Zdravi nokti spremni za plažu

Jedno od najneugodnijih oboljenja koja do izražaja dolaze tokom leta kada se izujemo u letnje sandale i papuče su gljivične infekcije noktiju na nogama. Verovatno i ne razmišljate o tome koliko vremena svakog dana provodite u zatvorenoj obući koja onemogućava vašem stopalu normalnu ventilaciju, a to je jedan od glavnih uzročnika ovih napasti zbog kojih ćete dane na plaži dočekati nespremni.

Zdravlje 30.06.2015 | 10:04
Zdravi nokti spremni za plažu

Gljivične infekcije noktiju se češće javljaju kod odraslih i veliki deo svetske populacije pati od tog problema. U početnoj fazi se najčešće javlja gljivična infekcija kože, koja se prepoznaje kao promena izgleda kože stopala, ili između prstiju na nogama. Koža je perutava i lagano crvena, a kasnije se mogu javiti jak svrab i mehurići (plikovi). U kasnijem stadijumu koža puca i stvara vlažne fleke na koži koje izazivaju jak bol.

Ova gljivična infekcija se u velikom broju slučajeva prenosi i na nokte i izaziva njihovo oštećenje i propadanje. Obično se oboljenje javlja na bočnim delovima nokta, kao i na slobodnom rubu i dovodi do promene boje nokta, koji postaje zadebljan i žute boje i počinje da se odvaja od ležišta nokta. Postepeno se gljivična infekcija širi i zahvata sve veći deo nokatne ploče.

Super žena

Komentari / 0

Ostavite komentar