Пад евра-пад марке

Грчка је у колапсу, а још један кредит је на прагу. Иако је пала одлука грчког предсједника Владе да остаје у еврозони, најаве могућег изласка су уздрмале и Централну банку БиХ и економске стручњаке. Економисти су анализирали како би грчка криза могла да утиче на домаћу валуту која је фиксно везана за евро.

Босна и Херцеговина 01.07.2015 | 20:04
Пад евра-пад марке

Стручњаци из економског и финансијског свијета одмах су анализирали како би грчка криза могла да утиче на економију Босне и Херцеговине.

Домаћа валута је фиксно везана за евро, а излазак Грчке из еврозоне би за послејдицу имао пад евра на финансијском тржишту, што подразумијева и слабљење марке.

У Централној банци су брже боље издали саопштење у ком смирују страсти.

Осим депрецијације евра (а тиме и КМ), може се очекивати даље успорење привредног раста еврозоне због одлива капитала и смањене потрошње становништва овог региона.
Грчке банке не послују у БиХ, Грчка није значајан трговински партнер БиХ и стање директних грчких инвестиција у земљи не прелази 1,4 милиона КМ.

И поред тренутне одлуке да Грчка остане у еврозони, све је неизвјесно, поручују економисти.

Уколико би се она вратила на домаћу валуту – драхму, то би на финансијском тржишту Европе значило пад евра, јер би се инвеститори са великим количинама новца пребацили на долар или швајцарски франак, тврде економски аналитичари.

Наравно, све има и позитивне посљедице.

Економисти тврде да би у таквој ситуацији, извоз домаћих производа могао да буде већи, а самим тим цијене овдје мање.

Док се у Централној банци БиХ, како наводе у саопштењу, надају да неће доћи до прелијевања нестабилности из Грчке у неке друге земље еврозоне, економисти поручују носиоцима власти БиХ да добро посматрају и уче да им се не би догодио грчки сценарио, без обзира што БиХ није у Европској унији.

(БН ТВ)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ми6

01.07.2015 18:08

Па не видим засто Еуро не би била "домаца валута" кад мозе Црна Гора моземо и ми?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

01.07.2015 18:15

Која црна наса валута,15 година исти курс И то је посебан злоцин!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Марка

01.07.2015 19:06

Ти би имфлацију ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Факе

01.07.2015 20:42

Који црни домаћи економски стручњаци,кад чујем да је неко домаћи економски стручњак сав се најежим! Какав голи стручњак,гдје су ти наши, назовимо их стручњаци, испекли занат,кога су из пропасти дигли?! Сад ми је лакше,све што они тврде,заправо никакве везе с везом нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Случајни пролазник

01.07.2015 21:47

Која шупља прича... Па КМ, како јој и само име каже је конвертибилна. Де факто "непостојећа" валута. Уговорима је везана за курс евра тако да "плута" за њим. Као и још неке европске валуте. Логично је да ако пада €, да га КМ прати. Каква нам је валута видјећете по томе како и под којим условима је можете мијењати у ЕУ (осим Сло, Хр, Срб, ЦГ)... То шта ће бити с утицајем Грчке на нас не треба да нас брине. Ионако смо већ у дубиози, већој од њих

ОДГОВОРИТЕ