ЛЕ: Зрињски очајан, браво за Олимпик!

Фудбалери Зрињског изгубили 2:0 у Јерменији од Ширака, у првом колу квалификација за Лигу Европе. Фудбалери сарајевског Олимпика освјетлали су образ Босне и Херцеговине у свом премијерном наступу у Европи, али је Спартак са "Кошева" отишао непоражен захваљујући мајсторији Емира Халиловића (1:1).

Фудбал 03.07.2015 | 12:00
ЛЕ: Зрињски очајан, браво за Олимпик!

Екипа Зрињског имаће тежак задатак већ у реваншу првог колу квалификација за Лигу Европе, пошто је у четвртак у првом мечу против Ширака поражена 2:0

Био је ово тренерски деби Винска Мариновића у европским такмичењима, а он и његови фудбалери неће га памтити по добром.

Погоцима Бугухија у 18. и 67. минуту Ширак је савладао "племиће" 2:0 и стекао лијепу предност пред реванш у Мостару.

Зрињски је изгледао очајно у четвртак на Градском стадиону у Гјумрију. Да ли због далеког и дугог пута или нечег другог, "племићи" су се слабо кретали на терену, често је то изгледало и прилично безвољно, па нису ни створили много прилика пред противничким голом.

Ни трећепласирана екипа јерменског првенства није приказала претјерано добру игру, али је била много ефикаснија у завршници, првенствено захваљујући Жан Жаку Бугухију.

Нападач из Обале Слоноваче, два пута је затресао мрежу Зрињског, оба пута послије грешке "племића". Прво је Радељић очајно реаговао и то два пута, код првог гола у 20. минуту, а потом га је голман Зрињског Ратко Дујковић надмашио у 67. минуту дозволивши противнику да му украде лопту на неких 35 минута од гола и све је било готово.

Да је Бугухи искористио још једну стопостотну прилику коју је имао и уписао хет-трик могло би се рећи да је европски пут Зрињског завршио прије него је почео, али остало је још 90 минута утакмице у Мостару.

Екипа Винка Мариновића мораће у реваншу да одигра далеко боље, а грешке у одбрани какве су их данас коштале пораза никако не смије дозволити, јер би један гол Ширака у Мостару вјероватно значио и пласман Јермена у друго коло квалификација за Лигу Европе.

ШИРАК - ЗРИЊСКИ 2:0 (1:0)

/Бугухи 18, 67/

"Вукови" су паметном игром, коју је поставио тренер Мирза Варешановић у првом полувремену првог кола квалификација за Лигу Европе препустили лопту фаворизованим Словацима, а онда их казнили послије контранапада који је завршио стријелац Далибор Панџа у 14. минуту (1:0).

Имали су домаћи фудбалери прилику да у финишу првог дијела практично ријеше "историјску" утакмицу и пред одлазак на одмор потпуно демотивишу Словаке у наставку, али је повратник на "Отоку" Адмир Рашчић само уздрмао пречку!

У наставку су гости лагано преузели контролу над игром, али је одбрана Сарајлија била на висини задатка поново чекајући шансу да из контранапада докусуре противника.

Чврсто су држали минимално вођство и тренер Спартака Јурај Јарабек је у 69. минуту увео некадашњег играча Звијезде и бановићке Будућности Емира Халиловића, а некадашњи омладински репрезентативац Босне и Херцеговине му "волејчином" од пречку захвалио готово у свом првом додиру с лоптом - 1:1.

Није да Словаци нису заслужили да затресу мрежу Дине Хамзића, али могла је "та лопта" да се одбије и изван гола, као у случају ударца Денијала Брковића пет минута касније, када се по други пут затресао оквир гола словачког клуба…

Ипак, оно што су "вукови" обећали у најави утакмице су испунили, играли су без страха и само је сплет околности, несрећа и вансеријски потез Халиловића спријечили клуб са "Отоке" да оствари прву побједу у европским такмичењима у историји.

Али, ни овако није лоше, иако су Словаци велики фаворити за пролаз у реваншу, који је на распореду за седам дана у Трнави…

Уколико Олимпик успије да елиминише Спартак у другом претколу га очекује бољи из двомеча између Рунавика (Фарска Острва) и Линфилда (Сјеверна Ирска).

У почетној постави Словака нашао се и 26-годишњи Харис Харба који је у сезони 2011/12. бранио боје Олимпика, али много више за свој клуб направио је други Босанац Емир Халиловић, који је ушао с клупе...

Утакмицу је солидно судио Данијел Стефански из Пољске, иако је можда могао да свира пенал у првом дијелу кад је лопта погодила у руку једног од играча Спартака у казненом простору...

Коментари / 0

Оставите коментар