Испоручен осумњичени за злочине над Србима

Сједињене Америчке Државе изручиле су данас Тужилаштву БиХ Алмаза Незировића /56/ који је осумњичен за ратне злочине почињене над Србима на подручју Дервенте.

Босна и Херцеговина 02.07.2015 | 19:01
Испоручен осумњичени за злочине над Србима

Незировић ће бити предат поступајућем тужиоцу који ће га испитати, а потом ће Суду БиХ поднијети приједлог за одређивање мјере притвора.

Тужилаштво БиХ води истрагу против Незировића због сумње да је, као припадник Војне полиције 103. дервентске бригаде Хрватског вијећа одбране /ХВО/, од априла до јула 1992. године, у својству стражара у логору на Ребићу у Дервенти, починио злочине над жртвама српске националности.

Незиревић је осумњичен да је заједно са другим припадницима ХВО-а лично учествовао у мучењима и тешким злостављањима жртава, наношењу тешких физичких повреда, великих патњи и мучењу жртава на изразито понижавајуће начине.

Он се терети да је починио ратни злочин над најмање 30 српских цивила, од којих су неке биле особе старије животне доби, односно осумњичен је да је поступао противно одредбама Међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата.

У овом предмету Тужилаштво БиХ је остварило сарадњу са правосудним и полицијским органима САД с циљем лоцирања и изручења Незировића у БиХ.

Тужилаштво БиХ је саопштило да предузима интензивне активности на откривању, лоцирању и изручењу особа осумњичених за ратне злочине које се скривају широм свијета, ради њиховог привођења правди, процесуирању и кажњавању за почињене ратне злочине.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драган

02.07.2015 17:10

Суд БиХ ће му одузети легитимацију аматерског пјевачког друштва, ставити његов предмет у фиоку и оставити га тамо наредних двадесет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДКН

02.07.2015 17:35

БОРАНИЈА. ТАКВИХ КАО ОН МИЛИОН.ГДЕ СУ ГЛАВНИ.УХВАТИЛИ ЦИГУ И НА ЊЕМУ ГАЋЕ ИСТРЕСАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.07.2015 18:34

Посто су злоцини над Србима, фиока за досије му не гине у суду БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, он јесте Ром

02.07.2015 20:58

Њега су вец 94. тразили због дивљацког ударања ногама и ррукама. Он је само дио залости из Дервенте. Роми су добили главну улогу у ХВО-у. У Дервенти је било пар правих Муслимана. и они се нису петљали. Мозе ли злоцин купити мјесто у босанској расној љествици. Какогод, ин це науцити младе Роме који су заборавили да су прво Роми па онда Муслимани да се злоцин, лаз, криминал не исплати. Нема висе СФРЈ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

02.07.2015 21:20

Вјешај хрђу на старињу се нашао херој правити одсјећи му оно мало јаја ако има и да их поједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре. Бошњак

03.07.2015 07:01

Потписујеш се као Бошњак а зло вири из тебе нси ти ни срео Бошњака.

ОДГОВОРИТЕ