Siva ekonomija kao epidemija u Srpskoj

Radnici nezaštićeni. Poslodavci zbog visokih poreza zatvraju firme. Privatnici ne prijavljuju radnike. Siva ekonomija cvjeta. Rezultati katastrofalni. Pokazuju da proizvodnja u sivoj zoni dostiže čak 50 odsto bruto domaćeg proizvoda.
Borba za prava radnika i suzbijanje sive ekonomije i dalje se zasniva na upozorenjima.

Republika Srpska 01.07.2015 | 20:31
Siva ekonomija kao epidemija u Srpskoj

Vlade Srpske najavljuje da će da će set zakona za subzbijanje sive ekonomije biti rigorozni a primjena na terenu još rigoroznija.

Tekstilna, drvoprerađivačka industrija, građevinarstvo, gotovo da nema oblasti u kojoj su prava radnika u potpunosti ispoštovana.

Iz Vlade poručuju da će se tome, konačno, stati u kraj. Novim setom Zakona planirano je da poslodavac radnika prijavi dan prije stupanja u radni odnos.

Statistika pokazuje da je siva ekonomija opustošila najviše male zanatske radnje. Preduzetnici su detaljno prostudirali predložene zakone. U narednim danima će objelodaniti svoje zahtjeve.

Ono što je sigurno jeste da će od Vlade tražiti da za svoje poslovanje odgovaraju samo imovinom radnje a ne cjelokupnom imovinom kao do sada.

Sve češća je slika radnika na ulici i praznih hala. I uprkos tome, za predsjendika Republike Srpske – nije sve tako crno. Njegova statistika je potpuno drugačija.

Ekonomisti, tvrde, da je siva ekonimija poput epidemije zavladala Srpskom. Dok se to ne riješi– neće biti, kažu, ni investicija.

Predsjednik Srpske uvjerava u privredni rast a Vlada najavljuje potpuni privredni preokret.

Dok se to ne desi u privredi će i dalje da cvjeta nelegalan rad - praćen pojavom preduzeća koja ostavruju milionske dobiti bez ijednog zaposlenog.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Investor

01.07.2015 18:45

Investicija nece biti dok god nema politicke stabilnosti, a ako se svaki dan najavljuje novi referendum sa novim nesigurnostima, tu onda niko ne ulaze novac. Meni je potpuno neshvatljivo da bilo ko odgovoran vec 10 godina odrzava i hrani politicku nestabilnost i misli da uprkos tome moze imati zdravu ekonomiju. Moj narode, svaka politicka kriza ima svoju cijenu, ili u neotvaranju novih, ili u zatvaranju postojecih radnih mjesta!

ODGOVORITE
Name

tigar

01.07.2015 19:03

I treba da cvata i ja sam jedan od njih, mladim ljudima umijesto da podsticu razvoj mali preduzeca oni sijede i razmisljaju kako da ga ubiju nelogicnim nametima.

ODGOVORITE
Name

Boki

02.07.2015 02:54

Ma o kakvim nametima pricate vi to.Gdje to ima u normalnoj drzavi da radnika sa 300 evra isplatis i platu i obaveze.Cijene proizvoda nisu nista nize od onih proizvedenih na zapadu.Za ovdasnje nazovi poslodavce izgleda je najbolje da im ljudi rade dzabe.Nigdje na svijetu nemozes da ne isplatis socijalna davanja kao ovde i da i dalje radis.Za poslodavce je ovo raj na zemlji ako nije tako nek odu u drugu zemlju pa probaju kao ovde da rade da vide kako brzo zavrsi se s druge strane resetki.

ODGOVORITE
Name

Mila

02.07.2015 10:47

Kada čitaš komentare može se reći da su svi u pravu, zavisi sa koje strane priče stojiš, kao poslodavac možeš reći da su nameti preveliki, kao radnik možeš reći da nema bolje zemlje za otvoriti firmu nego što je u našoj zemlji. Poslodavci u pravu jer njima nikad dovoljno, koliko god zarade njima malo jer je ovo država gdje bi većina da se obogati preko noći. Radnici bez ikakvih prava, sem onog osnovnog da imaju pravo da se žale i da štrajkuju. Plate minimalne naravno onih koji ih dobijaju uopšte. Pa gdje još imaš radnu snagu da ne moraš da je platiš, zar to nije povoljna klima za ulagače. Dođu ulože nešto para, dobiju od države još i pomoć, kredite ili šta već, kad pokupe dovoljno uzmu svoje pare i odu. Radnici ostanu bez onog minimalca, bez doprinosa, prevareni, poniženi, nezaštićeni a preduzeća zadužena po 3 puta i više nego što im vrijedi imovina. Za nas se može svašta reći ali da nam je ekonomija jača strana to ne.

ODGOVORITE