Анализа: Звездин прелазни рок...

Брзе реакције и Б списак као судбина! Црвено-бели су на почетку прелазног рока имали један списак жеља, али су због објективних околности морали да се задовоље ангажовањем других играча. Навијаче охрабрује то што је за неке од њих гарантовао тренер Божовић.

Фудбал 01.07.2015 | 12:20
Анализа: Звездин прелазни рок...

НАПОМЕНА: Не очекујте овај тим у двомечу с Каиратом!

Сви странци који су ових дана потписали за Црвену звезду су потенцијалне мачке у џаку, али не памтим када смо пре јула имали готово формиран костур тима за наредну сезону.

Мишљење једног познатог твитераша савршено описује дешавања у летњем прелазном року у Љутице Богдана. Под притиском мањка времена, навикнути да користе изанђалу фразу претходних руководстава о томе како паре нису проблем, јер пара нема, одговорни из Црвене звезде морали су да прекину са лошом традицијом и делују – муњевито. Тачно је да су апострофирали празну касу и добро познати дуг од 42.000.000 евра, али је више него јасно да су челници српског вицешампиона пронашли неки златни извор и бар донекле задовољили гурманске апетите навијача и тренера са завидним рејтингом Миодрага Грофа Божовића.

Довођењем Ибањеза и Вијеире, рекло би се, да је Црвена звезда завршила гро посла у прелазном року и да ће евентуални нови доласци зависити од – долазака. Први човек клуба Звездан Терзић, уочи прозивке за нову сезону, био је мегаломански настројен. Атипично за наше поднебље, издекламовао је прве пикове:
„Наше жеље су Иванић, Гаћиновић и Срнић. То су играчи који би нам збирно у новој сезони гарантовали 30 голова и 20 асистенција. Толико су постигли у својим клубовима у прошлом првенству“, била је реченица која је запалила звездашку масу.

Међутим, испоставило се да је то била само пуста жеља, недосањани сан, или функционерски дриблинг на какве нас је Звездан Терзић навикао. Просто, набројани играчи били су, а и даље су недоступни за Црвену звезду... Очигледно добро упознат са дешавањима из најближе прошлости нови тренер Миодраг Гроф Божовић ударао је шаком о сто, био незадовољан и челницима у више наврата слао надвосмислену поруку: „Појачања - сад и одмах“.

Такву обраћање претпостављенима нису себи смели да дозволе ни Славиша Стојановић, ни Ненад Лалатовић... Али Гроф, свестан да је ставио тренерски углед на коцку, ултимативно је захтевао муњевиту реакцију. Чак и претио да ће покупити пинкле.

Можда надолазећа утакмица Каиратом неће, али првенствени мечеви када Звезда буде могла да рачуна на све расположиве снаге, даће одговор на питање да ли све што је брзо у црвено-белом случају значи да је и, како каже народна изрека, кусо. Јер током викенда за нама у Љутице Богдана су пљуштале промоције и потписи, све је некако подсећало на она времена када је Илија Ивић увозио странце непровереног квалитета... Истина, сада постоји једна битна разлика - за неке од њих је гарантовао Божовић, и довео их у одличној сарадњи са Блажом Раосављевићем, спортским директором клуба, и човеком од његовог великог поверења.

Још после априлског дербија и Живковићевог сјаја у дуелима са Анђелковићем у Звезди су схватили да морају да појачају конкуренцију на месту левог бека. Дуго је на Маракани лебдео дух Милана Родића, али тешки и дугачки преговори са Зенитом скренули су поглед ка Немањи Антонову. Златни Орлић се свидео Миодрагу Грофу Божовићу на први поглед, међутим, према појединим причама ОФК Београд је већ „утопио“ бека са изразитим офанзивним карактеристикама. Морала је да се тражи алтернатива алтернативе, а изабран је Аргентинац Луис Ибањез. Момак који је изабран у идеалан тим Динама у последњих десет година требало би да буде озбиљно појачање за ову лигу. Посебно јер је Звездан Терзић одлучио да беку понуди годишња примања од 200 и кусур хиљада евра. И када се чинило да су преговори запали у ћорсокак, први оперативац Црвене звезде изабрао је опцију „помоћ пријатеља“. Обратио се алфи и омеги загребачког Динама Здравку Мамићу који је једним позивом све решио:
„Случај, нисте ваљда толико луди да одбијате Црвену звезду и Звездана Терзића. Па тај Терза је већи џек од мене“, наводно се обратио Мамић агенту Луиса Ибањеза.

