Ивица Дачић: Британци руше мир на Балкану

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је у писму чланицама Савјета безбједности УН да би усвајање британске резолуције о Сребреници било негативно, штетно и изазвало несагледиве и дуготрајне посљедице по процес стабилизације БиХ, али и на простору читавог Балкана.

Србија 01.07.2015 | 09:30
Ивица Дачић: Британци руше мир на Балкану

Дачић је упозорио Савјет безбједности да се западни Балкан тренутно суочава са новим безбједносним изазовима, ризицима и пријетњама, на који лидери народа региона треба заједно да нађу одговоре.

"Међутим, нацрт ове резолуције који је изузетно лоше осмишљен и темпиран, прошлошћу се бави на начин који не помаже суочавању региона са потребама садашњости и будућности и неће допринети да се процес сарадње и помирења охрабри, ојача и олакша", упозорио је Дачић у документу који су "Вечерње новости" имале на увид.

Шеф српске дипломатије је нагласио да о томе најбоље свједоче страсти које је у региону изазвала сама најава подношења "овакве неизбалансиране резолуције, без одговарајућих транспарентних консултација са свим заинтересованим странама".

Дачић је навео да Србија одаје пошту свим жртвама сукоба на простору бивше СФРЈ и да је чврсто увјерена да сјећања и активности, чији је циљ да се прошлост не заборави, треба да буду искључиво у функцији помирења и промоцији регионалне сарадње и добросусједства.

"Наслеђе прошлости не сме да буде препрека нашој заједничкој будућности. Управо стога желим да истакнем важност свеобухватног сагледавања свих аспеката и последица евентуалног усвајања резолуције на процес помирења у региону", навео је Дачић.

Он је подсјетио да се ове године навршава и 20 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, чији је Србија гарант и наглашава да је дубоко увјерен да британска резолуција може нанијети само штету крхком процесу помирења и негативно се одразити на напоре одговорних лидера држава у региону западног Балкана да створе заједничку будућност.

Дачић је оцијенио да нацрт резолуције као да је писан са намјером да се одреде дозвољени правци јавне дебате и да се ограничи даља могућност истраживања и утврђивања историјских чињеница, а да се укоријењене и изнова подстицане предрасуде о кривцима и жртвама још једном понове.

"Посебно је штетно по правично суђење ако се било која власт или ауторитет, осим надлежне судске инстанце бави текућим судским поступцима, што важи и за Савет безбедности, утолико пре што Србија изузетно цени, поштује и подржава његов ауторитет и допринос светском миру и безбедности", навео је Дачић у својој поруци.

Он је нагласио да Србија сматра и да процес припреме нацрта резолуције није осмишљен на начин који би омогућио њено прихватање од свих заинтересованих страна.

"Разлози за њено доношење су нејасни и сигурни смо да би њена последице по регионалну стабилност, мир и сарадњу биле вишеструко негативне. Зато вам се обраћам, како бисте свој ауторитет ставили у службу мира, стабилности и помирења у БиХ и региону и како овако осмишљена и приремљена и написана резолуција не би била усвојена", закључио је Дачић.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

дивља јабука

01.07.2015 07:31

Исправно уочено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

01.07.2015 07:49

То су радили и 1991 па видимо ста смо добили и какво стање све земље биједне и сиромасне.А од национализма се не мозе зивјети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

01.07.2015 10:29

Па поцните и ви Дацицу вец једном да писете резолуције о геноциду над Србима који се врсио безброј пута кроз историју. Или нисте толико писмени?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зар и ти сине дачићу

01.07.2015 10:39

НИСУ КРИВИ ПРИМИТИВЦИ-КРИВИ СМО МИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бг

01.07.2015 10:58

Није Београду ни толико вазно генцид колико им је битан Даyтон. Са Даyтоном Београд мозе контролисати БиХ до судњег дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

они мисле да све знају

01.07.2015 13:30

Ниста висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

01.07.2015 14:07

Размисљам да није несто сасвим треце у питању.Мозда врсе притисак ради врацања Монархије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда

01.07.2015 18:04

Не русе Британци мир,ми сами не дрзимо бас до мира као и 91,пуни смо некакве цудне енергије.

ОДГОВОРИТЕ