Ukio prodaje depozit u Banci Srpske

Stečajni upravnik litvanske Ukio banke prodaje 11 miliona evra depozita koje ova banka ima u Banci Srpske, bivšoj Balkan Investment banci, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 01.07.2015 | 12:17
Ukio prodaje depozit u Banci Srpske

Stečajni upravnik Ukio banke objavio je oglas za prodaju 11.085.000 evra potraživanja od Banke Srpske, za koju navodi da je „komercijalna banka u vlasništvu i pod kontrolom Vlade Republike Srpske“.

„Potraživanje proističe iz ugovora o kratkoročnim depozitima i ugovora o održavanju korespondentskih računa“, navodi se u pozivu.

Naglašava se da potraživanje nije obezbjeđeno, odnosno nema koleterala, što je i logično jer se radi o depozitu koji je Ukio banka držala u Balkan Investment Banci.

S obzirom na trenutnu tešku finansijsku situaciju u Banci Srpske stečajni upravnik dobrom logikom procjenjuje ko bi mogao biti najviše zainteresovan.

„Prenosom potraživanja, sticalac ima prava da prebije svoja dugovanja ukoliko ih ima sa potraživanjima Banke Srpske ili da traži povrat sredstava od Banke Srpske“, navodi se u oglasu.

Zainteresovani se upućuju da kontaktiraju advokatsku kancelariju u Vilnusu, a zvanične ponude treba dostaviti do kraja jula ove godine.

O kakvim se potraživanjima radi

Ukio banke je na računima Balkan Investment banke držala oko 21 miliona KM. Istovremeno, Balkan Investment banka je kod Ukio imala oko dva miliona KM depozita. Tako da su realna potraživanja Ukio banke zapravo 19 miliona KM.

Kada je počela da se urušava kompletna litvanska grupacija u Republici Srpskoj, da bi spriječili povlačenje tog novca, Agencije za bankarstvo je 24. januara 2014. godine donijela Privremenu mjeru zabrane raspolaganja vlasniku računa Ukio Bankas Kaunas.

Prema zvaničnim podacima iz revizorskog izvještaja, u Banci Srpske se nalazi 19.412.000 KM depozita A.B. Ukio Bankas, Kaunas, Litvanija.

Prilikom posljednje posjete stečajnog upravnika Ukio banke Gintras Adomonis Banjaluci, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija im je rekao da njihova potraživanja od Banke Srpske nisu uopšte sporna, jer se radi o depozitu, za razliku od potraživanja od Fabrike glinice Birač, saznaje CAPITAL.

Ko je kupac

Prema nezvaničnim informacijama za otkup potraživanja Ukio banke bio je zanteresovan Gordan Pavlović vlasnik fočanske firme „Pavgord“ preko koje je otkupio 165 miliona potraživanja Ukio banke od ćerki firmi Fabrike glinice „Birač“ za samo 12,4 miliona KM.

S obzirom se postupak naplate „Pavgorda“ od Fabrike „Birač“ u međuvremenu odužio, odnosno da je sud u Bijeljini odbio da prihvati zamjenu „Pavgorda“ kao potražioca umjesto Ukio banke, a potom je ta presuda na višoj instanci poništena, Pavlović više nije toliko zainteresovan.

No, zainteresovani bi mogli biti drugi, i to najveći dužnici Banci Srpske. Naime, potraživanje od 19 miliona KM bi se moglo kupiti uz vrlo dobar diskont i potom „prebiti“ sa svojim dugovima (kreditima) prema Banci Srpske.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vasilije

01.07.2015 12:27

Kriminal,uz amin Baje nam velikog,bez granica!Ja za šta ginusmo dok te stvarasmo,prokleta zemljo!

ODGOVORITE
Name

007

01.07.2015 13:22

Zar si ti to sad tek vidio.

Name

Lelek

01.07.2015 12:47

Sve su to tajne velikih majstora Bajine kuhinje.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

01.07.2015 13:12

ONAJ KOJI IZ RS DOBIJE DA "PREBIJE" DUG JE ODMAH ZA ZATVORA... STA MISLITE KO ĆE DA "PREBIJA" DUGOVE... ZAINTERESOVANIH JE MNOGO, ALI ZNA SE KO ODLUCUJE!!!

ODGOVORITE
Name

ma hajdeeeeee

01.07.2015 13:12

Opet m... pod bubrege ,Pavlović Baja Goran.

ODGOVORITE
Name

Deal

01.07.2015 14:00

Nudim 1 milion KM za 19 miliona potraživanja. Onda odem Baji i Tegeltiji i kažem evo 19 miliona za 10 miliona u kešu, vama obojici po 1 milion, ostalo meni :)

ODGOVORITE
Name

Sandra

01.07.2015 15:09

Upravo tako, tako se I do sada radilo. Kako nam je, mora da se po tom receptu I do sada radilo.

Name

Nikola

01.07.2015 17:33

Eto Baji jos jedne likvidacije, ali jedan dan ces sigurno odgovarati za svoje lopovluke.

ODGOVORITE