Moguć dogovor u "minut do 12"?

Grčka ima rok do ponoći da isplati 1,6 milijardi evra MMF-u, pre nego što kriza dođe do tačke ključanja, a prema poslednjim informacijama dogovor je moguć.

Svijet 30.06.2015 | 14:10
Moguć dogovor u "minut do 12"?

Iako bi Grci trebalo da se u nedelju na referendumu izjasne o tome da li žele sporazum sa kreditorima, "Gardijan" piše da Atina danas vodi pregovore sa Briselom.

Navodno je premijer Aleksis Cipras u kontaktu sa predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom, a na stolu je novi predlog kreditora, koji je poslat u Atinu prošle noći.

Visoki zvaničnik iz Atine rekao je za britanski list "da postoji mogućnost da se dug uplati MMF-u pre isteka roka".

"Trenutno ne izgleda kao da će biti uplate, ali ranije su uvek nalazili rešenja u minut do 12", rekao je taj izvor.

Varufakis: Nećemo danas platiti dug

Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je da Grčka neće danas platiti dug MMF-u od 1,6 milijardi evra, prenosi Rojters.

Grčki portal Newsit.gr naveo je da je trenutno u toku "čitava orgija sastanaka" između predstavnika Atine i Brisela, kako bi se do ponoći i isteka programa pomoći Grčkoj došlo do zajedničkog rešenja.

Ciprasa navodno pritiskaju i iz njegove partije Sirize, gde nekoliko ljudi na visokim pozicijama insistira da se prihvati poslednja ponuda Evrope.

"Sve se jako brzo razvija, postoji ozbiljan plan sastavljen sa više strana, kako bi se došlo do dogovora do pomoći", navodi Newsit.

Međutim, ono što je ključno za grčku stranu jeste da se MMF izuzme iz dogovora. Cipras je već nekoliko puta žestoko napadao predstavnike MMF-a i čini se da je to "crvena linija za Atinu".

FT: Cipras nije za, ali možda Atina ima nešto

Izvori "Fajnenšl tajmsa" iz Atine kažu da Aleksis Cipras ipak neće ni razmatrati poslednju ponudu Junkera i EU, ali postoje indicije da će Atina izaći sa svojim novim predlozima kasnije danas.

Kako navode grčki izvori, ključni igrač u pomirenju je Francuska, a sada jedno krilo u Sirizi traži da se prihvati "privremeno rešenje", kako bi se odložila mogućnost bankrota.

Istovremeno, dok se iza kulisa dešava mnogo toga, Cipras je rekao da će se povući sa funkcije ukoliko Grci u nedelju zaokruže "da".

Premijer Grčke je ranije rekao da će poštovati svaku odluku grčkog naroda, ali je sada precizirao da "neće biti tu da sprovede dogovor".

Kako navodi BBC, iako su iz Brisela poručili da "ne" na referendumu znači izlazak Grčke iz evrozone, Cipras ne misli tako.

"Želimo da iz dubine duše odbijete njihove predloge i to sa najvećom mogućom razlikom. Ne verujem da kreditori žele Grčku van evrozone, jer je cena prevelika. Ako narod Grčke žele da nastave sa merama štednje, što će nas onemogućiti da uzdignemo glavu, mi ćemo to poštovati, ali nećemo biti ti koji će ih sprovesti", rekao je Cipras.

Izvor: B92

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

MMF

30.06.2015 12:22

Raditi,stvarati a ne cekati pomoc i ne zaduzivati se bez granica.

ODGOVORITE
Name

Cezar

30.06.2015 12:53

Kasno je za popravni.

ODGOVORITE
Name

safiskilis

30.06.2015 12:59

Jašta ćemo raditi, nismo budale, živimo od kredita a kad EU hoće pare mi im pripretimo referendumom. Kad smo mi Grci radili, pa nismo mi Švabe, mi smo intelektualci, malo riba, malo maslina, malo more, i 14 plata. Dok banke imaju para mi ćemo živjeti... heheheh ne može nam niko ništa jači smo od Francuske, mogu samo da nam...

ODGOVORITE
Name

kameleon

30.06.2015 13:03

Ja majko drame, kako će se preživjeti. Od malena znam za uzrečicu ''propo ko Grčka''

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

30.06.2015 13:27

Navijam za propast eura I briselskih zlocinaca!!!

ODGOVORITE
Name

nista od toga

30.06.2015 13:39

Je li oni Baja govorio da ceka pare od Grka da pravi bolnicu u istocnom Sarajevu???

ODGOVORITE
Name

goran

30.06.2015 13:47

Ako Bog da i ostale zemlje ce se povesti primjerom Grcke da se konacno sruse zlocinci MMFa i ova ustogljena banda iz Brisela koja je sebi umislila da su gospodari zivota i smrti siromasnih naroda.Zivila Grcka i Cipras.Smrt bankarskoj mafiji sloboda narodu

ODGOVORITE
Name

Re.Safiskilis

30.06.2015 16:58

Grebatori jedni

ODGOVORITE