Здрави нокти спремни за плажу

Једно од најнеугоднијих обољења која до изражаја долазе током лета када се изујемо у летње сандале и папуче су гљивичне инфекције ноктију на ногама. Вероватно и не размишљате о томе колико времена сваког дана проводите у затвореној обући која онемогућава вашем стопалу нормалну вентилацију, а то је један од главних узрочника ових напасти због којих ћете дане на плажи дочекати неспремни.

Здравље 30.06.2015 | 10:04
Здрави нокти спремни за плажу

Гљивичне инфекције ноктију се чешће јављају код одраслих и велики део светске популације пати од тог проблема. У почетној фази се најчешће јавља гљивична инфекција коже, која се препознаје као промена изгледа коже стопала, или између прстију на ногама. Кожа је перутава и лагано црвена, а касније се могу јавити јак свраб и мехурићи (пликови). У каснијем стадијуму кожа пуца и ствара влажне флеке на кожи које изазивају јак бол.

Ова гљивична инфекција се у великом броју случајева преноси и на нокте и изазива њихово оштећење и пропадање. Обично се обољење јавља на бочним деловима нокта, као и на слободном рубу и доводи до промене боје нокта, који постаје задебљан и жуте боје и почиње да се одваја од лежишта нокта. Постепено се гљивична инфекција шири и захвата све већи део нокатне плоче.

Супер жена

Коментари / 0

Оставите коментар