Олимпијски фудбалски турнир у Рију ће бити јачи него икад?!

Португалци желе Роналда у свом тиму! Златан Ибрахимовић већ најавио жељу да се нађе у Рију, а Нејмаров Бразил жели утеху после мундијалског дебакла...

Фудбал 03.07.2015 | 09:20
Олимпијски фудбалски турнир у Рију ће бити јачи него икад?!

Замислите Олимпијски турнир у фудбалу на којем играју Кристијано Роналдо, Златан Ибрахимовић и Нејмар. Можда делује нестварно, али није баш тако немогуће. Након што је шведски нападач изјавио да би волео да игра за своју државу у земљи кафе, фудбала и самбе, председник португалске фудбалске федерације Фернандо Гомес, најавио је да ће учинити све да најбољи фудбалер света буде у Рију следеће године.

Млада репрезентација Португалије је пласманом у полуфинале Европског првенства обезбедила место на Олимпијским играма, а први човек португалског фудбала је заголицао машту нације.
„Могуће је. Имамо право да позовемо тројицу фудбалера старијих од 23 године и Роналдо је једна од могућности. Желимо то, али још нисмо са њим разговарали о томе“, рекао је Гомес.

Од европских селекција, пласман на ОИ су обезбедиле још Данска, Немачка и Шведска. Прошле седмице, Златан Ибрахимовић је истакао да би волео да игра за селекцију „Три круне“ у Бразилу.
„Зашто да не? Видећемо како ће ситуација да се развије“, рекао је тада популарни Ибра и дао навијачима разлога да се надају великом појачању.

Немачка би, са друге стране, имала прилику да у следећој години комплетира три највеће титуле. После освајања Мундијала у Бразилу, најбоља светска селекција жели да на Европском првенству у Француској понови оно што је Шпанија урадила пре пет година и обједини титуле првака Европе и света. Ипак, Панцери би могли и да јуришају на још један пехар на тлу Кариока, али за сада не постоје никакве назнаке ко би од старијих фудбалера могао да појача састав Немачке на олимпијском турниру.

Након прошлогодишње бламаже на Мундијалу, Бразилци имају жељу да овога пута учине своје навијаче срећним и коначно освоје олимпијско злато. Кариоке су пет пута освајали „богињу“ на светским првенствима и девет пута шампиони Копа Америке, али никада нису били најбољи на олимпијском турниру. Прилику за то су имали у Лондону, али су шокантно изгубили у финалу од Мексика. Тада је у тиму био Нејмар, а највећа звезда Бразилаца би могао да то учини још једном – у својој домовини.

Од јужноамеричких селекција, пласман у Рио је обезбедила и Аргентина. Освајачи златне медаље из Атине 2004. и Пекинга 2008. године су због тога увек фаворити. Гаучоси тренутно покушавају да освоје Копа Америку први пут после 22 године, а њихов сениорски састав сваке године врви од светских звезда. Могућност да Лионела Месија, Серхија Агуера или Карлоса Тевеза видимо у Бразилу можда и није најреалнија, али интонирање аргентинске химне у земљи највећег ривала, би сваком Гаучосу било мелем за уши.

Оно што би свим наведеним селекцијама могло да отежа довођење највећих имена су велика континентална такмичења. Европско првенство у Француској се одржава од 10. јуна до 10. јула 2016. године и на њему ће титулу бранити Шпанија. Јужноамеричке селекције ће учествовати на специјалном издању Копа Америке, која се на стогодишњицу од првог шампионата Јужне Америке одржава у Сједињеним Америчким Државама од 3. до 26. јуна 2016. године.

Према правилима Олимпијског комитета, екипе могу да пријаве тројицу фудбалера рођених пре 1. јануара 1993. године. Олимпијски турнир у фудбалу је на програму од 3. до 20. августа 2016. године, а учествоваће 16 тимова. До сада, пласман су обезбедиле селекције домаћина Бразила, Аргентине, Данске, Шведске, Португалије и Немачке.

Коментари / 0

Оставите коментар