Analiza: Zvezdin prelazni rok...

Brze reakcije i B spisak kao sudbina! Crveno-beli su na početku prelaznog roka imali jedan spisak želja, ali su zbog objektivnih okolnosti morali da se zadovolje angažovanjem drugih igrača. Navijače ohrabruje to što je za neke od njih garantovao trener Božović.

Fudbal 01.07.2015 | 12:20
Analiza: Zvezdin prelazni rok...

NAPOMENA: Ne očekujte ovaj tim u dvomeču s Kairatom!

Svi stranci koji su ovih dana potpisali za Crvenu zvezdu su potencijalne mačke u džaku, ali ne pamtim kada smo pre jula imali gotovo formiran kostur tima za narednu sezonu.

Mišljenje jednog poznatog tviteraša savršeno opisuje dešavanja u letnjem prelaznom roku u Ljutice Bogdana. Pod pritiskom manjka vremena, naviknuti da koriste izanđalu frazu prethodnih rukovodstava o tome kako pare nisu problem, jer para nema, odgovorni iz Crvene zvezde morali su da prekinu sa lošom tradicijom i deluju – munjevito. Tačno je da su apostrofirali praznu kasu i dobro poznati dug od 42.000.000 evra, ali je više nego jasno da su čelnici srpskog vicešampiona pronašli neki zlatni izvor i bar donekle zadovoljili gurmanske apetite navijača i trenera sa zavidnim rejtingom Miodraga Grofa Božovića.

Dovođenjem Ibanjeza i Vijeire, reklo bi se, da je Crvena zvezda završila gro posla u prelaznom roku i da će eventualni novi dolasci zavisiti od – dolazaka. Prvi čovek kluba Zvezdan Terzić, uoči prozivke za novu sezonu, bio je megalomanski nastrojen. Atipično za naše podneblje, izdeklamovao je prve pikove:
„Naše želje su Ivanić, Gaćinović i Srnić. To su igrači koji bi nam zbirno u novoj sezoni garantovali 30 golova i 20 asistencija. Toliko su postigli u svojim klubovima u prošlom prvenstvu“, bila je rečenica koja je zapalila zvezdašku masu.

Međutim, ispostavilo se da je to bila samo pusta želja, nedosanjani san, ili funkcionerski dribling na kakve nas je Zvezdan Terzić navikao. Prosto, nabrojani igrači bili su, a i dalje su nedostupni za Crvenu zvezdu... Očigledno dobro upoznat sa dešavanjima iz najbliže prošlosti novi trener Miodrag Grof Božović udarao je šakom o sto, bio nezadovoljan i čelnicima u više navrata slao nadvosmislenu poruku: „Pojačanja - sad i odmah“.

Takvu obraćanje pretpostavljenima nisu sebi smeli da dozvole ni Slaviša Stojanović, ni Nenad Lalatović... Ali Grof, svestan da je stavio trenerski ugled na kocku, ultimativno je zahtevao munjevitu reakciju. Čak i pretio da će pokupiti pinkle.

Možda nadolazeća utakmica Kairatom neće, ali prvenstveni mečevi kada Zvezda bude mogla da računa na sve raspoložive snage, daće odgovor na pitanje da li sve što je brzo u crveno-belom slučaju znači da je i, kako kaže narodna izreka, kuso. Jer tokom vikenda za nama u Ljutice Bogdana su pljuštale promocije i potpisi, sve je nekako podsećalo na ona vremena kada je Ilija Ivić uvozio strance neproverenog kvaliteta... Istina, sada postoji jedna bitna razlika - za neke od njih je garantovao Božović, i doveo ih u odličnoj saradnji sa Blažom Raosavljevićem, sportskim direktorom kluba, i čovekom od njegovog velikog poverenja.

