Вожња у јулу може бити мање стресна

Почеле су летње врућине, али и сезона када многи аутомобилима путују на одмор. Опасности које вребају током врелих дана се могу спречити. Ево како да се сачувате по врућини!

Регион 03.07.2015 | 07:27
Вожња у јулу може бити мање стресна

Агенција за безбедност саобраћаја је поводом почетка летње туристичке сезоне и очекиваног појачаног интензитета саобраћаја даје упутства корисна како се вози по врућини.

1. Возите прописаном брзином
"Указујемо да возите брзином при којој неопходно заустављање возила неће представљати проблем. Уколико крећете на пут, потребно је да претходно проверите техничку исправност возила, посебно уређаја за управљање и заустављање, стање пнеуматика и електроинсталација", наводи се у саопштењу.

2. Избегавајте вожњу ноћу
Уколико је могуће, избегавајте вожњу у ноћним сатима, као и дуготрајну вожњу у најтоплијем делу дана. Покушајте да на свака два сата правите паузе од 15 минута, а приликом сваког уласка у возило, претходно га проветрите.

3. Крените на време
На пут крените на време, а време изгубљено у саобраћајној гужви немојте надокнађивати брзом вожњом, јер ћете на тај начин повећавати ризик за изазивање саобраћајне незгоде.

У апелу се такође, не препоручује вишесатно управљање возилом након радног дана, због премора организма који умањује способност процене ситуација и реаговања у саобраћају.

4. Пажљиво са климом
Водите рачуна и о начину на који користите клима уређај у колима - разлика у спољашњој температури и температури у возилу треба да буде од пет до 10 степени, а идеално је око седам степени.

Не излазите из возила нагло, већ пре заустављања прво искључите клима уређај, и отворите прозоре јер нагла промена температуре може изазвати колапс и нежељене последице по људски организам.

5. Пијте течност, али не и алкохол
У паузама током вожње саветује се испијање довољне количине воде и безалкохолних освежавајућих напитака јер недовољна хидрираност организма код возача може ослабити способност процењивања и расуђивања, као и брзину реаговања и изазвати поспаност и умор.

6. Деца у седиштима
У апелу се такође скреће пажњу на обавезу коришћења сигурносних појасева, како на предњим тако и на задњим седиштима у возилима, и подсећамо да се деца млађа од три године морају возити у дечјем безбедносном седишту.

Апелује се на све учеснике у саобраћају, посебно возаче, на повећану пажњу и опрезност током летњих дана, јер тренутак непажње и опуштености може довести до незгоде и трагичних последица.

Извор: Србија данас

Коментари / 0

Оставите коментар