Predstavljamo: Ko je ''rege ubica" Nadala?!

Dastin Braun, harizmatični Nemac jamajčanske krvi, otplesao je drugi put u karijeri igru za koju Španac nije imao rešenje.

Tenis 03.07.2015 | 23:20
Predstavljamo: Ko je ''rege ubica" Nadala?!

Senzacija? Pa možda i ne... Rafaela Nadala izbacio je ove godine na Vimbldonu Dastin Braun, više poznat po pojavi koja se teško zaboravlja, nego po rezultatima.

Slavio je protiv Španca rezultatom 7:5, 3:6, 6:4, 6:4 i izborio plasman u treće kolo, gde će ga čekati Viktor Troicki.

A zašto možda pobeda Brauna nije iznenađenje? Pa baš zbog toga što je Nemac slavio i godinu dana ranije protiv Nadala, baš uoči najprestižnijeg turnira na travi, na turniru u Haleu (6:4, 6:1), a dvostruki šampion Vimbldona već četvrtu sezonu u nizu u Londonu oprašta se u ranoj fazi.

Nadalu ostaje da opet analizira svoju igru, a Braunu da blista bar 24 sata. Zasluženo. Jer on protiv velikog Rafe Nadala, osvajača 14 grend slem titula, ima skor 2:0!

Dečko iz "zonske lige" tenisera sporadično iz sezone u sezonu zasija na ponekom turniru, a ulazak među 100 najboljih na ATP listi smatrao je najvećim uspehom u životu, što je i ovekovečio na poseban način.

On je na Vimbldonu 2013. pobedio u drugom kolu Lejtona Hjuita, bivšeg šampiona i nekadašnjeg svetskog broja jedan i tada je priznao da je plakao kao devojčica.

"Izbacio sam velikog šampiona, koga sam uživao da gledam na televiziji... Zaista je bilo teško zaustaviti suze", izjavio je svojevremeno Dastin.

Momak rođen u gradiću u blizini Hanovera 1984. iz braka Nemice Inge i Jamajčanina Liroja, u detinjstvu je igrao fudbal, rukomet i trenirao džudo, a tek sa osam godina spoznao je tenis.

Porodica se 1996. godine preselila na Jamajku i Dastin je tek tada počeo ozbiljnije da trenira tenis.

Roditelji su mu 2004. godine, baš kada se vratio sa Jamajke, kupili kamper, kojim je Dastin putovao na turnire po Evropi. On je i živeo u tom vozilu i štedeo novac, pa je šest godina kasnije uspeo da isplati roditeljima "do poslednje pare" kredit koji su podigli.

To neobično iskustvo i delimično nomadski život pozitivno su uticali na njega, pa je 2009. prvi put ušao u Top 100, a zatim to obeležio na zaista neobičan način.

Platio je da dobije specijalnu tablicu za kamper koja je imala oznaku CE DI 100, sastavljenu od njemu važnih slova i brojeva.

CE označavalo je ime rodnog grada Celea u Zapadnoj Nemačkoj, D njegovo ime Dastin, I majčino ime Inge, dok je 100 posvećeno ulasku među 100 najboljih tenisera na svetu.

Bez mnogo muke jasno je da je Bob Marli čovek kojem se divi, dok mu je u teniskom svetu uzor Marat Safin, koji je baš kao i Dastin bio poseban u mnogo čemu, nadasve harizmatična ličnost i momak koji takođe tenis nije kapirao kao najvažniju stvar na svetu i stavljao je ispred svega.

Po povratku u Evropu sa Jamajke razmatrao je da uzme britansko državljstvo, budući da baka ima engleske krvi, ali je ipak odlučio da nastupa za Nemačku.

Obožava da igra na travi, naročito vimbldonskoj na kojoj je odmah posle trijumfa nad Nadalom podigao majicu i ukazao na tetovažu na stomaku, koja mu je veoma važna.

Iako su svi mislila da je u pitanju Bob Marli, Dastin je otkrio da je to lik njegovog oca, koga veoma poštuje i koji je veoma bitna ličnost u njegovom životu, uprkos tome što se zbog njegovih obaveza viđaju tek nekoliko puta godišnje.

I vratimo se temi sa početka priče - nastavku Vimbldona, gde će u trećem kolu na megdan srpskom teniseru Viktoru Troickom, koji se spremao za duel sa Nadalom, a "izvukao" je Brauna. Da li je to dobitak?

Dastin se nije šišao od 19 godine, baš kada je uradio i pirsing na jeziku.

Braun je na Vimbldon stigao kao 102. igrač sveta, ali su mu velika pobeda nad Nadalom i plasman u treće kolo već omogućili napredak na ATP listi za 22 mesta, tačnije do 80. pozicije. To je veoma blizu njegovog najboljeg plasmana u karijeri – 78. mesta, koje je zauzima baš u ovo vreme prošle godine. Dastin je u karijeri osvojio pet trofeja, ali samo na čelindžerima, dok još uvek nema nijednu ATP titulu.

Komentari / 0

Ostavite komentar