Odluka o poskupljenju struje na sudu?

I dalje nejanosno hoće li biti suspendovana odluka regulatorne agencije o poskupljenju.

Republika Srpska 29.06.2015 | 11:56
Odluka o poskupljenju struje na sudu?

Dva dana pre nego što počne da se primenjuje odluka o poskupljenju struje u Republici Srpskoj, koju je donela Regulatorna komisija za energetiku RS, i dalje nije jasno da li će ta odluka ostati na snazi od 1. jula i da li će građani plaćati skuplju struju ili će ovu odluku suspendovati Komisija ili neko drugi.

U Regulatornoj komisiji "Novostima" je rečeno da su "rešenja i odluke koje je komisija donela u ovom tarifnom postupku u okviru svoje, zakonom propisane nadležnosti - konačne". U Komisiji se pozivaju na odredbe člana 25. Zakona o energetici.

- Imajući u vidu da su navedeni akti konačni, pravosnažni i izvršni, pravna kontrola ovakvih odluka je obezbeđena u upravnom sporu. Takođe, ovi akti se mogu staviti van pravne snage od strane nadležnih organa, uključujući i donosioca odluke u slučajevima koji su propisani zakonom - naveli su u Komisiji.

U Komisiji nisu mogli da preciziraju koji "nadležni organ" može da stavi van snage odluku Komisije, ako su već njene odluke konačne.

I dok još uvek nije jasno šta će biti sa samom odlukom o poskupljenju struje, u "Elektroprivredi RS" su već izračunali novu cenu struje za domaćinstva i ostale kategorije potrošača i cenovnik istakli na internet-stranici.

Iz obaveštenja koje je "Elektrokrajina" kao jedno od preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS", postavilo na svojoj internet stranici može se saznati da će od 1. jula struja da se računa po novoj, većoj tarifi, u skladu sa odlukom Regulatorne komisije.

Tako bi zimska tarifa (od 1. oktobra do 1. aprila) u periodu od od 06-22 časa iznosila 0,1555, dok bi u periodu od 22-06 časova iznosila 0,0778 KM po kilovatu. Oni koji imaju jednotarifna brojila struju bi u zimskom periodu plaćali 0,1284 KM po kilovatu.

Leti bi cena struje iznosila 0,1196 u skupljoj, a 0,0598 KM u jeftinijoj tarifi, dok bi vlasnici jednotarifnih brojila struju u ovom periodu plaćali 0,0988 KM po kilovatu.

Važno je napomenuti da su ovo sve cene bez PDV-a, dakle na sve treba dodati još 17 odsto, kao i obračunsku snagu. Odluka o poskupljenju struje u RS predviđa da bi od 1. jula prosečno poskupljenje struje za kupce u sistemu javnog snabdevanja trebalo biti 8,1 odsto, dok prosečno povećanje cene struje za domaćinstva iznosi 9,4 odsto.

U Regulatornoj komisiji su još napomenuli da je odluke i rešenja u tarifnom postupku po zahtevu privrednih društava iz sastava MH "Elektroprivreda RS" MP a. d. Trebinje, donela "na osnovu potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja, uz poštovanja propisanih pravila postupka i materijalno pravnih odredbi".

Istekao im mandat

Podsetimo, predsednik Srpske Milorad Dodik pozvao je Regulatornu komisiju da sama stavi van snage odluku o poskupljenju struje, dok se ne izabere nova, jer je postojećoj komisiji istekao mandat i njeni članovi imaju status vršilaca dužnosti.

Iz Regulatorne komisije nam nisu odgovorili kako je pravno moguće da ovakvu važnu odluku kao što je poskupljenje struje donesu članovi komisije kojima je istekao mandat.

Da će odluku van snage staviti sama Komisija smatra i član Predsedništva PDP Aleksandar Golijanin, koji je prvi najavio da će struja u Srpskoj da poskupi, ističući da će Komisija, "nakon izjave predsednika Dodika biti primorana da sama poništi svoju odluku, jer to niko drugi ne može učiniti".

Izvor: Novosti

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

muka

29.06.2015 10:05

Prpa da poskupe struju počele su djelovati odluke Saveza za Promjene za ugrožen narod u svemu za život kod ove vlasti.

ODGOVORITE
Name

Osvit

29.06.2015 10:57

U Armeniji zbog poskupljenja struje narod organizovo masovne demonstracije.

ODGOVORITE
Name

Sakson

29.06.2015 11:57

Jermeniji

Name

VRS RVI

29.06.2015 11:14

Ovi klošari mjere poskupljenje u pivama a narod u hljebovima. Na ulicu!

ODGOVORITE
Name

Kreč

29.06.2015 11:39

Džaba ste krečili, struja ide po novim cijenama. Nažalost!

ODGOVORITE
Name

TREBINJKA

29.06.2015 11:42

BACAJU PONOVO NARODU PRASINU U OCI.NARAVNO DA CE POSKUPJETI STRUJA ! NAROD VOLI SVOJU VLAST ...

ODGOVORITE
Name

neutralni

29.06.2015 12:02

Onda nije tačno da je jeftinija nego u FBiH. Bar kada je riječ o Elektroprivredi BiH Sarajevo. Tu je struja cijele godine sa PDV-om 0,16 KM, odnosno 0,08 noćna. Jedino je ljeti malo jeftinija (0,02 KM, ali obzirom da je veći broj zimskih mjeseci kada se više i troši, ispada da je ista.

ODGOVORITE
Name

Tražim objašnjenje

29.06.2015 12:59

Hoće li neko reći šta to Elektrokrajina još naplaćuje pored naknade za obnovljive izvore energije. Kao redovan platiša uvijek na računu dobijem još cca 0,80 KM zavisno od potrošnje. Pored ove naknade u rubrici stoji isti broj računa kao za mjesečnu potrošnju. Da ironija bude veća, ova naknada se mjesečno zaračunava i mojim prijateljima koji imaju pretplatu.

ODGOVORITE
Name

rodjo

29.06.2015 13:50

U Italiji od sutra poskupljuju makarone,nas buduci investitor u elektro privredi.

ODGOVORITE