С омаленим Аргентинцем и Зораном Рендулићем, на чијем ангажовању је инсистирао Гроф Божовић, Звезда је комплетирала одбрану. Чека се опоравак Луковића, а за место штопера ће до даљег поред набројаних конкурисати и Вукашин Јовановић, Саво Павићевић и Мамаду Мбођ. Сасвим довољно, као и на десном боку где Марко Петковић фигурира као прво решење, а Цветковић као алтернатива.

После одласка Лазовића, те спознаје да на Паркера никада не можете да се ослоните, трка за квалитетним крилним играчима имала је обрисе шпанске серије. Звезда је усмерила пажњу на Мијата Гаћиновића, али је брзо морала да дигне руке у знак предаје. Дуго је као сигурно појачање фигурирао Бразилац Силвињо, опипан је пулс Чукаричког око трансфера Срнића... Велики промет, а видећемо какву ће зараду да донесу Бруно Матос (једини играч за кога је Звезда платила обештећење) и Израелац Идан Веред... Тај тандем би требало да има иницијалну предност, али за врат ће им дисати поменути Паркер, Гаврић и суперталентовани Душан Живковић, тајно Грофово оружје. А ту је и Црногорац Јововић, који право наступа стиче у септембру.

Делује на прву лопту да ће Миодраг Гроф Божовић, под претпоставком да већина играча остане у клубу, имати озбиљан суфицит на појединим позицијама и да ће морати да води рачуна о равнотежи, посебно јер је Звездина обавеза да настави да негује децу клуба. После извесног одласка Ковачевића предност на позицији задњег везног имаће Марко Грујић и Михаило Ристић, мада су као тандем у Словенији одлично деловали искусни Стојановић и у овим летњим месецима хронично одлични Вукан Савићевић (врло вероватно да ће они почети меч са Каиратом). Чак и ако се ангажује још један задњи везни (Здјелар би био бинго) место ће тражити и Аврамовски. И за крај приче у маневру податак да ће у игри Црвене звезде много тога да се врти око Александра Катаија за кога је резервисано место иза шпица.

А у досадашњим клубовима Миодраг Божовић је форсирао формацију са једним нападачем. Њега ће морати да бира у троуглу Јовић, Орландић и извесно ново појачање Уго Вијеира, који је изабран у конкуренцији са Мареком. Прилично тежак изазов и за Грофа, а и за младог Луку Јовића који иза себе има повреду колена.

ДОШЛИ: Рендулић (Чукарички), Веред (Макаби), Јововић (Сутјеска), Матос (Нови Пазар), Ибањез (Ђер), Уго Вијеира (Торпедо)...

ОТИШЛИ: Лазовић (Ђенова), Лазић (Анжи), Босанчић (?), Мартиновић (?)...

ПОТЕНЦИЈАЛИ ДОЛАСЦИ: Плавшић (Спартак), Радоњић (Рома), Здјелар (Олимпијакос)

ПОТЕНЦИЈАЛНИ ОДЛАСЦИ: Ковачевић (Турска), Рајковић (Шпанија, Италија), Паркер (Русија)

НЕРЕАЛНЕ ЖЕЉЕ: Мирко Иванић (Војводина), Мијат Гаћиновић (Војводина), Славољуб Срнић (Чукарички)

Коментари / 0

Оставите коментар