Михајловићева прва да засијече стари храст!

Судбина шест векова старог храста на Савинцу, уз деоницу будућег ауточ-пута (Коридора 11) у рукама је Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, односно министарке Зоране Михајловић.

Србија 01.07.2015 | 07:58
Михајловићева прва да засијече стари храст!

Зато позивамо министарку да се трипут прекрсти, па трипут удари секиром у 600-годишњег "свеца"! - срж је оштро интонираног протестног акта, који су мештани Савинца и околине упутили министарки Михајловић.

- Не такоше овај храст ни Турци, ни комунисти... Дође време да га руше они који се крсте и Богу моле. Стопут смо јавно казивали да нисмо против изградње ауто-пута већ само против промашеног пројекта који не штити знаменити храст - каже Милиша Николић (50), председник МЗ Савинац.

Поборници очувања стабла најављују да ће пошто-пото, спречавати његову сечу. Са три стране машинске грдосије већ одавно су га опкопале. Храст је обима осам метара, а висок 40. Таквих у Србији има још само неколико.

Читав овај крај је "епицентар" и поприште бурне историје, нарочито Другог српског устанка, а храст на Савинцу њен неми учесник и сведок.

Зелена странка, оснивајући свој Општински одбор у Горњем Милановцу, својевремено је заговарала пресађивање храста.

- Храст се лако може извадити са кореном и преместити 300 метара улево, а да не увене! Савремена технологија то омогућава. То се у ЕУ понекад чини са читавим квартовима, а камоли са једним стаблом. Ако проблем храста буде решен тако, Зелени се неће противити - рекао је тада мр Горан Чабради, копредседник странке.

После најаве да ће храст бити посечен, мр Чабради је јуче новинарима најавио:

- Бранићемо храст од сече, као и раније. Бићемо тамо! Ваљда неће одлучити да га секу криомице ноћу, или у невреме?!

ТРАСА - СКУПЉА

- Пројекат ауто-пута је урађен и на штету државе, управо у деоници преко Савинца - тврди председник МЗ Милиша Николић. - Другим правцем ауто-пут би био краћи за два километра, не би морала да се граде два тунела и надвожњак, нити да се измештају ток реке Дичине и локални пут.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

хришћани

01.07.2015 06:30

Не разумем уопште људе, како може дрво бити светац или светиња кад лепо каже,,не режи никаква себи лика, нити облика, нити му се клањај, нити му служи, јер ја сам твој Господ Бог и немој имати других Богова сем мене,,дакле дрво је чист паганизам до душе и Христ на крсту је по овим заповестима паганско обилежје као и све редом иконе у цркви... ал' ваљда људи не читају ни основне две заповести а камоли целу Бибилију.Што би рекао наш учитељ-,,РАВИ Исус Христ,,ЕМАНУЕЛ,, онај који долази, не долази са личном картом па да му слика на земљи треба да га препознамо.Њега ћемо по дјелима препознати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роле

01.07.2015 11:01

Зато што и нису Хришћани мој брате. Гдје данас можеш уперит прстом и рећи са сигурношћу - овај је Хришћанин?

Name

стари храст

01.07.2015 06:41

Ова би за власт посјекла и ста друго,а не храст.Доказала се вец својим скорасњим изјавама.Продана дуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

01.07.2015 07:23

То су Српски антихристи и комуњаре којима је наредјено да униставају Српску бастину и природне ресурсе, тај храст је требало код УНЕСК-а застити, и осигурати на милион евра па нека пробају да га одсеку!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

01.07.2015 08:45

Као прво ова Тузланка нити се крсти нити Богу моли. Некада перјаница у странци Мирољуба Лабуса, сада је одједном постала напредна. Прије пар дана је одвалила како ће окалемити нови храст умјесто овог. Министри у српској влади су скуп комичара и циркусаната.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши

01.07.2015 11:33

Изгледа да Србију таре исти шљам који таре Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

01.07.2015 19:55

Предсједник мјесне заједнице је рекао да има јефтинија и краца траса пута. Он сматра да власт хоце намјерно да сруси храст. Свакаквих предсједника МЗ има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

02.07.2015 07:40

ОНА ЈЕ ОБИЧНА СТАРЛЕТА БЕЗ ГРАМА МОЗГА !! ЈЕДИНО ШТО ЗНА ЈЕ ДА СЕ ИЗАЗОВНО , БОЉЕ РЕЋИ НЕУКУСНО ОБЛАЧИ ШТО НЕ ПРИЛИЧИ ФУНКЦИЈИ КОЈУ ОБАВЉА ! ЗА ОВО ШТО ОВА СТАРЛЕТА ЗОРАНА ХОЋЕ ДА УРАДИ У НОРМАЛНИМ ЗЕМЉАМА БИ ОДГОВАРАЛА ПРЕД ЗАКОНОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

04.07.2015 17:52

ЗОЗАНА би свима нама главе посјекла а не само храст.

ОДГОВОРИТЕ