su slavili 2:0, ali im je značajno pomogla činjenica da su od 2. minuta imali igrača više, kao i da je prvi pogodak, u poslednjim trenucima prvog poluvremena, postignut iz ofsajda.

Trener Miodrag Božović dan posle zvaničnog debija na klupi Crvene zvezde u razgovoru sa novinarima sumirao je utiske.

"Uvek može da se govori o greškama, ali nisam primetio da se neko nije zalagao, a to je najvažnije. Da smo bili 100 odsto spremni i da smo igrali sa 11 igrača, mislim da bi bila drugačija utakmica. Šta je, tu je... Niko nije postavio zadatak da se uđe u Ligu Evrope ove godine. To što neko u glavi ima prošlost, trebalo bi što pre da je izbriše", po jednima surov, a po drugima objektivan bio je Božović.

Na opasku da navijači, ipak, uvek imaju velika očekivanja, iskusni trener je odbrusio:

"Očekujem i ja da budem trener Barselone, pa neću biti... Ovde dugo neće biti nekoga ko će da prođe u Ligu Evrope. Takav je sistem napravljen, da je lakše ući u Ligu šampiona nego u Ligu Evrope.".

Na podpitanje da li bi navijači mogli da očekuju, bar, da se na "Marakani" pobedi tim iz Kazahstana, crnogorski strateg se upustio u raspravu.

"Zar niste primetili da su igrači Kairata bili fizički spremniji i bolji? Nemojte da potcenjujete Kazahstan, pošto je to druga zemlja po veličini u Evropi. Mi ne možemo nikoga da potcenjujemo. Ovde nema ekipe koja može nekoga da potceni. Svi igraju fudbal, svi ulažu... Oni imaju budžet od 40 miliona evra godišnje, a mi imamo dug od 40 miliona evra. Objektivno gledano, situacija pred revanš nije za neka prevelika očekivanja", rekao je Božović i dodao:

"Ekipa se formira i stiče iskustvo, kada bi većina igrača ostala na okupu, pa se dodatno pojačala sledećeg leta, tek onda ono tamo leto bismo mogli nešto da očekujemo".

Za razliku od igranja na međunarodnoj sceni, trener crveno-belih ima drugačije mišljenje o domaćem prvenstvu.

"Što se tiče šampionata Srbije, možete očekivati da će se Crvena zvezda sigurno boriti za prvo mesto. I da nisam ja trener bilo bi tako. Što se tiče Evrope, može biti i da prođemo Kairat, pa da bude druga pesma posle revanša".

"Uglavnom, ne slažem se sa pisanjem da je 'zavijeno u crno'. Druga je stvar što Zvezda dugo nije igrala Evropu, pa su mnogi pomislili da će biti lako protiv Kazahstanaca, ali ima Wikipedia. Odeš tamo, ukucaš Kazahstan i daće ti informacije o Kazahstanu, a kad ukucaš Srbija, daće ti i o Srbiji", pokušao je Božović da objasni osnovnu razliku između naših i njihovih klubova.

Isto tako mogu se ukucati i imena klubova - Crvena zvezda i Kairat, podsetili su novinari.

"Jeste, ali u Kairatu igrači igraju za milion dolara, 700 hiljada, 500 hiljada... To su igrači koji su igrali po Brazilu, Španiji, Ukrajini...", odgovorio je crnogorski strateg.

Božović je objsasnio da nije razočaran nastupom svojih igrača, uprkos porazu.

"Moji igrači su za mene pokazali da imaju kvalitet. To su vrlo talentovana deca, ali kako oni mogu da igraju sa 18-19 godina. Jednostavno, u timu fali više iskusnijih igrača, koji su prošli više, 'namazanijih'. Videli ste to po njihovim igračima".

Posebna tema razgovora bilo je i suđenje Poljaka Bartoša Frankovskog, koji je u 2. minutu izvadio žuti karton, ali je potom na asistenciju pomoćnika Pavićeviću pokazao crveni.

"Prilikom duela kada je Savo dobio crveni karton, njihov igrač ga je udario i išla mu je krv iz nosa. Uz to, njihov igrač se vratio iz ofsajda i sudija je mogao da podigne zastavicu, mogao je Savi da pokaže žuti ili da ne svira faul, zato što je bilo obostrano. Ali, to je fudbal...".

Trener crveno-belih našao je prostora i da se našali kada je upitan ima li među igračima vere da mogu do povoljnog rezultata u revanšu.

"Zašto da je nema? Rezultat 2:0 je, da budem sad kao što govore svi treneri, najopasniji rezultat. Bio bi i da smo mi pobedili 2:0", poručio je Božović uz osmeh.

Izraelac Idan Vered u debitantskom nastupu za Crvenu zvezdu nagovestio je da bi mogao da bude veliko pojačanje.

"Jeste, ali smo ga vodili da uzima kiseonik. Drugo poluvreme smo igrali bez njega, jer čovek nije mogao. Pokazao je da je ozbiljno pojačanje, a prvi put je igrao sa ovim igračima", konstatovao je Božović istakavši fizičku nespremnost levog krila, koje se pre nekoliko dana priključilo timu.

Na pitanje koliko mu je pojačanja potrebno da bi imao tim sa kojim bi mogao da napravi nešto na evropskoj sceni, Božović je odgovorio: "Koliko mi treba pojačanja? 22!". Zatim je dodao: "Za ono što su ciljevi Crvene zvezde u ovoj sezoni, pojačali smo se dosta. Ako ova ekipa ostane na okupu, može do cilja, a to je da bude šampion".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DELIJA

05.07.2015 08:21

Grofe,daj ostavku.

ODGOVORITE