Сива економија као епидемија у Српској

Радници незаштићени. Послодавци због високих пореза затврају фирме. Приватници не пријављују раднике. Сива економија цвјета. Резултати катастрофални. Показују да производња у сивој зони достиже чак 50 одсто бруто домаћег производа.
Борба за права радника и сузбијање сиве економије и даље се заснива на упозорењима.

Република Српска 01.07.2015 | 20:31
Сива економија као епидемија у Српској

Владе Српске најављује да ће да ће сет закона за субзбијање сиве економије бити ригорозни а примјена на терену још ригорознија.

Текстилна, дрвопрерађивачка индустрија, грађевинарство, готово да нема области у којој су права радника у потпуности испоштована.

Из Владе поручују да ће се томе, коначно, стати у крај. Новим сетом Закона планирано је да послодавац радника пријави дан прије ступања у радни однос.

Статистика показује да је сива економија опустошила највише мале занатске радње. Предузетници су детаљно простудирали предложене законе. У наредним данима ће објелоданити своје захтјеве.

Оно што је сигурно јесте да ће од Владе тражити да за своје пословање одговарају само имовином радње а не цјелокупном имовином као до сада.

Све чешћа је слика радника на улици и празних хала. И упркос томе, за предсјендика Републике Српске – није све тако црно. Његова статистика је потпуно другачија.

Економисти, тврде, да је сива еконимија попут епидемије завладала Српском. Док се то не ријеши– неће бити, кажу, ни инвестиција.

Предсједник Српске увјерава у привредни раст а Влада најављује потпуни привредни преокрет.

Док се то не деси у привреди ће и даље да цвјета нелегалан рад - праћен појавом предузећа која оставрују милионске добити без иједног запосленог.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Инвестор

01.07.2015 18:45

Инвестиција неце бити док год нема политицке стабилности, а ако се сваки дан најављује нови референдум са новим несигурностима, ту онда нико не улазе новац. Мени је потпуно несхватљиво да било ко одговоран вец 10 година одрзава и храни политицку нестабилност и мисли да упркос томе мозе имати здраву економију. Мој народе, свака политицка криза има своју цијену, или у неотварању нових, или у затварању постојецих радних мјеста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

01.07.2015 19:03

И треба да цвата и ја сам један од њих, младим људима умијесто да подстицу развој мали предузеца они сиједе и размисљају како да га убију нелогицним наметима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.07.2015 02:54

Ма о каквим наметима прицате ви то.Гдје то има у нормалној дрзави да радника са 300 евра исплатис и плату и обавезе.Цијене производа нису ниста низе од оних произведених на западу.За овдасње назови послодавце изгледа је најбоље да им људи раде дзабе.Нигдје на свијету немозес да не исплатис социјална давања као овде и да и даље радис.За послодавце је ово рај на земљи ако није тако нек оду у другу земљу па пробају као овде да раде да виде како брзо заврси се с друге стране ресетки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

02.07.2015 10:47

Када читаш коментаре може се рећи да су сви у праву, зависи са које стране приче стојиш, као послодавац можеш рећи да су намети превелики, као радник можеш рећи да нема боље земље за отворити фирму него што је у нашој земљи. Послодавци у праву јер њима никад довољно, колико год зараде њима мало јер је ово држава гдје би већина да се обогати преко ноћи. Радници без икаквих права, сем оног основног да имају право да се жале и да штрајкују. Плате минималне наравно оних који их добијају уопште. Па гдје још имаш радну снагу да не мораш да је платиш, зар то није повољна клима за улагаче. Дођу уложе нешто пара, добију од државе још и помоћ, кредите или шта већ, кад покупе довољно узму своје паре и оду. Радници остану без оног минималца, без доприноса, преварени, понижени, незаштићени а предузећа задужена по 3 пута и више него што им вриједи имовина. За нас се може свашта рећи али да нам је економија јача страна то не.

ОДГОВОРИТЕ