Još posle aprilskog derbija i Živkovićevog sjaja u duelima sa Anđelkovićem u Zvezdi su shvatili da moraju da pojačaju konkurenciju na mestu levog beka. Dugo je na Marakani lebdeo duh Milana Rodića, ali teški i dugački pregovori sa Zenitom skrenuli su pogled ka Nemanji Antonovu. Zlatni Orlić se svideo Miodragu Grofu Božoviću na prvi pogled, međutim, prema pojedinim pričama OFK Beograd je već „utopio“ beka sa izrazitim ofanzivnim karakteristikama. Morala je da se traži alternativa alternative, a izabran je Argentinac Luis Ibanjez. Momak koji je izabran u idealan tim Dinama u poslednjih deset godina trebalo bi da bude ozbiljno pojačanje za ovu ligu. Posebno jer je Zvezdan Terzić odlučio da beku ponudi godišnja primanja od 200 i kusur hiljada evra. I kada se činilo da su pregovori zapali u ćorsokak, prvi operativac Crvene zvezde izabrao je opciju „pomoć prijatelja“. Obratio se alfi i omegi zagrebačkog Dinama Zdravku Mamiću koji je jednim pozivom sve rešio:
„Slučaj, niste valjda toliko ludi da odbijate Crvenu zvezdu i Zvezdana Terzića. Pa taj Terza je veći džek od mene“, navodno se obratio Mamić agentu Luisa Ibanjeza.

S omalenim Argentincem i Zoranom Rendulićem, na čijem angažovanju je insistirao Grof Božović, Zvezda je kompletirala odbranu. Čeka se oporavak Lukovića, a za mesto štopera će do daljeg pored nabrojanih konkurisati i Vukašin Jovanović, Savo Pavićević i Mamadu Mbođ. Sasvim dovoljno, kao i na desnom boku gde Marko Petković figurira kao prvo rešenje, a Cvetković kao alternativa.

Posle odlaska Lazovića, te spoznaje da na Parkera nikada ne možete da se oslonite, trka za kvalitetnim krilnim igračima imala je obrise španske serije. Zvezda je usmerila pažnju na Mijata Gaćinovića, ali je brzo morala da digne ruke u znak predaje. Dugo je kao sigurno pojačanje figurirao Brazilac Silvinjo, opipan je puls Čukaričkog oko transfera Srnića... Veliki promet, a videćemo kakvu će zaradu da donesu Bruno Matos (jedini igrač za koga je Zvezda platila obeštećenje) i Izraelac Idan Vered... Taj tandem bi trebalo da ima inicijalnu prednost, ali za vrat će im disati pomenuti Parker, Gavrić i supertalentovani Dušan Živković, tajno Grofovo oružje. A tu je i Crnogorac Jovović, koji pravo nastupa stiče u septembru.

Deluje na prvu loptu da će Miodrag Grof Božović, pod pretpostavkom da većina igrača ostane u klubu, imati ozbiljan suficit na pojedinim pozicijama i da će morati da vodi računa o ravnoteži, posebno jer je Zvezdina obaveza da nastavi da neguje decu kluba. Posle izvesnog odlaska Kovačevića prednost na poziciji zadnjeg veznog imaće Marko Grujić i Mihailo Ristić, mada su kao tandem u Sloveniji odlično delovali iskusni Stojanović i u ovim letnjim mesecima hronično odlični Vukan Savićević (vrlo verovatno da će oni početi meč sa Kairatom). Čak i ako se angažuje još jedan zadnji vezni (Zdjelar bi bio bingo) mesto će tražiti i Avramovski. I za kraj priče u manevru podatak da će u igri Crvene zvezde mnogo toga da se vrti oko Aleksandra Kataija za koga je rezervisano mesto iza špica.

A u dosadašnjim klubovima Miodrag Božović je forsirao formaciju sa jednim napadačem. Njega će morati da bira u trouglu Jović, Orlandić i izvesno novo pojačanje Ugo Vijeira, koji je izabran u konkurenciji sa Marekom. Prilično težak izazov i za Grofa, a i za mladog Luku Jovića koji iza sebe ima povredu kolena.

DOŠLI: Rendulić (Čukarički), Vered (Makabi), Jovović (Sutjeska), Matos (Novi Pazar), Ibanjez (Đer), Ugo Vijeira (Torpedo)...

OTIŠLI: Lazović (Đenova), Lazić (Anži), Bosančić (?), Martinović (?)...

POTENCIJALI DOLASCI: Plavšić (Spartak), Radonjić (Roma), Zdjelar (Olimpijakos)

POTENCIJALNI ODLASCI: Kovačević (Turska), Rajković (Španija, Italija), Parker (Rusija)

NEREALNE ŽELJE: Mirko Ivanić (Vojvodina), Mijat Gaćinović (Vojvodina), Slavoljub Srnić (Čukarički)

Komentari / 0

Ostavite komentar