Ivica Dačić: Britanci ruše mir na Balkanu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je u pismu članicama Savjeta bezbjednosti UN da bi usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici bilo negativno, štetno i izazvalo nesagledive i dugotrajne posljedice po proces stabilizacije BiH, ali i na prostoru čitavog Balkana.

Srbija 01.07.2015 | 09:30
Ivica Dačić: Britanci ruše mir na Balkanu

Dačić je upozorio Savjet bezbjednosti da se zapadni Balkan trenutno suočava sa novim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama, na koji lideri naroda regiona treba zajedno da nađu odgovore.

"Međutim, nacrt ove rezolucije koji je izuzetno loše osmišljen i tempiran, prošlošću se bavi na način koji ne pomaže suočavanju regiona sa potrebama sadašnjosti i budućnosti i neće doprineti da se proces saradnje i pomirenja ohrabri, ojača i olakša", upozorio je Dačić u dokumentu koji su "Večernje novosti" imale na uvid.

Šef srpske diplomatije je naglasio da o tome najbolje svjedoče strasti koje je u regionu izazvala sama najava podnošenja "ovakve neizbalansirane rezolucije, bez odgovarajućih transparentnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama".

Dačić je naveo da Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ i da je čvrsto uvjerena da sjećanja i aktivnosti, čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi, treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promociji regionalne saradnje i dobrosusjedstva.

"Nasleđe prošlosti ne sme da bude prepreka našoj zajedničkoj budućnosti. Upravo stoga želim da istaknem važnost sveobuhvatnog sagledavanja svih aspekata i posledica eventualnog usvajanja rezolucije na proces pomirenja u regionu", naveo je Dačić.

On je podsjetio da se ove godine navršava i 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je Srbija garant i naglašava da je duboko uvjeren da britanska rezolucija može nanijeti samo štetu krhkom procesu pomirenja i negativno se odraziti na napore odgovornih lidera država u regionu zapadnog Balkana da stvore zajedničku budućnost.

Dačić je ocijenio da nacrt rezolucije kao da je pisan sa namjerom da se odrede dozvoljeni pravci javne debate i da se ograniči dalja mogućnost istraživanja i utvrđivanja istorijskih činjenica, a da se ukorijenjene i iznova podsticane predrasude o krivcima i žrtvama još jednom ponove.

"Posebno je štetno po pravično suđenje ako se bilo koja vlast ili autoritet, osim nadležne sudske instance bavi tekućim sudskim postupcima, što važi i za Savet bezbednosti, utoliko pre što Srbija izuzetno ceni, poštuje i podržava njegov autoritet i doprinos svetskom miru i bezbednosti", naveo je Dačić u svojoj poruci.

On je naglasio da Srbija smatra i da proces pripreme nacrta rezolucije nije osmišljen na način koji bi omogućio njeno prihvatanje od svih zainteresovanih strana.

"Razlozi za njeno donošenje su nejasni i sigurni smo da bi njena posledice po regionalnu stabilnost, mir i saradnju bile višestruko negativne. Zato vam se obraćam, kako biste svoj autoritet stavili u službu mira, stabilnosti i pomirenja u BiH i regionu i kako ovako osmišljena i priremljena i napisana rezolucija ne bi bila usvojena", zaključio je Dačić.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

01.07.2015 07:31

Ispravno uočeno.

ODGOVORITE
Name

snouden

01.07.2015 07:49

To su radili i 1991 pa vidimo sta smo dobili i kakvo stanje sve zemlje bijedne i siromasne.A od nacionalizma se ne moze zivjeti!

ODGOVORITE
Name

Sudija

01.07.2015 10:29

Pa pocnite i vi Dacicu vec jednom da pisete rezolucije o genocidu nad Srbima koji se vrsio bezbroj puta kroz istoriju. Ili niste toliko pismeni?

ODGOVORITE
Name

zar i ti sine dačiću

01.07.2015 10:39

NISU KRIVI PRIMITIVCI-KRIVI SMO MI

ODGOVORITE
Name

bg

01.07.2015 10:58

Nije Beogradu ni toliko vazno gencid koliko im je bitan Dayton. Sa Daytonom Beograd moze kontrolisati BiH do sudnjeg dana.

ODGOVORITE
Name

oni misle da sve znaju

01.07.2015 13:30

Nista vise

ODGOVORITE
Name

rodjo

01.07.2015 14:07

Razmisljam da nije nesto sasvim trece u pitanju.Mozda vrse pritisak radi vracanja Monarhije?

ODGOVORITE
Name

Mozda

01.07.2015 18:04

Ne ruse Britanci mir,mi sami ne drzimo bas do mira kao i 91,puni smo nekakve cudne energije.

ODGOVORITE