Могућ договор у "минут до 12"?

Грчка има рок до поноћи да исплати 1,6 милијарди евра ММФ-у, пре него што криза дође до тачке кључања, а према последњим информацијама договор је могућ.

Свијет 30.06.2015 | 14:10
Могућ договор у "минут до 12"?

Иако би Грци требало да се у недељу на референдуму изјасне о томе да ли желе споразум са кредиторима, "Гардијан" пише да Атина данас води преговоре са Бриселом.

Наводно је премијер Алексис Ципрас у контакту са председником ЕК Жан-Клодом Јункером, а на столу је нови предлог кредитора, који је послат у Атину прошле ноћи.

Високи званичник из Атине рекао је за британски лист "да постоји могућност да се дуг уплати ММФ-у пре истека рока".

"Тренутно не изгледа као да ће бити уплате, али раније су увек налазили решења у минут до 12", рекао је тај извор.

Варуфакис: Нећемо данас платити дуг

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис рекао је да Грчка неће данас платити дуг ММФ-у од 1,6 милијарди евра, преноси Ројтерс.

Грчки портал Неwсит.гр навео је да је тренутно у току "читава оргија састанака" између представника Атине и Брисела, како би се до поноћи и истека програма помоћи Грчкој дошло до заједничког решења.

Ципраса наводно притискају и из његове партије Сиризе, где неколико људи на високим позицијама инсистира да се прихвати последња понуда Европе.

"Све се јако брзо развија, постоји озбиљан план састављен са више страна, како би се дошло до договора до помоћи", наводи Неwсит.

Међутим, оно што је кључно за грчку страну јесте да се ММФ изузме из договора. Ципрас је већ неколико пута жестоко нападао представнике ММФ-а и чини се да је то "црвена линија за Атину".

ФТ: Ципрас није за, али можда Атина има нешто

Извори "Фајненшл тајмса" из Атине кажу да Алексис Ципрас ипак неће ни разматрати последњу понуду Јункера и ЕУ, али постоје индиције да ће Атина изаћи са својим новим предлозима касније данас.

Како наводе грчки извори, кључни играч у помирењу је Француска, а сада једно крило у Сиризи тражи да се прихвати "привремено решење", како би се одложила могућност банкрота.

Истовремено, док се иза кулиса дешава много тога, Ципрас је рекао да ће се повући са функције уколико Грци у недељу заокруже "да".

Премијер Грчке је раније рекао да ће поштовати сваку одлуку грчког народа, али је сада прецизирао да "неће бити ту да спроведе договор".

Како наводи ББЦ, иако су из Брисела поручили да "не" на референдуму значи излазак Грчке из еврозоне, Ципрас не мисли тако.

"Желимо да из дубине душе одбијете њихове предлоге и то са највећом могућом разликом. Не верујем да кредитори желе Грчку ван еврозоне, јер је цена превелика. Ако народ Грчке желе да наставе са мерама штедње, што ће нас онемогућити да уздигнемо главу, ми ћемо то поштовати, али нећемо бити ти који ће их спровести", рекао је Ципрас.

Извор: Б92

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ММФ

30.06.2015 12:22

Радити,стварати а не цекати помоц и не задузивати се без граница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

30.06.2015 12:53

Касно је за поправни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сафискилис

30.06.2015 12:59

Јашта ћемо радити, нисмо будале, живимо од кредита а кад ЕУ хоће паре ми им припретимо референдумом. Кад смо ми Грци радили, па нисмо ми Швабе, ми смо интелектуалци, мало риба, мало маслина, мало море, и 14 плата. Док банке имају пара ми ћемо живјети... хехехех не може нам нико ништа јачи смо од Француске, могу само да нам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

30.06.2015 13:03

Ја мајко драме, како ће се преживјети. Од малена знам за узречицу ''пропо ко Грчка''

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

30.06.2015 13:27

Навијам за пропаст еура И бриселских злоцинаца!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста од тога

30.06.2015 13:39

Је ли они Баја говорио да цека паре од Грка да прави болницу у истоцном Сарајеву???

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

30.06.2015 13:47

Ако Бог да и остале земље це се повести примјером Грцке да се конацно срусе злоцинци ММФа и ова устогљена банда из Брисела која је себи умислила да су господари зивота и смрти сиромасних народа.Зивила Грцка и Ципрас.Смрт банкарској мафији слобода народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Сафискилис

30.06.2015 16:58

Гребатори једни

ОДГОВОРИТЕ