Европу захвата опасан талас врућине

Западна Европа је погођена раним таласом врућине која стиже из Африке и трајаће неколико дана, уз ризик по здравље слабијих и загађење атмосфере.

Регион 01.07.2015 | 10:00
Европу захвата опасан талас врућине

Од Португалије до Велике Британије, преко Шпаније, Француске, Белгије, Холандије, као и на северу Италије, температура наредних дана не би требало да падне испод 30 степени Целзијуса, а достизаће око 40 степени.

Са искуством из смртоносног топлотног таласа 2003. године, власти су издале савете становништву, посебно старима, болеснима и деци да не излазе и да буду у климатизованим просторијама.

С максималним 41 степеном у Толеду, Шпанија је на челу листе по врућини, и у стању приправности због опасности од пожара.

Новине су објавиле савете о томе како провести предстојећу врућу ноћ: "лагана вечера, искључите све електричне апарате и спавајте сами (ако вам то не представља проблем)". У Француској, термометар би наредних дана требало да покаже и више од 40 степени, те се раст загађења ваздуха очекује у среду у Паризу, где је већ препоручено да се аутомобили не користе.

Министарка здравства Марисол Турен је у уторак председавала састанком здравствених служби, и позвала предузећа да измене радно време због врућине.

Белгија такође очекује температуру изнад 30 степени, која би у суботу достигла врхунац од 36.

На југу Белгије власти су већ скратиле радно време за један сат до краја топлотног таласа, а, зависно од интензитета очекиваног загађења ваздуха, најављено је отказивање спортских и културних догађаја и ограничење брзине возила.

У Великој Британији где је данас било 35 степени, железница планира да смањи брзину возова због деформације пруга од вруићине. Тамошње здравствене службе препоручују становништву: пити много воде, носити светлу одећу и шешир, не остављати децу и кућне љубимце у колима...

Федерација британских синдиката је затражила од послодаваца да омогуће запосленима који нису у контакту с јавношћу, да на посао долазе лакше одевени, "без хулахопки, кравата и одела".

У Холандији је у уторак ступио на снагу "Национални план против врућине", уз дистрибуцију воде и леда сваких пола сата у старачким домовима. Тај план се активира када се очекује температура већа од 27 степени током најмање четири узастопна дана.

Упозорење на врућину је издато у уторак и у Женеви, где је температура у подне прешла 32 степена, а очекује се да ће порасти на 39 у суботу. У Италији, врућина ће углавном захватити север, а, парадоксално, требало би да буде хладније на Сицилији.

На северу Европе, у Шведској, Данској, Норвешкој и Финској, где је температуре у ово доба године обично између 15 и 20 степени, наредних дана се очекује 25 до 30.

Извор: Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бруно Босанац

01.07.2015 09:33

Тешко било је вруће с 40 степени, Боже мој.

ОДГОВОРИТЕ