Одлука о поскупљењу струје на суду?

И даље нејаносно хоће ли бити суспендована одлука регулаторне агенције о поскупљењу.

Република Српска 29.06.2015 | 11:56
Одлука о поскупљењу струје на суду?

Два дана пре него што почне да се примењује одлука о поскупљењу струје у Републици Српској, коју је донела Регулаторна комисија за енергетику РС, и даље није јасно да ли ће та одлука остати на снази од 1. јула и да ли ће грађани плаћати скупљу струју или ће ову одлуку суспендовати Комисија или неко други.

У Регулаторној комисији "Новостима" је речено да су "решења и одлуке које је комисија донела у овом тарифном поступку у оквиру своје, законом прописане надлежности - коначне". У Комисији се позивају на одредбе члана 25. Закона о енергетици.

- Имајући у виду да су наведени акти коначни, правоснажни и извршни, правна контрола оваквих одлука је обезбеђена у управном спору. Такође, ови акти се могу ставити ван правне снаге од стране надлежних органа, укључујући и доносиоца одлуке у случајевима који су прописани законом - навели су у Комисији.

У Комисији нису могли да прецизирају који "надлежни орган" може да стави ван снаге одлуку Комисије, ако су већ њене одлуке коначне.

И док још увек није јасно шта ће бити са самом одлуком о поскупљењу струје, у "Електропривреди РС" су већ израчунали нову цену струје за домаћинства и остале категорије потрошача и ценовник истакли на интернет-страници.

Из обавештења које је "Електрокрајина" као једно од предузећа из система "Електропривреде РС", поставило на својој интернет страници може се сазнати да ће од 1. јула струја да се рачуна по новој, већој тарифи, у складу са одлуком Регулаторне комисије.

Тако би зимска тарифа (од 1. октобра до 1. априла) у периоду од од 06-22 часа износила 0,1555, док би у периоду од 22-06 часова износила 0,0778 КМ по киловату. Они који имају једнотарифна бројила струју би у зимском периоду плаћали 0,1284 КМ по киловату.

Лети би цена струје износила 0,1196 у скупљој, а 0,0598 КМ у јефтинијој тарифи, док би власници једнотарифних бројила струју у овом периоду плаћали 0,0988 КМ по киловату.

Важно је напоменути да су ово све цене без ПДВ-а, дакле на све треба додати још 17 одсто, као и обрачунску снагу. Одлука о поскупљењу струје у РС предвиђа да би од 1. јула просечно поскупљење струје за купце у систему јавног снабдевања требало бити 8,1 одсто, док просечно повећање цене струје за домаћинства износи 9,4 одсто.

У Регулаторној комисији су још напоменули да је одлуке и решења у тарифном поступку по захтеву привредних друштава из састава МХ "Електропривреда РС" МП а. д. Требиње, донела "на основу потпуног и правилно утврђеног чињеничног стања, уз поштовања прописаних правила поступка и материјално правних одредби".

Истекао им мандат

Подсетимо, председник Српске Милорад Додик позвао је Регулаторну комисију да сама стави ван снаге одлуку о поскупљењу струје, док се не изабере нова, јер је постојећој комисији истекао мандат и њени чланови имају статус вршилаца дужности.

Из Регулаторне комисије нам нису одговорили како је правно могуће да овакву важну одлуку као што је поскупљење струје донесу чланови комисије којима је истекао мандат.

Да ће одлуку ван снаге ставити сама Комисија сматра и члан Председништва ПДП Александар Голијанин, који је први најавио да ће струја у Српској да поскупи, истичући да ће Комисија, "након изјаве председника Додика бити приморана да сама поништи своју одлуку, јер то нико други не може учинити".

Извор: Новости

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

мука

29.06.2015 10:05

Прпа да поскупе струју почеле су дјеловати одлуке Савеза за Промјене за угрожен народ у свему за живот код ове власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

29.06.2015 10:57

У Арменији због поскупљења струје народ организово масовне демонстрације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саксон

29.06.2015 11:57

Јерменији

Name

ВРС РВИ

29.06.2015 11:14

Ови клошари мјере поскупљење у пивама а народ у хљебовима. На улицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Креч

29.06.2015 11:39

Џаба сте кречили, струја иде по новим цијенама. Нажалост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊКА

29.06.2015 11:42

БАЦАЈУ ПОНОВО НАРОДУ ПРАСИНУ У ОЦИ.НАРАВНО ДА ЦЕ ПОСКУПЈЕТИ СТРУЈА ! НАРОД ВОЛИ СВОЈУ ВЛАСТ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрални

29.06.2015 12:02

Онда није тачно да је јефтинија него у ФБиХ. Бар када је ријеч о Електропривреди БиХ Сарајево. Ту је струја цијеле године са ПДВ-ом 0,16 КМ, односно 0,08 ноћна. Једино је љети мало јефтинија (0,02 КМ, али обзиром да је већи број зимских мјесеци када се више и троши, испада да је иста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тражим објашњење

29.06.2015 12:59

Хоће ли неко рећи шта то Електрокрајина још наплаћује поред накнаде за обновљиве изворе енергије. Као редован платиша увијек на рачуну добијем још цца 0,80 КМ зависно од потрошње. Поред ове накнаде у рубрици стоји исти број рачуна као за мјесечну потрошњу. Да иронија буде већа, ова накнада се мјесечно зарачунава и мојим пријатељима који имају претплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

29.06.2015 13:50

У Италији од сутра поскупљују макароне,нас будуци инвеститор у електро привреди.

ОДГОВОРИТЕ