Uručena priznanja Evropskog pokreta

U Brčkom je danas u organizaciji Evropskog pokreta u BiH i Vlade distrikta, održana centralna manifestacija „Dana Evrope u BiH".

Bosna i Hercegovina 29.06.2015 | 22:51
Uručena priznanja Evropskog pokreta

Svečanoj akademiji koja je dio višemjesečnih aktivnosti pod sloganom „Vrijeme je za Evropu i regionalno partnerstvo", prethodila je posjeta Fabrici ulja „Bimal" velikog broja zvaničnika iz političkog života i ambasadora više evropskih zemalja u BiH, te predstavnika finansijskog i privrednog sektora – dobitnika ovogodišnjih priznanja Evropskog pokreta.

Proizvodne pogone obišao je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, nosilac priznanja Evropskog pokreta za najodgovornijeg politčara u BiH.

„Bimal" je firma koja značajno utiče na poboljšanje ukupnog izvoza iz BiH i smanjenje debalansa s Turskom, a ja sam ubijeđen da će nastaviti uspješan rast plasmana i ulja i šećera izvan regionalnog tržišta o čemu svjedoči u početak isporuke jestivog ulja u Kinu. Ministarstvo će učiniti sve da podrži taj trend i sve uspješne kompanije, a što se tiče priznanja – ono godi ali obavezuje da uradimo u naredne dvije godine ono što smo planirali u skladu s oabevazama i nadležnostima", rekao je ministar Šarović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je naglasio da je ključ uspjeha u BiH rast kvalitetnih malih i srednjih preduzeća koja usvajaju stnadarde EU.

„Treba nam što više „Bimala", Gračanica, Derventi i drugih dobrih privrednika i lokalnih zajednica čime će priča o BiH dobiti drugačije sadržaje a njeni građani put u persepktivan razvoj, bolji život i članstvo u Evropskoj Uniji", zaključio je Incko.

Na svečanoj akademiji u Domu kulture priznanje evropski političar Republike Srpske za 2015. uručeno je zamjeniku predsjedavajućeg Parlamentarne Skupštine BiH i predsjedniku SDS Mladenu Bosiću. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je primio priznanje - ličnost godine u RS-oj, gradonačelnik Doboja Obren Petrović i načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović – za razvoj tolerancije i pomirenje naroda.

Mićić, Stevanović i Petrović su saglasni u ocjeni da su priznanja koja su im uručena plod napora ovih lokalnih zajednica da, i pored teške ekonomske situacije koju su dodatno opteretile posljedice poplava, „ne odustaju od borbe za ekonomski napredak i jačanje kapaciteta lokalne uprave u skladu sa standardima i zahtjevima evropskog puta".

Prihvatanjem partnerstva i trećine od oko 100.000 maraka troškova realizacije programa „Vrijeme je za Evropu" koji se nastavlja kulturno sportskim nanifestacijama sve do kraja godine, Brčko je za 2015. nosilac priznanja-evropski grad u BiH.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rodjo

29.06.2015 18:20

Mozda jedini gospodin Sarovic sto nesto radi za ovu drzavu,dok ostali dzaba primaju platu.

ODGOVORITE