Креће Вимблдон

Ово издање турнира биће специфично по томе што креће недељу дана касније него што је то била пракса до сада.

Тенис 29.06.2015 | 10:25
Креће Вимблдон

Незванично првенство света и најстарији тениски турнир на свету може да почне, време је за Вимблдон! Права посластица нас очекује на теренима Ол Ингланд клаба од 29. јуна до 12. јула. Овог пута срушена је традиција да турнир почиње понедељком у периоду од 20. до 26 јуна, па ће овогодишње издање бити историјско по томе што ће кренути такође понедељком, али са недељом дана "кашњења". Први ће на терен изаћи, како традиција налаже, бранилац титуле у мушкој конкуренцији – Новак Ђоковић који игра са Филипом Колшрајбером, што јесте потенцијална мина, али би касније требало да има тежи посао тек у четвртфиналу где је пројектован меч са Кеиом Нишикоријем, док га у полуфиналу чека џелат из Париза, Стен Вавринка.

Разлог због којег се од ове године почетак турнира помера је сасвим једноставан – играчима је потребно време да се навикну на специфичну подлогу каква је трава. Они до сада нису имали превише времена после завршетка сезоне на шљаци да се привикну на бржу, клизавију и подлогу која захтева другачији приступ и стил игре.

Вимлдон се игра од 1887. године. На почетку, играо се само сингл у мушкој конкуренцији, са 22 учесника. Победио је Спенсер Гор. Од 1884. почеле су да се такмиче и даме, а као прва шампионка остаће уписана Мод Вотсон. Најуспешнији тенисери у опен ери (од 1968.) су Роџер Федерер и Пит Сампрас који деле прво место са седам освојених титула, а Федерер је у самом врху и када су у питању везане победе. Има их пет, једнако као Бјорн Борг.

Овај турнир је вољен и због тога што на њему врло често долази до великих изненађења, поготово на терену број 2 који има назив „Гробље фаворита“. Али, дешавало се да се и на централном терену догоди неки Лулаш Росол или Сергеј Стаховски, па не треба да изненади ако тога буде и ове године.

За турнир који почиње сутра специфично је то што нема изразитог фаворита. Ђоковићу се дају мало веће шансе него другима. Рафаел Надал је у видном паду форме, прети му испадање из топ 10 тенисера света. Ни на шљаци није успео да побеђује превише, тешк ода ће на трави. Енди Мари ће сигурно играти са најмање притиска до сада, што је и сам признао, па би од њега требало очекивати добре игре. Роџер Федерер је на заласку каријере, али ако би игде могао да направи бум онда је то Вимблдон који савршено одговара његовом стилу игре. Ту је наравно и Стен Вавринка којег, како смо научили, никада не треба запоставити, и који је један од главних кандидата за тријумф. О опасним серверима не треба ни трошити речи, јер ово је њихова Мека.

Виктор Троицки на старту игра против Казахстанца Александра Недовјецова, а већ би у трећем колу могао да укрсти рекет са Надалом. Јанко Типсаревић се на старту састаје са Шпанцем Марселом Гранољерсом, а са Ђоковићем би могао да игра у осмини финала, ако избаци Андерсона. Душана Лајовића на старту Вимблдона чека Немац Томи Хас, а Филипа Крајиновића Француз Никола Мау.

Када је у питању женска конкуренција Јелена Јанковић ће турнир започети дуелом са Рускињом Јеленом Веснином, Ана Ивановић са Кинескињом Ји-Фан Ксу, Бојана Јовановски игра са немачком тенисерком Татјаном Маријом, док ће Александра Крунић играти против Роберте Винчи из Италије.

Да ли ћемо у финалном мечу чути једно громогласно „вамос“, или можда по последњи пут видети победничке сузе швајцарског велемајстора. Можда и прве победничке швајцарске сузе на Вимблдону само са другачијег извора, или очекивано грицкање траве пре дизања трофеја ове сезоне невероватног Србина.

Јагоде да приуштимо можемо, шампањац и не морамо, али да уживамо у наредне две недеље морамо, чак и да то не желимо.

То је, ипак, Вимблдон.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јс

29.06.2015 07:27

Могли сте споменути Дзумхура.

ОДГОВОРИТЕ