Уручена признања Европског покрета

У Брчком је данас у организацији Европског покрета у БиХ и Владе дистрикта, одржана централна манифестација „Дана Европе у БиХ".

Босна и Херцеговина 29.06.2015 | 22:51
Уручена признања Европског покрета

Свечаној академији која је дио вишемјесечних активности под слоганом „Вријеме је за Европу и регионално партнерство", претходила је посјета Фабрици уља „Бимал" великог броја званичника из политичког живота и амбасадора више европских земаља у БиХ, те представника финансијског и привредног сектора – добитника овогодишњих признања Европског покрета.

Производне погоне обишао је и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, носилац признања Европског покрета за најодговорнијег политчара у БиХ.

„Бимал" је фирма која значајно утиче на побољшање укупног извоза из БиХ и смањење дебаланса с Турском, а ја сам убијеђен да ће наставити успјешан раст пласмана и уља и шећера изван регионалног тржишта о чему свједочи у почетак испоруке јестивог уља у Кину. Министарство ће учинити све да подржи тај тренд и све успјешне компаније, а што се тиче признања – оно годи али обавезује да урадимо у наредне двије године оно што смо планирали у складу с оабевазама и надлежностима", рекао је министар Шаровић.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко је нагласио да је кључ успјеха у БиХ раст квалитетних малих и средњих предузећа која усвајају стнадарде ЕУ.

„Треба нам што више „Бимала", Грачаница, Дервенти и других добрих привредника и локалних заједница чиме ће прича о БиХ добити другачије садржаје а њени грађани пут у персепктиван развој, бољи живот и чланство у Европској Унији", закључио је Инцко.

На свечаној академији у Дому културе признање европски политичар Републике Српске за 2015. уручено је замјенику предсједавајућег Парламентарне Скупштине БиХ и предсједнику СДС Младену Босићу. Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је примио признање - личност године у РС-ој, градоначелник Добоја Обрен Петровић и начелник општине Зворник Зоран Стевановић – за развој толеранције и помирење народа.

Мићић, Стевановић и Петровић су сагласни у оцјени да су признања која су им уручена плод напора ових локалних заједница да, и поред тешке економске ситуације коју су додатно оптеретиле посљедице поплава, „не одустају од борбе за економски напредак и јачање капацитета локалне управе у складу са стандардима и захтјевима европског пута".

Прихватањем партнерства и трећине од око 100.000 марака трошкова реализације програма „Вријеме је за Европу" који се наставља културно спортским нанифестацијама све до краја године, Брчко је за 2015. носилац признања-европски град у БиХ.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

29.06.2015 18:20

Мозда једини господин Саровиц сто несто ради за ову дрзаву,док остали дзаба примају плату.

ОДГОВОРИТЕ