Pad evra-pad marke

Grčka je u kolapsu, a još jedan kredit je na pragu. Iako je pala odluka grčkog predsjednika Vlade da ostaje u evrozoni, najave mogućeg izlaska su uzdrmale i Centralnu banku BiH i ekonomske stručnjake. Ekonomisti su analizirali kako bi grčka kriza mogla da utiče na domaću valutu koja je fiksno vezana za evro.

Bosna i Hercegovina 01.07.2015 | 20:04
Pad evra-pad marke

Stručnjaci iz ekonomskog i finansijskog svijeta odmah su analizirali kako bi grčka kriza mogla da utiče na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Domaća valuta je fiksno vezana za evro, a izlazak Grčke iz evrozone bi za poslejdicu imao pad evra na finansijskom tržištu, što podrazumijeva i slabljenje marke.

U Centralnoj banci su brže bolje izdali saopštenje u kom smiruju strasti.

Osim deprecijacije evra (a time i KM), može se očekivati dalje usporenje privrednog rasta evrozone zbog odliva kapitala i smanjene potrošnje stanovništva ovog regiona.
Grčke banke ne posluju u BiH, Grčka nije značajan trgovinski partner BiH i stanje direktnih grčkih investicija u zemlji ne prelazi 1,4 miliona KM.

I pored trenutne odluke da Grčka ostane u evrozoni, sve je neizvjesno, poručuju ekonomisti.

Ukoliko bi se ona vratila na domaću valutu – drahmu, to bi na finansijskom tržištu Evrope značilo pad evra, jer bi se investitori sa velikim količinama novca prebacili na dolar ili švajcarski franak, tvrde ekonomski analitičari.

Naravno, sve ima i pozitivne posljedice.

Ekonomisti tvrde da bi u takvoj situaciji, izvoz domaćih proizvoda mogao da bude veći, a samim tim cijene ovdje manje.

Dok se u Centralnoj banci BiH, kako navode u saopštenju, nadaju da neće doći do prelijevanja nestabilnosti iz Grčke u neke druge zemlje evrozone, ekonomisti poručuju nosiocima vlasti BiH da dobro posmatraju i uče da im se ne bi dogodio grčki scenario, bez obzira što BiH nije u Evropskoj uniji.

(BN TV)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mi6

01.07.2015 18:08

Pa ne vidim zasto Euro ne bi bila "domaca valuta" kad moze Crna Gora mozemo i mi?!

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

01.07.2015 18:15

Koja crna nasa valuta,15 godina isti kurs I to je poseban zlocin!!!

ODGOVORITE
Name

za Marka

01.07.2015 19:06

Ti bi imflaciju ?

ODGOVORITE
Name

Fake

01.07.2015 20:42

Koji crni domaći ekonomski stručnjaci,kad čujem da je neko domaći ekonomski stručnjak sav se naježim! Kakav goli stručnjak,gdje su ti naši, nazovimo ih stručnjaci, ispekli zanat,koga su iz propasti digli?! Sad mi je lakše,sve što oni tvrde,zapravo nikakve veze s vezom nema!

ODGOVORITE
Name

Slučajni prolaznik

01.07.2015 21:47

Koja šuplja priča... Pa KM, kako joj i samo ime kaže je konvertibilna. De fakto "nepostojeća" valuta. Ugovorima je vezana za kurs evra tako da "pluta" za njim. Kao i još neke evropske valute. Logično je da ako pada €, da ga KM prati. Kakva nam je valuta vidjećete po tome kako i pod kojim uslovima je možete mijenjati u EU (osim Slo, Hr, Srb, CG)... To šta će biti s uticajem Grčke na nas ne treba da nas brine. Ionako smo već u dubiozi, većoj od njih

ODGOVORITE