Mihajlovićeva prva da zasiječe stari hrast!

Sudbina šest vekova starog hrasta na Savincu, uz deonicu budućeg autoč-puta (Koridora 11) u rukama je Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, odnosno ministarke Zorane Mihajlović.

Srbija 01.07.2015 | 07:58
Mihajlovićeva prva da zasiječe stari hrast!

Zato pozivamo ministarku da se triput prekrsti, pa triput udari sekirom u 600-godišnjeg "sveca"! - srž je oštro intoniranog protestnog akta, koji su meštani Savinca i okoline uputili ministarki Mihajlović.

- Ne takoše ovaj hrast ni Turci, ni komunisti... Dođe vreme da ga ruše oni koji se krste i Bogu mole. Stoput smo javno kazivali da nismo protiv izgradnje auto-puta već samo protiv promašenog projekta koji ne štiti znameniti hrast - kaže Miliša Nikolić (50), predsednik MZ Savinac.

Pobornici očuvanja stabla najavljuju da će pošto-poto, sprečavati njegovu seču. Sa tri strane mašinske grdosije već odavno su ga opkopale. Hrast je obima osam metara, a visok 40. Takvih u Srbiji ima još samo nekoliko.

Čitav ovaj kraj je "epicentar" i poprište burne istorije, naročito Drugog srpskog ustanka, a hrast na Savincu njen nemi učesnik i svedok.

Zelena stranka, osnivajući svoj Opštinski odbor u Gornjem Milanovcu, svojevremeno je zagovarala presađivanje hrasta.

- Hrast se lako može izvaditi sa korenom i premestiti 300 metara ulevo, a da ne uvene! Savremena tehnologija to omogućava. To se u EU ponekad čini sa čitavim kvartovima, a kamoli sa jednim stablom. Ako problem hrasta bude rešen tako, Zeleni se neće protiviti - rekao je tada mr Goran Čabradi, kopredsednik stranke.

Posle najave da će hrast biti posečen, mr Čabradi je juče novinarima najavio:

- Branićemo hrast od seče, kao i ranije. Bićemo tamo! Valjda neće odlučiti da ga seku kriomice noću, ili u nevreme?!

TRASA - SKUPLjA

- Projekat auto-puta je urađen i na štetu države, upravo u deonici preko Savinca - tvrdi predsednik MZ Miliša Nikolić. - Drugim pravcem auto-put bi bio kraći za dva kilometra, ne bi morala da se grade dva tunela i nadvožnjak, niti da se izmeštaju tok reke Dičine i lokalni put.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

hrišćani

01.07.2015 06:30

Ne razumem uopšte ljude, kako može drvo biti svetac ili svetinja kad lepo kaže,,ne reži nikakva sebi lika, niti oblika, niti mu se klanjaj, niti mu služi, jer ja sam tvoj Gospod Bog i nemoj imati drugih Bogova sem mene,,dakle drvo je čist paganizam do duše i Hrist na krstu je po ovim zapovestima pagansko obiležje kao i sve redom ikone u crkvi... al' valjda ljudi ne čitaju ni osnovne dve zapovesti a kamoli celu Bibiliju.Što bi rekao naš učitelj-,,RAVI Isus Hrist,,EMANUEL,, onaj koji dolazi, ne dolazi sa ličnom kartom pa da mu slika na zemlji treba da ga prepoznamo.Njega ćemo po djelima prepoznati.

ODGOVORITE
Name

role

01.07.2015 11:01

Zato što i nisu Hrišćani moj brate. Gdje danas možeš uperit prstom i reći sa sigurnošću - ovaj je Hrišćanin?

Name

stari hrast

01.07.2015 06:41

Ova bi za vlast posjekla i sta drugo,a ne hrast.Dokazala se vec svojim skorasnjim izjavama.Prodana dusa.

ODGOVORITE
Name

Serafim

01.07.2015 07:23

To su Srpski antihristi i komunjare kojima je naredjeno da unistavaju Srpsku bastinu i prirodne resurse, taj hrast je trebalo kod UNESK-a zastiti, i osigurati na milion evra pa neka probaju da ga odseku!!!

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

01.07.2015 08:45

Kao prvo ova Tuzlanka niti se krsti niti Bogu moli. Nekada perjanica u stranci Miroljuba Labusa, sada je odjednom postala napredna. Prije par dana je odvalila kako će okalemiti novi hrast umjesto ovog. Ministri u srpskoj vladi su skup komičara i cirkusanata.

ODGOVORITE
Name

bivši

01.07.2015 11:33

Izgleda da Srbiju tare isti šljam koji tare Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

brle

01.07.2015 19:55

Predsjednik mjesne zajednice je rekao da ima jeftinija i kraca trasa puta. On smatra da vlast hoce namjerno da srusi hrast. Svakakvih predsjednika MZ ima.

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

02.07.2015 07:40

ONA JE OBIČNA STARLETA BEZ GRAMA MOZGA !! JEDINO ŠTO ZNA JE DA SE IZAZOVNO , BOLJE REĆI NEUKUSNO OBLAČI ŠTO NE PRILIČI FUNKCIJI KOJU OBAVLJA ! ZA OVO ŠTO OVA STARLETA ZORANA HOĆE DA URADI U NORMALNIM ZEMLJAMA BI ODGOVARALA PRED ZAKONOM.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

04.07.2015 17:52

ZOZANA bi svima nama glave posjekla a ne samo hrast.

ODGOVORITE