LE: Zrinjski očajan, bravo za Olimpik!

Fudbaleri Zrinjskog izgubili 2:0 u Jermeniji od Širaka, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Fudbaleri sarajevskog Olimpika osvjetlali su obraz Bosne i Hercegovine u svom premijernom nastupu u Evropi, ali je Spartak sa "Koševa" otišao neporažen zahvaljujući majstoriji Emira Halilovića (1:1).

Fudbal 03.07.2015 | 12:00
LE: Zrinjski očajan, bravo za Olimpik!

Ekipa Zrinjskog imaće težak zadatak već u revanšu prvog kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, pošto je u četvrtak u prvom meču protiv Širaka poražena 2:0

Bio je ovo trenerski debi Vinska Marinovića u evropskim takmičenjima, a on i njegovi fudbaleri neće ga pamtiti po dobrom.

Pogocima Buguhija u 18. i 67. minutu Širak je savladao "plemiće" 2:0 i stekao lijepu prednost pred revanš u Mostaru.

Zrinjski je izgledao očajno u četvrtak na Gradskom stadionu u Gjumriju. Da li zbog dalekog i dugog puta ili nečeg drugog, "plemići" su se slabo kretali na terenu, često je to izgledalo i prilično bezvoljno, pa nisu ni stvorili mnogo prilika pred protivničkim golom.

Ni trećeplasirana ekipa jermenskog prvenstva nije prikazala pretjerano dobru igru, ali je bila mnogo efikasnija u završnici, prvenstveno zahvaljujući Žan Žaku Buguhiju.

Napadač iz Obale Slonovače, dva puta je zatresao mrežu Zrinjskog, oba puta poslije greške "plemića". Prvo je Radeljić očajno reagovao i to dva puta, kod prvog gola u 20. minutu, a potom ga je golman Zrinjskog Ratko Dujković nadmašio u 67. minutu dozvolivši protivniku da mu ukrade loptu na nekih 35 minuta od gola i sve je bilo gotovo.

Da je Buguhi iskoristio još jednu stopostotnu priliku koju je imao i upisao het-trik moglo bi se reći da je evropski put Zrinjskog završio prije nego je počeo, ali ostalo je još 90 minuta utakmice u Mostaru.

Ekipa Vinka Marinovića moraće u revanšu da odigra daleko bolje, a greške u odbrani kakve su ih danas koštale poraza nikako ne smije dozvoliti, jer bi jedan gol Širaka u Mostaru vjerovatno značio i plasman Jermena u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

ŠIRAK - ZRINJSKI 2:0 (1:0)

/Buguhi 18, 67/

"Vukovi" su pametnom igrom, koju je postavio trener Mirza Varešanović u prvom poluvremenu prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope prepustili loptu favorizovanim Slovacima, a onda ih kaznili poslije kontranapada koji je završio strijelac Dalibor Pandža u 14. minutu (1:0).

Imali su domaći fudbaleri priliku da u finišu prvog dijela praktično riješe "istorijsku" utakmicu i pred odlazak na odmor potpuno demotivišu Slovake u nastavku, ali je povratnik na "Otoku" Admir Raščić samo uzdrmao prečku!

U nastavku su gosti lagano preuzeli kontrolu nad igrom, ali je odbrana Sarajlija bila na visini zadatka ponovo čekajući šansu da iz kontranapada dokusure protivnika.

Čvrsto su držali minimalno vođstvo i trener Spartaka Juraj Jarabek je u 69. minutu uveo nekadašnjeg igrača Zvijezde i banovićke Budućnosti Emira Halilovića, a nekadašnji omladinski reprezentativac Bosne i Hercegovine mu "volejčinom" od prečku zahvalio gotovo u svom prvom dodiru s loptom - 1:1.

Nije da Slovaci nisu zaslužili da zatresu mrežu Dine Hamzića, ali mogla je "ta lopta" da se odbije i izvan gola, kao u slučaju udarca Denijala Brkovića pet minuta kasnije, kada se po drugi put zatresao okvir gola slovačkog kluba…

Ipak, ono što su "vukovi" obećali u najavi utakmice su ispunili, igrali su bez straha i samo je splet okolnosti, nesreća i vanserijski potez Halilovića spriječili klub sa "Otoke" da ostvari prvu pobjedu u evropskim takmičenjima u istoriji.

Ali, ni ovako nije loše, iako su Slovaci veliki favoriti za prolaz u revanšu, koji je na rasporedu za sedam dana u Trnavi…

Ukoliko Olimpik uspije da eliminiše Spartak u drugom pretkolu ga očekuje bolji iz dvomeča između Runavika (Farska Ostrva) i Linfilda (Sjeverna Irska).

U početnoj postavi Slovaka našao se i 26-godišnji Haris Harba koji je u sezoni 2011/12. branio boje Olimpika, ali mnogo više za svoj klub napravio je drugi Bosanac Emir Halilović, koji je ušao s klupe...

Utakmicu je solidno sudio Danijel Stefanski iz Poljske, iako je možda mogao da svira penal u prvom dijelu kad je lopta pogodila u ruku jednog od igrača Spartaka u kaznenom prostoru...

Komentari / 0

Ostavite komentar