Анализа: Звезда мора да прода Рајковића и Грујића?!

Жеље су једно, реалност друго. У тренутку када је огроман новац потрошен за УЕФА лиценцу, у клубу морају да нађу средства за сезону великих очекивања. А, понуда за оне из другог плана – нема...

Фудбал 01.07.2015 | 08:40
Анализа: Звезда мора да прода Рајковића и Грујића?!

Фудбалски клуб Црвена звезда, по свему судећи, мораће овог лета да прода не само Предрага Рајковића, већ и Марка Грујића!

МОНДО из поузданих извора сазнаје да челници црвено-белих, без обзира на то што је Грујић потписао нови уговор пролетос, а Рајковић то учинио данас (понедељак, 29. јун), озбиљно разматрају да овог лета зараде на продаји двојице тинејџера, нових првака света у фудбалу!

То, међутим, не значи да ће Рајковић и/или Грујић већ овог лета напустити Београд, већ да ће Звезда – што није био редак случај у српском фудбалу – покушати новац да добије сада (јер је то буквално неопходо, речено нам је), а младиће задржи бар још једну сезону у свом крилу.

Због чега се ово озбиљно разматра у периоду године када се навијачи свакодневно радују појачањима из иностранства и очекују и нека из земље?

Прво, због тога што клуб вапи за новцем уочи старта квалификација у Лиги Европе због којих је (само на лиценцу) унапред спискана цела годишња доза финансијке помоћи из Санкт Петербурга. А, друго, због тога што не влада баш неко интересовање за играче који су можда били пројектовани да оду овог лета.

Међутим, није коме је речено, него коме је суђено. И ово лето потврђује оно што смо од раније знали, само никако да усвојимо: Једно је рећи на продају су ти и ти, а друго је оно што као понуда стигне у клуб. Рајковић и Грујић су, каже саговорник МОНДА, тренутно "прваци света" и тешко да би им цена била већа следеће године у ово време све и да се Звезда пласира у Лигу Европе и освоји титулу.

Ово нарочито важи за Рајковића, с којим је Звезда продужила уговор на три године, између осталог и како би ојачала своју преговарачку позицију, а није тајна да само од његове продаје (понављамо – сада) клуб може да заради и више од половине целокупног прошлосезонског буџета, који је износио око седам милиона евра.

"Мораће мало боље да се потруде", рекао је спортски директор Блажо Раосављевић о интересовању неких страних клубова за Рајковића, потврдивши да понуда има, али да ниједна није била из категорије "не одбија се".

Не треба заборавити да је Предраг Рајковић - САДА - са само 19 година првак Европе и првак света, капитен селекције која је освојила Мундијалито, најбољи голман ФИФА Светског првенства и капитен најтрофејнијег и најпопуларнијег клуба у Србији. Мало када у последњих пет година Звезда је у витрини имала тако скупоцен сат...

Звезда, која је у последње време прихватала скоро све што је стизало на факс, мора коначно и неке понуде да одбије, али неће бити у ситуацији да говори довека: "Не", јер је Управа одлучила да после сезоне у којој је изгубљена титула (и посета на стадиону), стави све на црвено и заигра опасну игру на рулету, ангажујући звучна појачања из иностранства, а такве играче морате исплаћивати што редовније можете.

Овог лета, из клуба су без обештећења отишли Дарко Лазовић, Милош Босанчић и Новак Мартиновић, за Дарка Лазића добијено је 150.000 евра од Анжија и око 400.000 од Ифеанија Оњила, који је отишао у Арабију.

Добра ствар за буџет клуба с нагомиланим дуговима је та што је Звезда заиста успела да се појача скоро без да је потрошила новац, али већ смо написали да ће ускоро на ред доћи прва плата и за појачања и за староседеоце.

Како групне фазе евро-купова на адреси Љутице Богдана 1а нема од сезоне 2007/08, у клубу не могу да се коцкају и чекају да виде хоће ли коначно проћи плејоф рунду квалификација за Лигу Европе, јер ако се то не деси (термин је пред крај прелазног рока) биће касно за продају тражених играча.

Извор МОНДА каже да би Звезда сада, уз добро одрађене преговоре, док се шпице из Новог Зеланда још врте, за Рајковића и Грујића могла да заради и пет милиона евра.

Навијачи би свакако више волели да се то те суме дође продајом играча из другог плана, али ако је Лазић, који је још и играо прошле сезоне, као млад фудбалер отишао за 150.000 евра, мало је вероватно да ће:

а) бити великог интересовања за оне који су играли мање;

б) да ће понуде бити знатно веће од те;

Посматрајући сезону за нама и појачања која су дошла, Терзић, Раосављевић и тренер Миодраг Божовић вероватно би се најмање двоумили око понуда које би стигле за Ковачевића, Џошуу Паркера, Стефана Ђорђевића, Вукана Савићевића и Ненада Гаврића, али купац жели нешто друго – бар тренутно...

Иначе, Звездин плеј Савићевић размишља озбиљно о одласку из клуба, баш као и Гаврић, на чијим су позицијама ангажовани играчи из иностранства, чиме им је послата јасна порука да се с њима и не рачуна баш озбиљно.

Раосављевић је на промоцији Идана Вереда и Бруна Матоса најавио и да ће гро младих играча ићи, као у стара времена, на двојну регистрацију, а притом је вероватно мислио на њих: Немања Ахчин, Марко Мијаиловић, Филип Манојловић, Марко Мартиновић, Никола Јовановић, Златко Иличић, Лазар Туфегџић.

Решавајући дуг према бившим играчима, тренерима, менаџерима и клубовима из земље и иностранства, због којих се углавном ускраћује УЕФА лиценца, Звезда је до суме од око десет милиона евра стигла не само авансним трошењем новца од "Гаспрома", већ и продајом процената од уговора Михаила Ристића и Луке Јовића, што више није тајна на Стадиону "Рајко Митић". Сада је, да би се сезона великих очекивања привела крају, дошао ред на Рајковића и Грујића.

Биће занимљиво видети како ће се развијати ситуација са штоперима, где тренер Божовић тренутно има баш оно што му је потребно – двојицу проверених, искусних (Сава Павићевића и Зорана Рендулића) и двојицу младих, талентованих (Вукашина Јовановића и Мамадуа Мбођа). Међутим, већ за 15-20 дана тешко повређени Александар Луковић, пројектовани лидер ове генерације, вратиће се фудбалу и то ће, када су искуснији у питању, направити "вишак". Прелазни рок траје до 31. августа.

Звезда и њени челници пред тешким одлукама!

Коментари / 0

Оставите коментар