Представљамо: Ко је ''реге убица" Надала?!

Дастин Браун, харизматични Немац јамајчанске крви, отплесао је други пут у каријери игру за коју Шпанац није имао решење.

Тенис 03.07.2015 | 23:20
Представљамо: Ко је ''реге убица" Надала?!

Сензација? Па можда и не... Рафаела Надала избацио је ове године на Вимблдону Дастин Браун, више познат по појави која се тешко заборавља, него по резултатима.

Славио је против Шпанца резултатом 7:5, 3:6, 6:4, 6:4 и изборио пласман у треће коло, где ће га чекати Виктор Троицки.

А зашто можда победа Брауна није изненађење? Па баш због тога што је Немац славио и годину дана раније против Надала, баш уочи најпрестижнијег турнира на трави, на турниру у Халеу (6:4, 6:1), а двоструки шампион Вимблдона већ четврту сезону у низу у Лондону опрашта се у раној фази.

Надалу остаје да опет анализира своју игру, а Брауну да блиста бар 24 сата. Заслужено. Јер он против великог Рафе Надала, освајача 14 гренд слем титула, има скор 2:0!

Дечко из "зонске лиге" тенисера спорадично из сезоне у сезону засија на понеком турниру, а улазак међу 100 најбољих на АТП листи сматрао је највећим успехом у животу, што је и овековечио на посебан начин.

Он је на Вимблдону 2013. победио у другом колу Лејтона Хјуита, бившег шампиона и некадашњег светског броја један и тада је признао да је плакао као девојчица.

"Избацио сам великог шампиона, кога сам уживао да гледам на телевизији... Заиста је било тешко зауставити сузе", изјавио је својевремено Дастин.

Момак рођен у градићу у близини Хановера 1984. из брака Немице Инге и Јамајчанина Лироја, у детињству је играо фудбал, рукомет и тренирао џудо, а тек са осам година спознао је тенис.

Породица се 1996. године преселила на Јамајку и Дастин је тек тада почео озбиљније да тренира тенис.

Родитељи су му 2004. године, баш када се вратио са Јамајке, купили кампер, којим је Дастин путовао на турнире по Европи. Он је и живео у том возилу и штедео новац, па је шест година касније успео да исплати родитељима "до последње паре" кредит који су подигли.

То необично искуство и делимично номадски живот позитивно су утицали на њега, па је 2009. први пут ушао у Топ 100, а затим то обележио на заиста необичан начин.

Платио је да добије специјалну таблицу за кампер која је имала ознаку ЦЕ ДИ 100, састављену од њему важних слова и бројева.

ЦЕ означавало је име родног града Целеа у Западној Немачкој, Д његово име Дастин, И мајчино име Инге, док је 100 посвећено уласку међу 100 најбољих тенисера на свету.

Без много муке јасно је да је Боб Марли човек којем се диви, док му је у тениском свету узор Марат Сафин, који је баш као и Дастин био посебан у много чему, надасве харизматична личност и момак који такође тенис није капирао као најважнију ствар на свету и стављао је испред свега.

По повратку у Европу са Јамајке разматрао је да узме британско држављство, будући да бака има енглеске крви, али је ипак одлучио да наступа за Немачку.

Обожава да игра на трави, нарочито вимблдонској на којој је одмах после тријумфа над Надалом подигао мајицу и указао на тетоважу на стомаку, која му је веома важна.

Иако су сви мислила да је у питању Боб Марли, Дастин је открио да је то лик његовог оца, кога веома поштује и који је веома битна личност у његовом животу, упркос томе што се због његових обавеза виђају тек неколико пута годишње.

И вратимо се теми са почетка приче - наставку Вимблдона, где ће у трећем колу на мегдан српском тенисеру Виктору Троицком, који се спремао за дуел са Надалом, а "извукао" је Брауна. Да ли је то добитак?

Дастин се није шишао од 19 године, баш када је урадио и пирсинг на језику.

Браун је на Вимблдон стигао као 102. играч света, али су му велика победа над Надалом и пласман у треће коло већ омогућили напредак на АТП листи за 22 места, тачније до 80. позиције. То је веома близу његовог најбољег пласмана у каријери – 78. места, које је заузима баш у ово време прошле године. Дастин је у каријери освојио пет трофеја, али само на челинџерима, док још увек нема ниједну АТП титулу.

Коментари / 0

Оставите коментар