Укио продаје депозит у Банци Српске

Стечајни управник литванске Укио банке продаје 11 милиона евра депозита које ова банка има у Банци Српске, бившој Балкан Инвестмент банци, преноси пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 01.07.2015 | 12:17
Укио продаје депозит у Банци Српске

Стечајни управник Укио банке објавио је оглас за продају 11.085.000 евра потраживања од Банке Српске, за коју наводи да је „комерцијална банка у власништву и под контролом Владе Републике Српске“.

„Потраживање проистиче из уговора о краткорочним депозитима и уговора о одржавању кореспондентских рачуна“, наводи се у позиву.

Наглашава се да потраживање није обезбјеђено, односно нема колетерала, што је и логично јер се ради о депозиту који је Укио банка држала у Балкан Инвестмент Банци.

С обзиром на тренутну тешку финансијску ситуацију у Банци Српске стечајни управник добром логиком процјењује ко би могао бити највише заинтересован.

„Преносом потраживања, стицалац има права да пребије своја дуговања уколико их има са потраживањима Банке Српске или да тражи поврат средстава од Банке Српске“, наводи се у огласу.

Заинтересовани се упућују да контактирају адвокатску канцеларију у Вилнусу, а званичне понуде треба доставити до краја јула ове године.

О каквим се потраживањима ради

Укио банке је на рачунима Балкан Инвестмент банке држала око 21 милиона КМ. Истовремено, Балкан Инвестмент банка је код Укио имала око два милиона КМ депозита. Тако да су реална потраживања Укио банке заправо 19 милиона КМ.

Када је почела да се урушава комплетна литванска групација у Републици Српској, да би спријечили повлачење тог новца, Агенције за банкарство је 24. јануара 2014. године донијела Привремену мјеру забране располагања власнику рачуна Укио Банкас Каунас.

Према званичним подацима из ревизорског извјештаја, у Банци Српске се налази 19.412.000 КМ депозита А.Б. Укио Банкас, Каунас, Литванија.

Приликом посљедње посјете стечајног управника Укио банке Гинтрас Адомонис Бањалуци, министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија им је рекао да њихова потраживања од Банке Српске нису уопште спорна, јер се ради о депозиту, за разлику од потраживања од Фабрике глинице Бирач, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Ко је купац

Према незваничним информацијама за откуп потраживања Укио банке био је зантересован Гордан Павловић власник фочанске фирме „Павгорд“ преко које је откупио 165 милиона потраживања Укио банке од ћерки фирми Фабрике глинице „Бирач“ за само 12,4 милиона КМ.

С обзиром се поступак наплате „Павгорда“ од Фабрике „Бирач“ у међувремену одужио, односно да је суд у Бијељини одбио да прихвати замјену „Павгорда“ као потражиоца умјесто Укио банке, а потом је та пресуда на вишој инстанци поништена, Павловић више није толико заинтересован.

Но, заинтересовани би могли бити други, и то највећи дужници Банци Српске. Наиме, потраживање од 19 милиона КМ би се могло купити уз врло добар дисконт и потом „пребити“ са својим дуговима (кредитима) према Банци Српске.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Василије

01.07.2015 10:27

Криминал,уз амин Баје нам великог,без граница!Ја за шта гинусмо док те стварасмо,проклета земљо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

01.07.2015 11:22

Зар си ти то сад тек видио.

Name

Лелек

01.07.2015 10:47

Све су то тајне великих мајстора Бајине кухиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

01.07.2015 11:12

ОНАЈ КОЈИ ИЗ РС ДОБИЈЕ ДА "ПРЕБИЈЕ" ДУГ ЈЕ ОДМАХ ЗА ЗАТВОРА... СТА МИСЛИТЕ КО ЋЕ ДА "ПРЕБИЈА" ДУГОВЕ... ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ ЈЕ МНОГО, АЛИ ЗНА СЕ КО ОДЛУЦУЈЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма хајдееееее

01.07.2015 11:12

Опет м... под бубреге ,Павловић Баја Горан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деал

01.07.2015 12:00

Нудим 1 милион КМ за 19 милиона потраживања. Онда одем Баји и Тегелтији и кажем ево 19 милиона за 10 милиона у кешу, вама обојици по 1 милион, остало мени :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

01.07.2015 13:09

Управо тако, тако се И до сада радило. Како нам је, мора да се по том рецепту И до сада радило.

Name

Никола

01.07.2015 15:33

Ето Баји јос једне ликвидације, али један дан цес сигурно одговарати за своје лоповлуке.

ОДГОВОРИТЕ