Danas nastavak dijaloga u Briselu

U Briselu se danas, po drugi put za manje od sedam dana, sastaju srpska i prištinska delegacija, predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom kako bi nastavile dijalog o nerešenim krupnim pitanjima.

Srbija 29.06.2015 | 07:40
Danas nastavak dijaloga u Briselu

U Briselu su juče završeni razgovori ekspertskih timova u okviru priprema za današnju rundu dijaloga. 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da predstojeći razgovori u Briselu neće biti ni laki, ni jednostavni, da naša delegacija na dijalog uvek ide sa dobrom verom i nadom u rešenja, mada rešenja ne zavise samo od nas.

Premijer je rekao da ne može da prognozira ishod nove runde, ali da nema dileme da će se boriti za svoju zemlju i za naš narod na Kosovu i Metohiji. "A, kakav će rezultat biti, videćemo sutra... Naravno, potrebni su kompromisi, ali to mora da razume i druga strana", istakao je Vučić novinarima u Rumi, gde je otvorena fabrika kompanije "EverRest production".

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao je u intervjuu Tanjugu da bi Mogerini, ukoliko danas dođe do prodora u dijalogu Beograda i Prištine, mogla da predloži otvaranje prvog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

I evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je izjavio da je "optimista" i da je "uveren će tokom sledeće runde biti postignut dovoljan napredak da zemlje članice daju zeleno svetlo Srbiji za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja pre kraja godine".

U kabinetu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini danas će, kao i prošle sedmice, biti reči o četiri krupna pitanja: Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i "Parku mira" na mostu koji povezuje severni i južni deo Kosovske Mitrovice.

"Ali, mi idemo (u Brisel) sa dobrom verom i nadamo se rešenjima, ali, da će ih biti ne zavisi uvek od nas", poručio je juče premijer Vučić.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar