Данас наставак дијалога у Бриселу

У Бриселу се данас, по други пут за мање од седам дана, састају српска и приштинска делегација, предвођене премијером Александром Вучићем и Исом Мустафом како би наставиле дијалог о нерешеним крупним питањима.

Србија 29.06.2015 | 07:40
Данас наставак дијалога у Бриселу

У Бриселу су јуче завршени разговори експертских тимова у оквиру припрема за данашњу рунду дијалога. 

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да предстојећи разговори у Бриселу неће бити ни лаки, ни једноставни, да наша делегација на дијалог увек иде са добром вером и надом у решења, мада решења не зависе само од нас.

Премијер је рекао да не може да прогнозира исход нове рунде, али да нема дилеме да ће се борити за своју земљу и за наш народ на Косову и Метохији. "А, какав ће резултат бити, видећемо сутра... Наравно, потребни су компромиси, али то мора да разуме и друга страна", истакао је Вучић новинарима у Руми, где је отворена фабрика компаније "ЕверРест продуцтион".

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби рекао је у интервјуу Тањугу да би Могерини, уколико данас дође до продора у дијалогу Београда и Приштине, могла да предложи отварање првог поглавља у приступним преговорима Србије и ЕУ.

И европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан је изјавио да је "оптимиста" и да је "уверен ће током следеће рунде бити постигнут довољан напредак да земље чланице дају зелено светло Србији за отварање првих преговарачких поглавља пре краја године".

У кабинету високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини данас ће, као и прошле седмице, бити речи о четири крупна питања: Заједници српских општина, телекомуникацијама, енергетици и "Парку мира" на мосту који повезује северни и јужни део Косовске Митровице.

"Али, ми идемо (у Брисел) са добром вером и надамо се решењима, али, да ће их бити не зависи увек од нас", поручио је јуче премијер Вучић.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар