Olimpijski fudbalski turnir u Riju će biti jači nego ikad?!

Portugalci žele Ronalda u svom timu! Zlatan Ibrahimović već najavio želju da se nađe u Riju, a Nejmarov Brazil želi utehu posle mundijalskog debakla...

Fudbal 03.07.2015 | 09:20
Olimpijski fudbalski turnir u Riju će biti jači nego ikad?!

Zamislite Olimpijski turnir u fudbalu na kojem igraju Kristijano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović i Nejmar. Možda deluje nestvarno, ali nije baš tako nemoguće. Nakon što je švedski napadač izjavio da bi voleo da igra za svoju državu u zemlji kafe, fudbala i sambe, predsednik portugalske fudbalske federacije Fernando Gomes, najavio je da će učiniti sve da najbolji fudbaler sveta bude u Riju sledeće godine.

Mlada reprezentacija Portugalije je plasmanom u polufinale Evropskog prvenstva obezbedila mesto na Olimpijskim igrama, a prvi čovek portugalskog fudbala je zagolicao maštu nacije.
„Moguće je. Imamo pravo da pozovemo trojicu fudbalera starijih od 23 godine i Ronaldo je jedna od mogućnosti. Želimo to, ali još nismo sa njim razgovarali o tome“, rekao je Gomes.

Od evropskih selekcija, plasman na OI su obezbedile još Danska, Nemačka i Švedska. Prošle sedmice, Zlatan Ibrahimović je istakao da bi voleo da igra za selekciju „Tri krune“ u Brazilu.
„Zašto da ne? Videćemo kako će situacija da se razvije“, rekao je tada popularni Ibra i dao navijačima razloga da se nadaju velikom pojačanju.

Nemačka bi, sa druge strane, imala priliku da u sledećoj godini kompletira tri najveće titule. Posle osvajanja Mundijala u Brazilu, najbolja svetska selekcija želi da na Evropskom prvenstvu u Francuskoj ponovi ono što je Španija uradila pre pet godina i objedini titule prvaka Evrope i sveta. Ipak, Panceri bi mogli i da jurišaju na još jedan pehar na tlu Karioka, ali za sada ne postoje nikakve naznake ko bi od starijih fudbalera mogao da pojača sastav Nemačke na olimpijskom turniru.

Nakon prošlogodišnje blamaže na Mundijalu, Brazilci imaju želju da ovoga puta učine svoje navijače srećnim i konačno osvoje olimpijsko zlato. Karioke su pet puta osvajali „boginju“ na svetskim prvenstvima i devet puta šampioni Kopa Amerike, ali nikada nisu bili najbolji na olimpijskom turniru. Priliku za to su imali u Londonu, ali su šokantno izgubili u finalu od Meksika. Tada je u timu bio Nejmar, a najveća zvezda Brazilaca bi mogao da to učini još jednom – u svojoj domovini.

Od južnoameričkih selekcija, plasman u Rio je obezbedila i Argentina. Osvajači zlatne medalje iz Atine 2004. i Pekinga 2008. godine su zbog toga uvek favoriti. Gaučosi trenutno pokušavaju da osvoje Kopa Ameriku prvi put posle 22 godine, a njihov seniorski sastav svake godine vrvi od svetskih zvezda. Mogućnost da Lionela Mesija, Serhija Aguera ili Karlosa Teveza vidimo u Brazilu možda i nije najrealnija, ali intoniranje argentinske himne u zemlji najvećeg rivala, bi svakom Gaučosu bilo melem za uši.

Ono što bi svim navedenim selekcijama moglo da oteža dovođenje najvećih imena su velika kontinentalna takmičenja. Evropsko prvenstvo u Francuskoj se održava od 10. juna do 10. jula 2016. godine i na njemu će titulu braniti Španija. Južnoameričke selekcije će učestvovati na specijalnom izdanju Kopa Amerike, koja se na stogodišnjicu od prvog šampionata Južne Amerike održava u Sjedinjenim Američkim Državama od 3. do 26. juna 2016. godine.

Prema pravilima Olimpijskog komiteta, ekipe mogu da prijave trojicu fudbalera rođenih pre 1. januara 1993. godine. Olimpijski turnir u fudbalu je na programu od 3. do 20. avgusta 2016. godine, a učestvovaće 16 timova. Do sada, plasman su obezbedile selekcije domaćina Brazila, Argentine, Danske, Švedske, Portugalije i Nemačke.

Komentari / 0

Ostavite komentar