Analiza: Zvezda mora da proda Rajkovića i Grujića?!

Želje su jedno, realnost drugo. U trenutku kada je ogroman novac potrošen za UEFA licencu, u klubu moraju da nađu sredstva za sezonu velikih očekivanja. A, ponuda za one iz drugog plana – nema...

Fudbal 01.07.2015 | 08:40
Analiza: Zvezda mora da proda Rajkovića i Grujića?!

Fudbalski klub Crvena zvezda, po svemu sudeći, moraće ovog leta da proda ne samo Predraga Rajkovića, već i Marka Grujića!

MONDO iz pouzdanih izvora saznaje da čelnici crveno-belih, bez obzira na to što je Grujić potpisao novi ugovor proletos, a Rajković to učinio danas (ponedeljak, 29. jun), ozbiljno razmatraju da ovog leta zarade na prodaji dvojice tinejdžera, novih prvaka sveta u fudbalu!

To, međutim, ne znači da će Rajković i/ili Grujić već ovog leta napustiti Beograd, već da će Zvezda – što nije bio redak slučaj u srpskom fudbalu – pokušati novac da dobije sada (jer je to bukvalno neophodo, rečeno nam je), a mladiće zadrži bar još jednu sezonu u svom krilu.

Zbog čega se ovo ozbiljno razmatra u periodu godine kada se navijači svakodnevno raduju pojačanjima iz inostranstva i očekuju i neka iz zemlje?

Prvo, zbog toga što klub vapi za novcem uoči starta kvalifikacija u Ligi Evrope zbog kojih je (samo na licencu) unapred spiskana cela godišnja doza finansijke pomoći iz Sankt Peterburga. A, drugo, zbog toga što ne vlada baš neko interesovanje za igrače koji su možda bili projektovani da odu ovog leta.

Međutim, nije kome je rečeno, nego kome je suđeno. I ovo leto potvrđuje ono što smo od ranije znali, samo nikako da usvojimo: Jedno je reći na prodaju su ti i ti, a drugo je ono što kao ponuda stigne u klub. Rajković i Grujić su, kaže sagovornik MONDA, trenutno "prvaci sveta" i teško da bi im cena bila veća sledeće godine u ovo vreme sve i da se Zvezda plasira u Ligu Evrope i osvoji titulu.

Ovo naročito važi za Rajkovića, s kojim je Zvezda produžila ugovor na tri godine, između ostalog i kako bi ojačala svoju pregovaračku poziciju, a nije tajna da samo od njegove prodaje (ponavljamo – sada) klub može da zaradi i više od polovine celokupnog prošlosezonskog budžeta, koji je iznosio oko sedam miliona evra.

"Moraće malo bolje da se potrude", rekao je sportski direktor Blažo Raosavljević o interesovanju nekih stranih klubova za Rajkovića, potvrdivši da ponuda ima, ali da nijedna nije bila iz kategorije "ne odbija se".

Ne treba zaboraviti da je Predrag Rajković - SADA - sa samo 19 godina prvak Evrope i prvak sveta, kapiten selekcije koja je osvojila Mundijalito, najbolji golman FIFA Svetskog prvenstva i kapiten najtrofejnijeg i najpopularnijeg kluba u Srbiji. Malo kada u poslednjih pet godina Zvezda je u vitrini imala tako skupocen sat...

Zvezda, koja je u poslednje vreme prihvatala skoro sve što je stizalo na faks, mora konačno i neke ponude da odbije, ali neće biti u situaciji da govori doveka: "Ne", jer je Uprava odlučila da posle sezone u kojoj je izgubljena titula (i poseta na stadionu), stavi sve na crveno i zaigra opasnu igru na ruletu, angažujući zvučna pojačanja iz inostranstva, a takve igrače morate isplaćivati što redovnije možete.

Ovog leta, iz kluba su bez obeštećenja otišli Darko Lazović, Miloš Bosančić i Novak Martinović, za Darka Lazića dobijeno je 150.000 evra od Anžija i oko 400.000 od Ifeanija Onjila, koji je otišao u Arabiju.

Dobra stvar za budžet kluba s nagomilanim dugovima je ta što je Zvezda zaista uspela da se pojača skoro bez da je potrošila novac, ali već smo napisali da će uskoro na red doći prva plata i za pojačanja i za starosedeoce.

Kako grupne faze evro-kupova na adresi Ljutice Bogdana 1a nema od sezone 2007/08, u klubu ne mogu da se kockaju i čekaju da vide hoće li konačno proći plejof rundu kvalifikacija za Ligu Evrope, jer ako se to ne desi (termin je pred kraj prelaznog roka) biće kasno za prodaju traženih igrača.

Izvor MONDA kaže da bi Zvezda sada, uz dobro odrađene pregovore, dok se špice iz Novog Zelanda još vrte, za Rajkovića i Grujića mogla da zaradi i pet miliona evra.

Navijači bi svakako više voleli da se to te sume dođe prodajom igrača iz drugog plana, ali ako je Lazić, koji je još i igrao prošle sezone, kao mlad fudbaler otišao za 150.000 evra, malo je verovatno da će:

a) biti velikog interesovanja za one koji su igrali manje;

b) da će ponude biti znatno veće od te;

Posmatrajući sezonu za nama i pojačanja koja su došla, Terzić, Raosavljević i trener Miodrag Božović verovatno bi se najmanje dvoumili oko ponuda koje bi stigle za Kovačevića, Džošuu Parkera, Stefana Đorđevića, Vukana Savićevića i Nenada Gavrića, ali kupac želi nešto drugo – bar trenutno...

Inače, Zvezdin plej Savićević razmišlja ozbiljno o odlasku iz kluba, baš kao i Gavrić, na čijim su pozicijama angažovani igrači iz inostranstva, čime im je poslata jasna poruka da se s njima i ne računa baš ozbiljno.

Raosavljević je na promociji Idana Vereda i Bruna Matosa najavio i da će gro mladih igrača ići, kao u stara vremena, na dvojnu registraciju, a pritom je verovatno mislio na njih: Nemanja Ahčin, Marko Mijailović, Filip Manojlović, Marko Martinović, Nikola Jovanović, Zlatko Iličić, Lazar Tufegdžić.

Rešavajući dug prema bivšim igračima, trenerima, menadžerima i klubovima iz zemlje i inostranstva, zbog kojih se uglavnom uskraćuje UEFA licenca, Zvezda je do sume od oko deset miliona evra stigla ne samo avansnim trošenjem novca od "Gasproma", već i prodajom procenata od ugovora Mihaila Ristića i Luke Jovića, što više nije tajna na Stadionu "Rajko Mitić". Sada je, da bi se sezona velikih očekivanja privela kraju, došao red na Rajkovića i Grujića.

Biće zanimljivo videti kako će se razvijati situacija sa štoperima, gde trener Božović trenutno ima baš ono što mu je potrebno – dvojicu proverenih, iskusnih (Sava Pavićevića i Zorana Rendulića) i dvojicu mladih, talentovanih (Vukašina Jovanovića i Mamadua Mbođa). Međutim, već za 15-20 dana teško povređeni Aleksandar Luković, projektovani lider ove generacije, vratiće se fudbalu i to će, kada su iskusniji u pitanju, napraviti "višak". Prelazni rok traje do 31. avgusta.

Zvezda i njeni čelnici pred teškim odlukama!

Komentari / 0

Ostavite komentar